1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

whomen 發表於 19-9-10 01:19

順其自然吧,每個人的進度都有快慢,小朋友自然會戒片,這是 ...

其實我經歷過大女戒片失敗,所以我想聽多d媽媽嘅經歷,做好準備,唔知仔仔幾時ready戒片,但我隨時ready知道點樣幫佢戒,早d了解知多d冇壞。當時大女戒片係順其自然,佢唔肯我就唔勉強,結果上幼稚園要老師下令戒片,依家K2啦,總算戒左日片啦,但夜片仲未戒,當時為左戒片佢連學都唔肯返

別墅

qqapplepie 發表於 19-8-26 10:01
我囡囡都就2歲,我就順其自然咁幫佢戒,佢本身識去廁所開大嘅,前排有時會著住片拖我地去廁所小便,所以先 ...

我囡剛2歲 我仲係1516緊 應該點著手?

大宅

Juicybabe 發表於 19-9-12 20:28
我囡剛2歲 我仲係1516緊 應該點著手?

你覺得佢識唔識表達?
我朋友個囡差唔多大,佢講嘢同表達好叻,戒咗一日已經完全識表達要去洗手間。
我果個囡而家基本上都戒咗日片。
首先,要佢唔抗拒坐廁所,你可以自己去廁所帶埋佢去做示範,話佢知廁所係去大小便嘅,每一兩個鐘問佢去唔去廁所,去到就大讚佢。
都可以觀察佢去廁所前有咩表現,例如會唔會不自覺r pat pat咁,如果有呢啲習慣可以見到時問佢係咪要去廁所。
唔好俾壓力佢,佢一抗拒個廁所就唔好了,順其自然。我媽教落就咁著底褲仔,由佢賴一兩星期,賴完就同佢解釋急急就要去廁所,唔係就會賴濕濕唔舒服,佢就自自然然會識去廁所。

大宅

唔駛咁快, 反而迫佢地戒片會有反效果, 佢大D 會好抗拒去廁所, 忍尿就慘

男爵府

tequliadot 發表於 19-9-13 15:06
唔駛咁快, 反而迫佢地戒片會有反效果, 佢大D 會好抗拒去廁所, 忍尿就慘 ...

我諗住試下睇佢抗唔抗拒先,我試過抱佢上馬桶坐下玩(唔係要佢痾,佢係著住片片),我見佢玩得好開心,抱佢落黎佢仲拍手要我讚佢,唔知可唔可以進一步教佢表達要痾呢。

禁止訪問

男爵府

shwj 發表於 19-9-23 12:28
https://youtu.be/hAR0hh-Kh8Y

有用!

複式洋房

EudyptulaMinor 發表於 19-9-9 20:41
除片片即係俾佢著底褲?教佢痾vv係俾佢坐potty嗎?男仔坐低vv係唔係要幫佢㩒住唔好標出黎?定係教佢企? ...

我是叫他企著痾的。我夏天介片,佢在家連底褲也無著架,佢一話痾,我就攞個兜俾佢。我嗰個佢著左褲會以為自己有片。無著,佢就見到自己光脱脫,好少痾濕。之後出街就只著面褲,無著底褲。
大便有時佢坐低,痾尿有機會也會痾左出來,我就由得佢無去㩒住,費事打煩佢,反正吾係次次痾也出界。
我小孩,也好多時痾濕左才話我知,只要有耐心,佢好快會提前告訴你。

複式洋房

EudyptulaMinor 發表於 19-8-22 11:23
請教咁多位媽媽,我想幫一歲多仔仔戒片,我應該教佢企喺度尿尿定係坐?點樣教佢尿尿要企poopoo要坐?
...

我覺得最重要係你bb一定要有急既概念先可以教佢要去廁所,再教佢點樣去廁所,我果個果陣係一識得急我就教佢去企響度痾,見佢企響度痾左poopoo我就同佢講痾poopoo就要坐低啦,去多幾次佢自己就會識分要點做

複式洋房

ElledC 發表於 19-11-16 17:31
我覺得最重要係你bb一定要有急既概念先可以教佢要去廁所,再教佢點樣去廁所,我果個果陣係一識得急我就教 ...

補充返,男仔由爸爸教佢一齊去廁所會有好好效果

大宅

其實1歲幾開始試都唔會太早呀,只要小朋友唔抗拒就好,因為我細個都係一歲多d就戒左日間片片

首頁

尾頁

跳至