論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

菲律賓爆發腦炎

你地仲會唔會比佢地x'mas 返去呀???

多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

子爵府

Re: 菲律賓爆發腦炎

唔該比d 意見啦! 你地怕唔怕呀??

大宅

如果個工人堅持要返家鄉,咁妳比唔比?佢返黎又要隔離十日.如果唔隔離,妳個小朋友就要承受受感染既風險.人命由關.係我就唔會比個工人返家鄉,要返就以後都唔使返黎.但好彩我個係印印.所以冇咁既煩惱.只係叫佢係本地唔好同菲律賓人傾計.

大宅

kittybuzz

我連機票都買左啦. 咁點算呀.....

昨晚問過工人, 她話她住的地方不近 "碧瑤" ( 最初爆發地方) 我話 人係會流動的. 好像SARS 在HK 一樣. 最初爆發是在 CHINA 但人係會流動. 會帶來HK的.

我跟足報紙指引, 叫她回去時, 勤洗手, 不要共用 食物工具 eg: spoon , 親友有傷風要遠離, 帶 face mask....etc
希望她會聽啦.

至於隔離都唔會啦, 她今次回去 一去 都 18 日, 再要隔離 10 多天 邊個幫我湊仔 ???

我會問下醫生有冇預防針打. 如有我會比工人打左針先.

另外 個人意見: hk爆發 sars 時 , d工人一樣怕怕. 怕感染到,要客死異鄉. 我奶奶個工人就係咁和老公吵架. 她老公要她不要留在 hk 要她回家. 她老公好擔心她在 hk 會感染到 sars.

今次掉番轉tim 怕 工人感染病入境. 其實公平d講. 大家都唔想有事. 我好希望有預防針打. 我都怕她感染到回來.

唔知您們知唔知道有否預防腦炎針 打 ?

tks

別墅

我工人就啱啱係碧瑤, 今次係佢自己錢買機票, 我都無得唔俾佢番. 我問過我係菲律賓啲同事, 佢話叫我工人番到去去打防疫針, 大約sgd50 (唔知港幣係幾多呢?), 我諗佢番嚟都要隔離10日我先會安心啲. 最慘都係要揾人捧仔.

男爵府

好媽媽勳章

我知有防疫針打,但係唔知邊度有得打,如果知道唔該通知有得打。

男爵府

碧瑤 英文係咩呀 ?

子爵府

BAGUIO = 碧瑤!

littleva,
你都講得好o岩! 將心比己!

不過問題係佢地d 自我保護意識唔高呢! 佢地知唔=會做嘛!

我都想知有無針可以打左先! 如果要佢返到hk 要佢隔離10日, 又要比$$佢出去住係一個問題, 其二係又要搵人湊仔呢.........

命仔緊要or 搏一鋪???

好煩呀!

大宅

Mine will be going to Phil this Dec till Jan 5. I have to let her go because I have bought the ticket for her.

I'm worried too. Here is the link that I can find in the web.

http://www.cdc.gov/ncidod/dvbid/jencephalitis/qa.htm

I will try to find more info.

大宅

菲律賓正爆發的不是日本腦炎, 有關資料請click

別墅

請問你
God is love

大宅

我昨天問了醫生, 是有預防針打. $250
不過無貨, 要訂. 醫生話打左好d,
就算唔放聖誕節去菲律賓.但她的朋友都會放. 如果朋友感染到, 一樣有機會在hk 從朋友身上感染.

醫生話打左針 就唔會咁易感染和成為帶菌者

我決定打了. 而家希望快d有貨啦.

男爵府

好媽媽勳章

littleeva:
你可唔可以pm個醫生d資料比我呀?因為我都想幫我個傭傭打呀!!!Thanks!!!

別墅

I just learnt that my maid also lived in 碧瑤 today, although I know she lived in Baguio City before. I don't know which are the same place. How come! She confirmed the air-tickets to Philipines on 12.12.2004. I intended not to let her go now, just a waste of the air-tickets. However, my husband did not agree. The maid said the case is under control and only the elderly are infected. But .... ><
Any opinion?

別墅

I've also checked with

大宅

Re: 菲律賓腦爆發炎

Mei

我個醫生在 tko嫁, 唔知近唔近您住處, 我現在還等醫生電話
因為醫生都話 菲 e 隻腦炎 是不同 平時在 hk 的腦炎. 所以要時間 book 藥.

係呀 就算 打左 都要叫菲菲小心d. 我菲傭話 她sister 叫她要帶 face mask . 所以都時佢走我都會預備一盒 face mask比佢. 

個人認為打左好過唔打.

子爵府

littleeva,

麻煩你如果醫生通知你有貨, 你可否通知一聲?? 定係要而家打去book 定枝針好d 呀??

男爵府

好媽媽勳章

littleeva:
tko即係邊度呀?不過你可唔可以比你個醫生的information我呀?因為唔近都要帶佢去打架啦!!!thanks!

別墅

littleeva,

Would you please let me know the information of the doctor you mentioned. I agree that it is better to let the maid take the vaccination before she leaves for Philippines.

Thanks.
God is love

大宅

littleeva
可以pm我Dr.資料嗎?? thx!!

首頁

尾頁

跳至