時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

Ohohmybaby 發表於 19-8-22 16:11
咁如果要工幹咁點避?我有朋友個老公就係咁,都避唔到

其實只要個件事你係好想做或必須要做,總會搵到方法,既然明知要查就響比人查之前想好個解決方法去囉

上面已經有人講左其他建议,但如果你都係唔做而夾硬帶個可能被扣既電話上去闖關又有乜辦法呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ohohmybaby 發表於 19-8-22 16:16
好啦!咁我唯有而家媒體庫一張張圖check,有敏感圖就Delete左先,感謝

even藍絲圖我都係睇完就del,主要係唔想手機咁多無謂相,我手機自己影嘅相都係keep最近半年,我會back up落電腦

別墅

losttoa 發表於 19-8-22 16:16
其實只要個件事你係好想做或必須要做,總會搵到方法,既然明知要查就響比人查之前想好個解決方法去囉

上 ...

好啦!咁我唯有麻煩d,做定backup/一張張圖delete定先,感謝

子爵府

牛年勳章

黃二少奶 發表於 19-8-22 16:13
我真係睇完就del,有時索性唔dl,因為唔想係咁睇啲黃絲野,所以我手機真係得自己啲相
...

Me too.

水晶宮

2018復活節勳章

Ohohmybaby 發表於 19-8-22 16:20
好啦!咁我唯有麻煩d,做定backup/一張張圖delete定先,感謝

首先攪清楚,依家係你要去人地地方,唔係人地求你上去比佢查比佢搜比佢困,你唔上去中國冇損失,你亦唔會損失個寶貝電話記

但如果你響明知乜時世情況下又要保護個寶貝電話又一定一定要返上去既,有乜事真係與人無關喎,因為係你預左架麻

你明明知有好多方法避免到,又可必好似無助咁浪費時間響度呻呢

小寶貝兒    發表於 19-8-22 16:37

別墅

losttoa 發表於 19-8-22 16:24
首先攪清楚,依家係你要去人地地方,唔係人地求你上去比佢查比佢搜比佢困,你唔上去中國冇損失,你亦唔會 ...

thank you

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

tingting2200 發表於 19-8-22 16:08
我會帶舊電話,冇what's app, fb
除非你可疑,邊度有睇你手機呢回事

珍珠宮

回覆樓主:

純粹好奇,點解成日都叫你del嘅?
我身邊D朋友 同屋企人一直都有番大6玩,真係無試過喎~

珍珠宮

黃二少奶 發表於 19-8-22 16:18
even藍絲圖我都係睇完就del,主要係唔想手機咁多無謂相,我手機自己影嘅相都係keep最近半年,我會back up ...

其實我電話都無尼D圖,仲嫌唔夠煩咩。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

做個靚太 發表於 19-8-22 16:32
其實我電話都無尼D圖,仲嫌唔夠煩咩。。

最近直頭連dl都廢事

別墅

做個靚太 發表於 19-8-22 16:31
純粹好奇,點解成日都叫你del嘅?
我身邊D朋友 同屋企人一直都有番大6玩,真係無試過喎~
...

我無試過被叫delete,我都好少返大陸,只係朋友提醒我過關小心被查手機咋,我只係想保住我d旅行相,所以而家準備backup定先

珍珠宮

Ohohmybaby 發表於 19-8-22 16:39
我無試過被叫delete,我都好少返大陸,只係朋友提醒我過關小心被查手機咋,我只係想保住我d旅行相,所以而 ...

咁你朋友都幾特別~

別墅

做個靚太 發表於 19-8-22 16:40
咁你朋友都幾特別~

哈哈,唔知呢!

侯爵府

Ohohmybaby 發表於 19-8-22 16:06
唔係,係某d關口特別嚴謹,見你有一張敏感圖,就叫你全部圖都要delete,但點可能一張所謂敏感圖都無?d朋 ...

咁你有無按要求全部圖delete?

別墅

Lopopo 發表於 19-8-22 16:40
咁你有無按要求全部圖delete?

我無試過被叫delete,我都好少返大陸,只係朋友提醒我過關小心被查手機咋,我只係想保住我d旅行相,所以而家準備backup定先

侯爵府

Ohohmybaby 發表於 19-8-22 16:39
我無試過被叫delete,我都好少返大陸,只係朋友提醒我過關小心被查手機咋,我只係想保住我d旅行相,所以而 ...

哦,原來都係聽朋友個姨媽個侄仔個大表姐
一開始講,以為係你親身經歷

我早兩星期上過深圳,經羅湖口岸,我無被查,亦唔見有捉人查

子爵府

我真係返咁多次都無比人check過...又係危言聳聽post?

珍珠宮

Lopopo 發表於 19-8-22 16:43

佢朋友直頭耐人尋味啦

別墅

Lopopo 發表於 19-8-22 16:43

咁希望我都唔會被查啦!我會經深圳灣過,感謝

大宅

hashtag影視迷勳章

回覆 Ohohmybaby 的帖子

我公司有同事返去, 普通男子一個, 都要CHECK.

首頁

尾頁

跳至