自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

AIA保險要小心,claim保險入紙申請好多文件,之前佢試唔批個客照胃鏡入院費用話因為係無需要而引起好大迴響,我就只買佢d基金送保險,不過d基金蝕到入肉又無得放d保險經紀唔係做嘢,成日去吃喝玩樂放上fb,氹咗你買單一年都唔會見你一次,但保費又年年收

大宅

回覆樓主:

我AIA個agent淨係識sell我同問我攞錢,兩次claim都係叫我自已download form自己搞!

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我買AIA, AGENT係細妹個朋友嚟嘅, 一路都跟得好足。
前幾年肚痛佢叫我入院check 下,照咗胃鏡腸鏡,最後住咗兩晚claim咗7成。
份單有儲蓄成份,以前唔識所以以為好好,後尾先知咁會令保費加大,保障又唔夠多。我同亞女嗰份都係医療+儲蓄。
上年喺恆生上網買咗份純人壽,同aia比較過,同一保障價錢只係一半。

所以問多幾間揾適合自己係好重要

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

bobbymama 發表於 19-8-22 22:25
我AIA個agent淨係識sell我同問我攞錢,兩次claim都係叫我自已download form自己搞!
...

你個agent跟得唔足,我個agent陪埋我入院,帶齊文件俾醫生填

珍珠宮

siugocandy 發表於 19-8-22 19:20
所有保險公司故意刁難,唔想你claim錢。

唔係喎,我果間好易claim, 我一年claim幾次,我唔係aia, 朋友做保誠,介紹客比佢,佢話而家唔好買保誠,今時不同往日我介紹自己間保險同保誠佢自己揀

大宅

bigbigbcpc 發表於 19-8-22 21:22
永邦? 我上網查到有間叫永邦 但唔知係咪你嗰間

x明,你有需要先pm問我攞佢聯絡,

有問有答,冇咩hard feeling 囉,係屋企人個重病claim得多單所以聯絡多左

男爵府

好多間都買過,如果買醫療危疾之類,claim時麻煩就一定架啦,agent固然緊要,醫生張醫生紙要寫啱字眼都好重要。揀邊間,我就覺得睇吓個plan係咪你想要的最緊要,有時agent好人,但佢公司嘅計劃未必適合你需要。最緊要先諗清楚你想要邊方面保障,再慢慢揀。

公爵府

2023年兔年勳章

bigbigbcpc 發表於 19-8-22 19:15
er…新嘢嚟??

唔係新吧?

小小太空人都長大,可以做太空人咯。

贊助 天后開演唱會都無乜用,應該將廣告費用來分紅。

禁止訪問

伯爵府

bigbigbcpc 發表於 19-8-22 18:45
我諗住幫個女同老公買保險
朋友有介紹我AIA 我聽完都要反屋企再消化下
另外有朋友做大都會人壽 我直頭未聽 ...

永明

男爵府

iamiam 發表於 19-8-22 23:30

唔係喎,我果間好易claim, 我一年claim幾次,我唔係aia, 朋 ...

你好彩遇到agent同你跟有得claim,我聽唔少claim唔到,一係claim唔足

侯爵府

aia
買咗大概10年
好滿意

珍珠宮

siugocandy 發表於 19-8-23 21:24
你好彩遇到agent同你跟有得claim,我聽唔少claim唔到,一係claim唔足

我早排先入完,一星期已收錢,都足,覆診唔洗補錢,不過佢真係跟得好,我之前aia都供左10年多都轉

男爵府

iamiam 發表於 19-8-29 18:55
我早排先入完,一星期已收錢,都足,覆診唔洗補錢,不過佢真係跟得好,我之前aia都供左10年多都轉
...

珍珠宮

bigbigbcpc 發表於 19-8-22 18:45
我諗住幫個女同老公買保險
朋友有介紹我AIA 我聽完都要反屋企再消化下
另外有朋友做大都會人壽 我直頭未聽 ...

AXA

首頁

尾頁

跳至