自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我本BNO過咗期,無續期
如果有機會轉BC,我都唔會去英國住,無論香港變成怎樣,香港都係我出世成長的地方,我唔想離開屬於自己的地方。
大量移民湧入,邊度都不受歡迎的
香港人不喜歡大陸新移民,同樣英國人都不會喜歡香港新移民,我唔想被人歧視

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

luckybaby2011 發表於 19-8-23 10:05
睇黎睇去都係香港先咁唔保障自己人
人地明媒正娶都要一輪審批、有居留都未必有福利
...
正是很多港人及納稅人心淡嘅原因

翡翠宮

jaycee_mami 發表於 19-8-23 09:14
想請教一下, 如果我老公有BC, 其配偶和子女要在當地住幾耐, 坐幾耐移民監才可以有BC?
記得到時一定要在港先處理好spouse visa,否則到時你入境會係以visitor身份,申請居留會好大機會reject,理由係你入境時並冇申報有意居住,以spouse visa入境,stamp印係唔同

近年呢樣執得好嚴,識人賣晒香港資產,已置業,2夫婦返去退休,冇小朋友。跟住歐遊回英時持BNO果國被即時遽介出境,回港後重新攪spouse visa,第一次都reject,最後上訴洗左唔少錢,攪左年幾先可以回英同另一半相聚,律師都話好彩佢地冇小朋友,亦已賣晒在港資產全移到英國,咁先可以上訴得“快” d

水晶宮

MM2H 發表於 19-8-23 13:19
正是很多港人及納稅人心淡嘅原因

完全明白、呢方面仲衰過大陸

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 19-8-23 14:32
完全明白、呢方面仲衰過大陸

講得冇錯,淨係睇北京同上海,廿多年嚟都拒絕戶籍轉移申請,外省人士付出多年勞力,其子女只可以回鄉跟祖父母才有書讀,可以話除非放棄工作回鄉,真係冇得團聚

水晶宮

MM2H 發表於 19-8-23 15:48
講得冇錯,淨係睇北京同上海,廿多年嚟都拒絕戶籍轉移申請,外省人士付出多年勞力,其子女只可以回鄉跟祖 ...

所以我唔明政府同議員搞咩、棄本土人利益不顧

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 19-8-23 15:52
所以我唔明政府同議員搞咩、棄本土人利益不顧

係泛民…… 150/雙非莊豐源/1年綜援,數之不盡
而現在攪亂嘅…… 亦是泛民

子爵府

stkyo 發表於 19-8-23 10:36
係咪有啲咩誤會?

我嘅回覆係同意你,所以有個點頭公仔

傻豬黎嘅,做乜講唔好意思喎
我只係以過來人身份再講多少少,不過你都知有啲人真係對生活要求好高,佢地又覺得我對生活無要求先會話我覺得日常開支唔高。

大宅

其實英國攪個脫歐都唔得閒理你地,大家唔好發夢,英國老次次出口述,有邊次話去到。

子爵府

ilovebb2019 發表於 19-8-22 14:35

最新數字係仲Valid既BNO有十七萬幾本咋。當九七後死咗 ...

咁加埋個50萬人既仔女呢?我覺得俾咁少錢移民冇咩可能.

男爵府

fathippo 發表於 19-8-23 12:31
你有無朋友/同事/老闆揸外國護照,美國英國澳洲加拿大都得啊

識人有加拿大護照,, 副簽要寫乜架,要唔要photocopy 佢本加國護照

男爵府

MM2H 發表於 19-8-23 15:55
係泛民…… 150/雙非莊豐源/1年綜援,數之不盡
而現在攪亂嘅…… 亦是泛民
...

咁照睇呢度某啲雙非jm應該感謝啲泛民議員感謝都嚟唔切噃!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

有冇咁容易呀?雖然好想成事
唉,今晚早d瞓發下夢啦~

男爵府

dogdog918 發表於 19-8-22 14:20
多年前曾小仼英國幾個月⋯差d住到抑鬱保守、拘謹、冷漠、陰陰沈沈⋯呢d係英國俾我既印象⋯我情願 ...

我都鍾意有活力城市多啲

男爵府

回覆 stkyo 的帖子

請問配偶簽證會難申請嗎?要什麼要求

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jasminewan35 發表於 19-8-24 11:28
回覆 stkyo 的帖子

請問配偶簽證會難申請嗎?要什麼要求

係比較嚴格,呢度有details https://www.gov.uk/uk-family-visa

男爵府

ilovebb2019 發表於 19-8-22 12:28
利申:我個BNO過期十幾年未續。

https://youtu.be/9CxhIlaz5lo

無可能發生的。

侯爵府

期待

珊瑚宮

回覆樓主:

唔會去, 英國問題少嗎?
始終香港是我家

伯爵府

littlecarey 發表於 19-8-23 12:55
我本BNO過咗期,無續期
如果有機會轉BC,我都唔會去英國住,無論香港變成怎樣,香港都係我出世成長的地方, ...

也是我的心聲

首頁

尾頁

跳至