自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

miffyumiffy 發表於 19-9-16 11:27
97都冇啦,廿幾年,要比BC一早比咗

香港只不過係英國一隻棄養嘅狗

依家d狗照舊去求人俾佢去英國。。。完全冇dignity 可言

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

比佢地轉BC又點?
有錢買機票?
識吾識講英文?(9年免費教育好明顯失敗)
係邊度住?

大宅

Tracy221 發表於 19-8-22 12:37
97都唔會帶你走, 而家更加唔會啦!

Exactly! 要比/會比的話,就唔會由1984 到2019 (35年)都未比啦!英國呢幾年都勁多百貨公司結業,加上脫歐,d financial 公司將總部shifted 去 Luxembourg,失業越來越多。點會比我們去呀!除非好有$移民過去咪好歡迎囉!

大宅

CHUIPING 發表於 19-9-16 11:34
我覺得好多人都會去,可能9成以上,不過,三幾年之後,好多人又會回流香港。可能回流嘅又佔8成口甘上下啦。 ...

過去洗左一大筆,都要搵錢架,所以咪返黎囉

水晶宮

AJH 發表於 19-9-16 13:38
依家d狗照舊去求人俾佢去英國。。。完全冇dignity 可言

係都要做英國佬奴隸

依家呢隻狗又唔聽話,仲周圍痾c, 大6都唔想要

要自生自滅

水晶宮

chloe2018 發表於 19-9-16 12:00
經常口講話移民嘅人,我個人覺得大部份其實係缺乏實力去移民,
真正會移民嘅唔會上網問人地移唔移民,同移 ...

可能連外國都未去過

英文又唔識多個,冇睇外國新聞

個個地方都有問題,有好多窮人/低下層生活都好艱苦, 唔知點解啲人覺得移咗民就升到呢做上等人

外國華人要打併仲辛苦過起香港

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

成日鬧大陸新移民黎香港拎福利,自己又冇錢移民想去拎人d 福利,香港係中國地方,但英國會視香港人為自己人?講出黎都笑爆咀

男爵府

廷廷媽 發表於 19-9-16 14:56
成日鬧大陸新移民黎香港拎福利,自己又冇錢移民想去拎人d 福利,香港係中國地方,但英國會視香港人為自己人 ...

冇錯,呢頭睇唔起新移民,話人地嚟搶資源,嗰頭又去做別國新移民去R著數。
人地做乜都錯,自己永遠雙重標準龍門任搬

男爵府

回覆樓主:

成班係度發夢自high,用個腦諗吓人地會唔會比先啦~到時換轉local英國人出黎遊行啊,佢地自己都自身難保

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

成日鬧大陸新移民黎香港拎福利,自己又冇錢移民想去拎人d 福利,香港係中國地方,但英國會視香港人為自己人 ...

除左香港容許新移民,亦只限國內新移民,可以即享福利,應該冇其他國家係可以……

又何來去別國拎人福利?

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

MM2H 發表於 19-9-16 16:52
除左香港容許新移民,亦只限國內新移民,可以即享福利,應該冇其他國家係可以……

又何來去別國拎人福利? ...

唔係有錢去投資移民,政治難民去到點生活?英國唔使照顧難民嗎?

翡翠宮

廷廷媽 發表於 19-9-16 17:42
唔係有錢去投資移民,政治難民去到點生活?英國唔使照顧難民嗎?

而家講緊難民定移民? 完全兩回事喎

水晶宮

MM2H 發表於 19-9-16 17:44
而家講緊難民定移民? 完全兩回事喎

如果係去移民使鬼申請BNO, 直接掉舊錢申請移民就得,而家好多人係冇錢移民,申請返本BNO, 希望英國政府見到而家既情況可以接受佢地,呢種係政治難民

男爵府

好想知!你香港出世及長大嗎?定從來唔「自在」香港政府對香港人福利?
簡單連去醫院生仔爭位、上公屋等5 年、10年都冇,但批新香港人就好快可以得到。
你有冇諗點解咁多人想去去外國入藉?

伯爵府

2024年龍年勳章

退休我想返大陸住,手機落單乜都有得食有人送上門,之前見有人推介海底撈上門外賣堅正,上門幫你開枱、整湯底、帶埋爐、煲、食具,真係埋枱就打得邊爐,食完叫佢上門,收好晒連地都幫你抺埋

翡翠宮

廷廷媽 發表於 19-9-16 17:48
如果係去移民使鬼申請BNO, 直接掉舊錢申請移民就得,而家好多人係冇錢移民,申請返本BNO, 希望英國政府見 ...

好多假設放埋一齊,再冠以政治難民

水晶宮

cherron416 發表於 19-9-16 17:51
好想知!你香港出世及長大嗎?定從來唔「自在」香港政府對香港人福利?
簡單連去醫院生仔爭位、上公屋等5 ...

我係香港出世長大,成日話咩新香港人即刻有公屋,你點証實?當然有d 人會呃公屋,香港人都大把呃公屋,上次睇麥明詩去荷蘭節目,人地國家要等廿年,麥明詩都話原來香港都唔太差,度度地方都有自己既問題,連一間小公司都大把問題,7佰幾萬人有7佰幾萬個需要,政府點可能完全滿足哂? 相比下我地生活唔錯,食咩玩咩去邊講咩都好自由,唔明有咩唔自由囉

水晶宮

MM2H 發表於 19-9-16 18:02
好多假設放埋一齊,再冠以政治難民

唔係我假設,係我親人最近既想法係咁,佢話申請定做難民

水晶宮

鴨鴨比 發表於 19-9-16 13:45
比佢地轉BC又點?
有錢買機票?
識吾識講英文?(9年免費教育好明顯失敗)

回歸後,佢哋唔學好英文又不屑普通話,不是生產,食父母老本 ,自癈前程,最後咪又靠中央打救

首頁

尾頁

跳至