自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

MM2H 發表於 19-9-16 17:44
而家講緊難民定移民? 完全兩回事喎

睇連登仔講就知啦!BNO變BC,比佢地過去住,但無諗過點搵食,唔做難民等救濟可以點,不過都祝佢地成功過去

珍珠宮

廷廷媽 發表於 19-9-16 18:06
唔係我假設,係我親人最近既想法係咁,佢話申請定做難民

bk近期興講fact check,要知道申請難民身份並唔係易事,咁都信又持為道理,咁真係無言了

珍珠宮

ricecooking 發表於 19-9-16 18:10

睇連登仔講就知啦!BNO變BC,比佢地過去住,但無諗過點 ...

膠燈的事……膠燈了吧

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

MM2H 發表於 19-9-16 18:11
bk近期興講fact check,要知道申請難民身份並唔係易事,咁都信又持為道理,咁真係無言了
...

所以我咪r 頭,係香港原先好好地生活緊,因為識條鐵既政治問題想攬炒香港後去人地地方做難民?咩思想?難民唔知第幾等公民呢?父母都唔會離開香港,真係可以忍心掉底老邁既父母走左去?

大宅

廷廷媽 發表於 19-9-16 18:04
我係香港出世長大,成日話咩新香港人即刻有公屋,你點証實?當然有d 人會呃公屋,香港人都大把呃公屋,上 ...

我爸媽住公屋,見到、睇到、親耳聽到....
你用荷蘭比較?唔用其他國家近至新加坡比較?
香港唔係個個要公屋,只係真正要嘅,難上樓。
我當年以單親身份申請、5 年冇音訊,阿女嘅同學仔,來港2 年可以上樓。
所以令我發奮工作住私樓....
年年交稅,政府福利無機會受惠,相反班新香港人宗緩人士投訴香港政府刻薄佢地(亦個親耳聽到不至1 人、1 次)

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cherron416 發表於 19-9-16 18:18
香港唔係個個要公 ...

係呀~好多議員幫佢地手架!

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

cherron416 發表於 19-9-16 18:18
香港唔係個個要公 ...

申請公屋唔係有個基制?我都冇攞咩福利,相返兩公婆交5位數字稅,我C6又冇咩,覺得有能力交稅係件幸福既事

珍珠宮

cattz288 發表於 19-9-16 18:20

就係好多議員去幫新移民,南亞人去拎福利,去鬧政府唔照顧基層,神又係佢鬼又係佢

珍珠宮

廷廷媽 發表於 19-9-16 18:17
所以我咪r 頭,係香港原先好好地生活緊,因為識條鐵既政治問題想攬炒香港後去人地地方做難民?咩思想?難 ...

你指班暴徒? 以警方拘捕人士嘅年齡,以及新聞所見,大部份嘅暴徒都唔會持有BNO,所以佢哋所講嘅,冇必要當真

相信樓主開鋪所關聯嘅BNO持有人,大多係因為接受唔到暴徒充斥嘅香港,加上最近英國會提出建議,所以討論如真的實行,有冇人會選擇去啫

大宅

或者你有幾千萬身家投資落去英國佢地都會考慮下收留你既, 太天真了, 97 都唔帶你走, 依家為何要俾你去?

咁早就發夢

珍珠宮

MM2H 發表於 19-9-16 18:26
你指班暴徒? 以警方拘捕人士嘅年齡,以及新聞所見,大部份嘅暴徒都唔會持有BNO,所以佢哋所講嘅,冇必要當 ...

指我親人及支持暴徒班成年人

子爵府

2019新春慶豚圓

廷廷媽 發表於 19-9-16 18:04
我係香港出世長大,成日話咩新香港人即刻有公屋,你點証實?當然有d 人會呃公屋,香港人都大把呃公屋,上 ...

其實在歐洲一樣好多人納重稅養難民(or假難民)同新移民,香港嗰批新移民都話因為嫁過黎,而且同祖同宗,歐洲養嗰批中東非洲中亞黎嘅仲嘔血

男爵府

MM2H 發表於 19-9-16 18:02
好多假設放埋一齊,再冠以政治難民

你咪鬼回佢地啦。佢地想嘈到呢個post比版主移去時政呀。咪中計

子爵府

2019新春慶豚圓

same2 發表於 19-9-16 18:27
或者你有幾千萬身家投資落去英國佢地都會考慮下收留你既, 太天真了, 97 都唔帶你走, 依家為何要俾你去? ...

係咪,申請投資移民 2百萬英鎊,唔洗去領事館乞個居英權返黎

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

ilovebb2019 發表於 19-8-22 12:36
袋住先一定會,呢個係我地九七前出生既港人應得咖。

我啲朋友個個叫我續,過咗期1x年都無續到,如果可以變BC就續囉

大宅

廷廷媽 發表於 19-9-16 18:23
申請公屋唔係有個基制?我都冇攞咩福利,相返兩公婆交5位數字稅,我C6又冇咩,覺得有能力交稅係件幸福既事 ...

基制太多漏洞
我現時工作,現任老公係外藉人士、佢單身時交接近6 位數字稅、婚後應該叫做可以有已婚免稅金額
有能力交稅同享有能福利2 回時。
交咁多稅,退休有咩保障?
唔係每個受薪人士,都有能力有良好退休生活。但一樣交多年稅

大宅

cattz288 發表於 19-9-16 18:20

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 19-9-16 18:33
你咪鬼回佢地啦。佢地想嘈到呢個post比版主移去時政呀。咪中計

版主精明,點會睇唔出分唔清? 相信版主

大宅

MM2H 發表於 19-9-16 18:38
版主精明,點會睇唔出分唔清? 相信版主

珍珠宮

cherron416 發表於 19-9-16 18:34

基制太多漏洞

退休除左筆MPF, 自己都要計劃,針冇兩頭利,要有保障之前就要付出,全民退保我都唔贊成,唔想增添班後生既負擔

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊