自由講場

跳至

首頁
34567...29

尾頁

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

ilovebb2019 發表於 19-8-22 13:15
咁乾炒牛河一佰蚊又唔算貴,香港都七,八十蚊。但英國食個老麥漢堡包餐都唔平。
...

下,香港茶餐廳食5十幾蚊啫,你食翠華呀?
外國食漢堡包係唔平架,但人地個包大個d喎,咖啡先平,Starbucks 都比香港平3分1架

珍珠宮

mmk 發表於 19-8-22 13:40
我情願民建聯真正做到保皇黨功能,但今次暴徒時件睇到班人全部自保,冇人為政府做嘢,雙臂難敵四手 :think ...

所以上次深圳研討會,亞爺除左間接點名某某地產商之外,仲有點名兩頭蛇既建制.

別墅

2019勳章

回覆樓主:

我有英國朋友外國人都係香港揾錢,節日先返英國探父母,佢都話英國揾唔到錢,工種只可維持三餐好多後生係出國揾錢。

珊瑚宮

littlesister 發表於 19-8-22 13:20
英國?

係呀,呢度講bc緊係英國啦

珊瑚宮

馬明嫂 發表於 19-8-22 13:39
咁講 加拿大都唔平 但大大碟

香港 3個人 叫3碟

我覺得相比英國平,而且d點心同飯餸真係大粒同大碟架!記得楊洲炒飯係80港紙!香港....

珊瑚宮

Yauuu 發表於 19-8-22 13:42
我有英國朋友外國人都係香港揾錢,節日先返英國探父母,佢都話英國揾唔到錢,工種只可維持三餐好多後生係出 ...

係,某d職業係香港好搵過外國

大宅

2019勳章

無話可說 發表於 19-8-22 12:32
我本野直頭條屍都無左,不過英國我又麻麻地,生活指數太高了

倫敦住過幾年
你問我,我覺得平過香港

大宅

Kittymummy 發表於 19-8-22 13:35
果條陳四萬,都係賣港賊之一。到底幾時死呀班賤人.

認真問,無權無勢嘅人,點可以賣到港?

珊瑚宮

hasting 發表於 19-8-22 13:48
倫敦住過幾年
你問我,我覺得平過香港

我唔知呀!舊同學話貴,到結婚就搬左去Manchester 住了,咁就ok喎!

珊瑚宮

hasting 發表於 19-8-22 13:48
倫敦住過幾年
你問我,我覺得平過香港

唔計出外用饍,外國好多大城市,而家日常食用生活指數都平過香港。

佢地買好野自己煮,多過出街食,其實仲健康!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Fishbbmama 發表於 19-8-22 13:33
回覆 alicemic 的帖子

你知啦, 香港人成日臨出發飛先發現PASSPORT就到期/過左期, 多本PASSPORT當後備都好 ...

呢個係人嘅問題,好明顯平時發得夢多先會乜都唔記得

珊瑚宮

無話可說 發表於 19-8-22 13:52
我唔知呀!舊同學話貴,到結婚就搬左去Manchester 住了,咁就ok喎!
...

Manchester 同倫敦,生活指數分別主要係住屋同外出用膳,其餘無乜分別。

所以倫敦好少人住市中心

大宅

脫歐後佢自己都危危地,仲去?

珍珠宮

cml1729 發表於 19-8-22 13:50
認真問,無權無勢嘅人,點可以賣到港?

果班4人組一早勾結外國勢力亂港。之後返黎香港借助黃立法會議員,區議員整色整水出賣香港,導致今日既怨氣,再借黃媒去反政府賴政府,做煽動既工作. 唔該支持反對派既,去追溯返歷史到底佢地做過d 咩野. 條陳四新萬冇權冇勢?你睇佢亞哥定細佬單野,簡直係天方夜譚,呢個女人一d都唔簡單⋯⋯

男爵府

Tracy221 發表於 19-8-22 12:37
97都唔會帶你走, 而家更加唔會啦!

子爵府

2019新春慶豚圓

Ronnym 發表於 19-8-22 12:44
傻瓜~ 其實地有學歷,經驗,財富既, 洗咩等bno 平權丫~一早掉左錢去攪移民啦~

希望有bno 平權既, 主要, ...

中 point

珍珠宮

alicemic 發表於 19-8-22 13:00
當年持有bno有百幾萬人, 當移咗民同死咗節有80~90萬, 你覺得英國會比居留權呢幾十萬人咩? 英國經濟一直 ...
又未必冇可能,由討論脫歐開始已流失好多基層勞動力,硬脫後會有更多不能留英工作,97前出世港人會想移英的會有情意結,會忠心。而且港人出名工作狂,將BNO轉BC先給予申請人PR,跟隨5年入籍條款,已可以篩選出好幾十萬,福利唔會支出好多,但從經濟同勞工角度,不失為英國硬脫歐後的一個好選擇

再者,多一點港人材流入亦會加強中國貿易機會

伯爵府

Ashleycorina 發表於 19-8-22 13:25
咪就係囉,當人地BC申請spouse 同family member 過去個visa 對經濟條件都咁有要求,又唔可以拎benefit , ...

當然~ 我地咪1千幾百, 買個白日夢, 無所謂既~

但如果UK 真係為BNO 平權, 我估真金百銀移民果D, 應該都幾嬲

但我都有D 呀Q 咁諗.... 我地D港人既下一代
可能對於脫歐後既英國... 有D 勞動人口既補充既作用~
(純粹自我感覺良好)

珍珠宮

2019新春慶豚圓

Ronnym 發表於 19-8-22 12:39
退休既, 講真~ 返大6也好, 去THAILAND 也好, 去馬拉都好啦~

都一把年紀果頭近~ 有咩所謂~ 最緊要RELAX~ 銷 ...

係,退休真係搵 relax 消費低,可以輕鬆過日子最好!

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

如果收我BC學費的話,我會送小朋友去讀書,移民就免。

首頁
34567...29

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊