自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

alfreday 發表於 19-8-23 12:34
我個仔都係讀書一般,考試更加無力感。我點都同佢講捱到去DSE之後再選擇讀自己喜歡既課目,今年佢順利完成D ...

「中三出路真係比中六出路小好多」

同意!可以的話,就最多捱埋過中六先,就算要做學徒,唔爭在果三年,個人成熟d,同人相處、學習能力也高d,唔會話晒果三年。

而且,話唔埋,說不定將來有機會上位做管理層,公司要求再進修,有中六都易d有途徑!

子爵府

回覆 Siuchoi 的帖子

我朋友個女都係IVE 讀緊設計第2年

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有朋友個仔讀VTC,揀左酒店,intern 半島度做,畢業後亦係半島度做。

其實酒店業流動性都幾大,如遇到好上司,升職都幾快。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

再講返樓主既情形,既然囝囝無心機讀書,咁學返一技之長都幾好,最緊要係佢有興趣先。

而家佢話想學整車,都ok吖,最緊要係佢肯堅持學,唔好半途而廢,玩玩下咁。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

另一個朋友個仔中二定三自己都唔肯返學,初頭因鍾意單車,所以去左賣單車。跟住又話唔太夠使,去左做學廚,約20歲時,有萬八、九月薪。

可惜而家佢21-2喇,又話想結婚,嫌做廚辛苦,時間長又無得放紅日,咁又走左去學整"車立",初有500蚊一日,如熟手左就有800蚊一日喇。

另一朋友個阿哥都係整"車立"架,但佢做到判頭,有四萬幾一個月。

男爵府

車神媽 發表於 19-8-22 13:48
想問下各位意見,有冇過來人jm 可以分享下? Thanks 各位
我個仔今年升中三,佢同我講讀埋今年想轉去vtc整車 ...

讀到中6會好啲,問過中學老師,中3讀
VTC的好曳,佢話如果要讀,最好讀完中6,再讀VTC會 穩陣啲。

大宅

呢啲睇佢定力夠唔夠

子爵府

my005 發表於 19-8-23 14:18
有朋友個仔讀VTC,揀左酒店,intern 半島度做,畢業後亦係半島度做。

其實酒店業流動性都幾大,如遇到好上 ...

請問佢做酒店咩職位?

珊瑚宮

李家承 發表於 19-8-23 19:26
請問佢做酒店咩職位?

初頭係做接待/柜枱工作。

跟住升左職喇(我無問詳細,因為怕朋友個仔唔鍾意佢媽講佢咁多私隱),早兩年買左紅磡某大型屋苑,當時個價超過6/7佰萬,今年未夠三十。

不過佢係畢業無耐就買左間位於新界細單位,賣左呢個單位,賺左好多,再買紅磡嗰間既。

子爵府

my005 發表於 19-8-23 19:41
初頭係做接待/柜枱工作。

跟住升左職喇(我無問詳細,因為怕朋友個仔唔鍾意佢媽講佢咁多私隱),早兩年買左 ...

咁佢都算叻仔~

其實我想知如果DSE考得唔好,女仔想搵 一技之長又唔想太辛苦,邊學邊做唔知好唔好? 因為我見做酒店櫃枱好似唔太辛苦,不過可能要 輪班同時間長。

公爵府

親子王國15週年勳章

有目標非常好!

珊瑚宮

李家承 發表於 19-8-23 20:34
咁佢都算叻仔~

其實我想知如果DSE考得唔好,女仔想搵 一技之長又唔想太辛苦,邊學邊做唔知好唔好? 因為我 ...

係呀,因為要輪班,所以流動性好大。若想做,揾大集團做就最好,就算唔可以入職五星既,同集團少尐星既都入住做先,等位轉。

若肯做,呢份工都算幾好,尐阿姐被人高薪叫走,會帶埋佢尐細既去。所以若人緣夠好,升職都算快。

不過,若想做得好,升得快,學多尐語言係必需既。

子爵府

my005 發表於 19-8-23 20:46
係呀,因為要輪班,所以流動性好大。若想做,揾大集團做就最好,就算唔可以入職五星既,同集團少尐星既都 ...

希望阿囡搵都出路,謝謝妳~

珊瑚宮

仲有,入職比較高級既酒店,制服呀、紮頭髮具呀、絲襪顏色呀、鞋既高度呀,全部都有嚴格要求。

而又要企好耐既,對住麻煩客要點應對呀......,呢尐都唔簡單架。

男爵府

李家承 發表於 19-8-23 20:34
咁佢都算叻仔~

其實我想知如果DSE考得唔好,女仔想搵 一技之長又唔想太辛苦,邊學邊做唔知好唔好? 因為我 ...

我亞女就係咁,迫佢讀完dse無分,因為話係我迫佢,之後去咗得大陸團去旣酒店做,話無分唔緊要最緊要識國語,但都係做唔長,因為人工得一萬仲要返夜,宜家又話要讀書,激死

子爵府

BBG520 發表於 19-8-23 21:01
我亞女就係咁,迫佢讀完dse無分,因為話係我迫佢,之後去咗得大陸團去旣酒店做,話無分唔緊要最緊要識國語 ...

其實讀書最緊要佢自己想讀,迫都迫唔到,現在等佢覺得做野辛苦,自己再讀都無問題。最怕係唔係讀書材料,再讀只會 嘥時間。

我本人就是。

男爵府

回覆 車神媽 的帖子

阿仔唔想讀書,係跟唔上,定同學關係唔好,定其他原因?

男爵府

李家承 發表於 19-8-23 21:07
其實讀書最緊要佢自己想讀,迫都迫唔到,現在等佢覺得做野辛苦,自己再讀都無問題。最怕係唔係讀書材料, ...

係,佢係一個唔鍾意讀書旣人,但出黎做野又話好辛苦,所以最後話返讀書係因為唔想做野,我對住佢已經無言

伯爵府

xl_bigbig_b 發表於 19-8-23 11:32
請問女仔有咩選擇去學?

有診所管理,航空,化驗。都好多女仔學廚。西廚唔錯。中三唔洗比學費。

男爵府

比人蝦唔係因為乖,多數係唔識同人相處。我好欣賞你仔搵到自己既興趣!加油!

首頁

尾頁

跳至