婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

本人今年28
小時候經期經量一直正常 通常5-7日就完
但由2015年開始 經期變長又血崩
試過來超過10日 當時勁驚又怕係癌症生瘤
拖到2016終於忍唔住去睇婦科
第一次係個女醫師 照症超聲波見到有幾粒肌瘤 size唔大 2-3mm到
佢開左調經藥俾我食
點知一食 個次m就來左2個月都未停
之後去左私家再睇
個醫生一見我成個人倉白到成張紙咁 就知我有貧血
一驗血色素得7(正常12)個晚就入院輸左4包血
之後男醫生建議我手術 宮腔鏡 微創
因為未做過手術 怕到死 個時就一直拖
點知到第二次去覆診 血色素直落到4
即日又入院輸左6包血加埋即刻安排手術
記得個陣時d血塊大到成個掌頭咁
(待續未完)

民房

Chloekukkuk 發表於 19-8-22 13:46
本人今年28
小時候經期經量一直正常 通常5-7日就完
但由2015年開始 經期變長又血崩

下腹一直好痛好痛
到手術個日 會提前食宮縮藥先
去到手術房打左麻醉藥再吸兩啖氣 數到5下就無知覺了
醒番個姑娘係咁叫我名 推番上病院真係超級凍又超級痛
痛到我狂飆冷汗
後來打左止痛針慢慢唔痛就訓左
做完手術個日d血終於慢慢停左 總血無白白捱刀
後尾醫師俾左刮左出來既瘤既相我睇
真係好核突啊 一大堆肉
好睇 醫院驗左都係良性
訓左兩晚就出左院
之後既經期雖然都會痛 但經量就比之前少
暫時算係叫做好番
但好境不常.... 到左今年 又有復發既跡象
同樣 嚴重經痛 經量血塊多又拖好長
心知不妙 去左政府睇
一驗血色素 今次跌到3 好嚴重
即刻又入院輸3包血加一包鐵液
(未完待續)

民房

Chloekukkuk 發表於 19-8-22 13:50
下腹一直好痛好痛
到手術個日 會提前食宮縮藥先
去到手術房打左麻醉藥再吸兩啖氣 數到5下就無知覺了

政府醫師超聲波照左又係肌瘤問題.....
有粒生左係子宮壁位置 一個超唔好既位置
但排隊手術要等到10月
唉 咁樣流血發點等啊
咁我上網爬文 見好多香港女仔都選擇去台灣做手術
會平好多同保險都包 咁我當下即刻買機票飛左去台北睇 (有病亂投醫 冤枉路啊...)
個醫師好出名既成日上台灣醫療節目
而且個間係私人醫師 設施都係貴婦級
第一次見醫師 都係超聲波 一照已經知道係子宮壁個粒瘤影響我好緊要 佢就開左3個月既藥(叫恩惜膜)每日一粒 話要先縮細個肌瘤先再手術
見醫生個過程超快 無10分鐘已經出左來
因為佢係院長關係 真係超級忙....
(未完待續)

民房

Chloekukkuk 發表於 19-8-22 13:51
政府醫師超聲波照左又係肌瘤問題.....
有粒生左係子宮壁位置 一個超唔好既位置
但排隊手術要等到10月

我問診其間勁多電話 又話樓下有孕婦要緊急接生 要我等佢一陣 (其實當下感覺唔太好....)
後來佢又匆匆忙忙來見左我幾分鐘又消失左...
咁我番去照食佢d藥 當時經期來緊 拖左半個月都未停
食左一個星期 d經期搞到亂七八糟

時來時唔來 時痛時唔痛 突然爆血
複診個時佢話係正常情況 唔需要擔心 繼續食就的
但到我要回港前一晚 突然狂爆血 一個鐘要換需片夜用
又聯絡唔上醫師 勁驚 第二日即刻衝番香港睇私家
呢次個男醫生好好解釋得好詳細(同台灣好大對比...)
佢話我食個隻藥本來係好好既藥 但由於前排有病人食完個肝出事搞到要換肝 所以佢用呢隻藥要好小心
(未完待續)

民房

Chloekukkuk 發表於 19-8-22 13:54
我問診其間勁多電話 又話樓下有孕婦要緊急接生 要我等佢一陣 (其實當下感覺唔太好....)
後來佢又匆匆忙 ...

要keep check住肝功能 台灣醫師完全無提過....
但由於我經血量太大又唔停 佢建議我打停經針再做手術
21/8 打完停經針 夜晚番到屋企成身發熱 酸軟無力
22/8 血量仍然好多 keep住食止血藥 到凌晨時突發開始劇痛 出哂冷汗 痛足成晚既又爆血....朝早打電話問醫生 佢話正常的 因為枝針要把身體餘下既子宮內膜排哂出來 加上我粒瘤頂住 會好辛苦

會keep住更新
知道好多姐妹又受呢個肌瘤困擾
想分享自己經驗 鼓勵下大家
希望總有一天會戰勝呢個病

大宅

Chloekukkuk 發表於 19-8-22 13:56
要keep check住肝功能 台灣醫師完全無提過....
但由於我經血量太大又唔停 佢建議我打停經針再做手術
21/8 ...

早日康復!

大宅

樓主要加油呀!我岩岩做左肌瘤手術!好明白!

我本來打算打幾個月停經針縮細個瘤先做宮腔鏡手術。點知我打完第1針先發現個肌瘤跌左出黎。。。可以即刻做手術,醫生話我好好彩,因為個瘤好大個,如果靠打針其實縮唔到好多,做手術都會好大風險。肌瘤出左黎先做手術個傷口就細好多。

個瘤爆出黎果時我痛左2日落唔到床,之後流左好多血,血塊真係拳頭咁大,好恐怖。

我打完針就黎3個月,都仲未黎返m

民房

siudimsum 發表於 19-8-23 00:04
樓主要加油呀!我岩岩做左肌瘤手術!好明白!

我本來打算打幾個月停經針縮細個瘤先做宮腔鏡手術。點知我打 ...

多謝啊 俾呢個病反反覆覆折磨多年 好想快d好番
你好幸運啊 咁你做完手術恢復得如何啊?

民房

cnicky 發表於 19-8-22 20:06
早日康復!

多謝啊姐妹

大宅

Chloekukkuk 發表於 19-8-23 11:30
多謝啊 俾呢個病反反覆覆折磨多年 好想快d好番
你好幸運啊 咁你做完手術恢復得如何啊?
...

我今日覆診子宮內膜已經正常返,只係打左停經針仲未識黎返m,醫生建議我食一個月避孕丸調經,我心大心細唔知食唔食藥好,好怕啲賀爾蒙野,怕越搞越亂。最好就識自己黎返m啦!

照到卵巢有個水泡,不過醫生話問題不大,應該係賀爾蒙開始有返影響到。

子宮肌瘤真係好折磨架!又有好多野唔食得,又m痛又貧血!之前因為想生bb,醫生叫我試左懷孕先,話唔建議做手術怕整花左子宮。我每月都m痛得好緊要,唔食止痛藥會痴線果種。

懷孕4個月小產左之後仲痛,因為個瘤大左好多。

你有無食supplement?
上網睇人介紹蘆薈同芥蘭素可以抑制受體縮細肌瘤,我痛得好犀利果排食左又好似舒服啲!

大宅

Chloekukkuk 發表於 19-8-22 13:54
後來佢又匆匆忙 ...

我果時係經期第4日打停經針,打完針2個鐘後即爆血,我突然覺得好唔舒服頭暈咁,去廁所先發現自己已經成褲都係血,塊m巾滿晒血,仲要有大大舊血塊!醫生叫我keep住食止血藥,食到無晒血為止,因為一唔食止血藥又會突然爆血出黎!
你哩幾日最好飲多啲水,食啲紅莓素,因為流咁多血好易感染尿道炎!盡量休息多啲!

首頁

尾頁

跳至