自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

草八刀 發表於 19-8-22 22:54
佢地真係傻架(講笑)佢地只係唔想比英管所以要脫英;而家英要脫歐佢又話要再投脫英因為佢地想留歐 ...

有呀!蘇格蘭有自己貨幣!

男爵府

stkyo 發表於 19-8-22 23:03
有呀!蘇格蘭有自己貨幣!

係喎,你講我又記得我收過5鎊,同個朋友換返英鎊(佢黎旅行可以留念)拎到返英格蘭唔知易唔易用

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

草八刀 發表於 19-8-22 23:07
係喎,你講我又記得我收過5鎊,同個朋友換返英鎊(佢黎旅行可以留念)拎到返英格蘭唔知易唔易用
...

兩邊流通架,不過有d鋪仔會唔鐘意收

大宅

去唔去就唔知 不過有得囉 一定會好多人會囉 ~

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-8-22 12:28
利申:我個BNO過期十幾年未續。

https://youtu.be/9CxhIlaz5lo

子爵府

Poo得好勳章

我係BC,但仍然係香港生活喎

男爵府

如果淨係揸BNO就可以換BC,why not?
投資移民貴,技術移民門檻高。咁着數幾千蚊搞掂嗰BC,係我就攞咗先。

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 19-8-22 12:28
利申:我個BNO過期十幾年未續。

https://youtu.be/9CxhIlaz5lo

請問舊嗰本已經掉了,是否也可以續返?

大宅

Kittymummy 發表於 19-8-22 14:57
唔夠人講反駁唔到就只識扯開其他野黎講,完全係黃屍特質. 香港由頭到尾都係中國,中國係業主, ...

Kitty mommy, 無謂waste time 同d黃屍thought 既人解釋,由得佢地被奸人蒙蔽,香港攪到而家咁,相信大部分聰明既香港人都睇到邊個係禍港賣港既走狗。

伯爵府

小星星1 發表於 19-8-23 04:59
請問舊嗰本已經掉了,是否也可以續返?

報失先。

大宅

不會。
但有BNO既好處就係去以色列同中東地區時可以與特區護照分開用。

伯爵府

虎到金來勳章

Tracy221 發表於 19-8-22 12:37
97都唔會帶你走, 而家更加唔會啦!

好同意你講。所以依家d人仲舞英國旗,真心問,其實佢知唔知,係人地唔要我地呀。當時,要爭取先有所謂權英權,之後都只係比本BNO我地,所以,我覺得,當時唔會,今日都唔會有同BC平權既機會。

珍珠宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 19-8-22 16:38
若第一代子女真的移民,之後在英出世果d 第二代自然會有,移民前已出世前未成年既第二代亦可跟隨移民留英 ...

想請教一下, 如果我老公有BC, 其配偶和子女要在當地住幾耐, 坐幾耐移民監才可以有BC?

我老公的居英權是由老爺所傳, 不能再傳給下一代, 但他可以在當地工作.

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jaycee_mami 發表於 19-8-23 09:14
想請教一下, 如果我老公有BC, 其配偶和子女要在當地住幾耐, 坐幾耐移民監才可以有BC?

長期居留係5年,再過1年可以申請BC,但你要諗掂個配偶簽證先,因為而家好嚴,要有一定經濟能力,有地方居住,有小朋友要盡快,因為過咗18歲唔可以跟父母申請

男爵府

k_wong7 發表於 19-8-23 08:38
好同意你講。所以依家d人仲舞英國旗,真心問,其實佢知唔知,係人地唔要我地呀。當時,要爭取先有所謂權英 ...

其實係d細既先唔知, 英國統治下邊有民主架, 港督係派過黎架, 777票都冇呀.....彭定康比人鬧係千古罪人! 回歸前將d錢掉晒去整新機場, 其實個個年代, 個個國家都有d問題架喇, d人咪再傻啦!!

子爵府

Poo得好勳章

stkyo 發表於 19-8-23 09:18
長期居留係5年,再過1年可以申請BC,但你要諗掂個配偶簽證先,因為而家好嚴,要有一定經濟能力,有地方居 ...

我都想請教一下,我有BC,但唔知係第一代定第二代?因為我得張英國公民證

珍珠宮

好媽媽勳章

stkyo 發表於 19-8-23 09:18
長期居留係5年,再過1年可以申請BC,但你要諗掂個配偶簽證先,因為而家好嚴,要有一定經濟能力,有地方居 ...

thanks a lot for your info

水晶宮

k_wong7 發表於 19-8-23 08:38
好同意你講。所以依家d人仲舞英國旗,真心問,其實佢知唔知,係人地唔要我地呀。當時,要爭取先有所謂權英 ...

要俾一早俾啦、呢本講明係旅行證件

象牙宮

hayley_leung 發表於 19-8-23 09:33
我都想請教一下,我有BC,但唔知係第一代定第二代?因為我得張英國公民證
...

首先要知道你個BC係點樣申請返嚟?

子爵府

Poo得好勳章

stkyo 發表於 19-8-23 09:42
首先要知道你個BC係點樣申請返嚟?

爸爸當年係公務員,可以申請居英權,所以一家人申請咗

首頁

尾頁

跳至