自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

伯爵府

cattz288 發表於 19-8-23 09:23
政府依靠? 香港唔係自由經濟架咩?
我贊成加銷售稅架! 推電子道路收費架!
不過咁多年都無!

因為見自由行殺雞取卵既方法得
已放棄以前香港多年來旅遊業既前途

子爵府

Margaret1011 發表於 19-8-23 13:25
題外話
香港學生嘅英文程度比較兩極一係好好一係好唔好, 原因係因為香港比較少講英文學生又怕羞又怕俾人 ...

整體黎講,中國學生D英文水平一D都唔高,好多都好差的(我長期stay係深圳,也袓藉的大陸人都見過,但識英文的沒幾多個),好的那批好多都到其他地方升學。很大部份原因,是因為佢地好遲先接觸英文,我老婆那年代中一才開始學ABC,現在是小三才開始讀(國家課程),所以好多家長自行去補習社學英文。而去得香港的,則是最top果批,英文肯定唔會差,差的根本沒資格去香港讀。

而香港,認同你所說,兩極化,是因為太多大學學位,變得一些根本未有應有能力的學生格硬升上大學,久而久之,大學也變得參差不齊,所以亦有不少JM說香港應減少大學學位。否則,香港的大學生的名聲在國際上只會越來越差。

伯爵府

20150618bb 發表於 19-8-23 14:02
可能你好眼光,但大陸的人士無問題,美國就唔係好難捱
我都唔明點解有人會咁諗 如果對大陸人無影響咁點解中國要貶值? 怕美國人享受唔到平野?

公爵府

2024年龍年勳章

IloveJJ 發表於 19-8-23 09:20
我唔駛返工架喎!
你讀咁多書,都咁無分析力,唔怪得而家香港啲大學排名越來越差
你去 ...
讀書多(唔知真定假),但無分析能力都冇用

子爵府

木土土 發表於 19-8-23 13:38
「能來香港讀大學的內地生都是屬於國內頂尖的學生」

以前就係,入既多數係三大既神科

你說"濫"果批,應該是指所謂有香港身份證的大陸人考DSE而入果批吧

佢地都係跟本土生一齊通過DSE考試成績而入大學,若果那JM說"大學排名跌只因大陸人入讀",即是說那批人不夠格,但為何本土學生不能係DSE打敗他們﹖

我認為歸根究底,是現在大學學位太多,另到一些跟本沒有這個能力的學生都能入讀。既以收得多"差"的學生,整體排名一定會被拖低

禁止訪問

子爵府

babynetnet 發表於 19-8-23 13:56
唔係掛排長龍…………
我依邊平時逢六、日商場,迫到抽筋……
依幾個月遊客或自由行少左一半有多!

只能說,支畤black的(我相信佢係,睇下佢其他的post的回覆...就知立場),點樣都會說生意沒影響,一樣咁旺,點都要話沒問題
但如果只有一個JM說生意差/人少,那可能是她講大話。但現在是有很多JM都說感受到冷清,咁都硬係要話沒影響就...

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

馬明嫂 發表於 19-8-23 14:02
以前香港都唔係只靠自由行
為左內地人 其實得失左其他人
包括自己香港人都承受緊

社會咁唔穩定, 睇唔到會有小店會有咁幹勁去創業囉!
放下自在

琥珀宮

leungszeon 發表於 19-8-23 14:12
你說"濫"果批,應該是指所謂有香港身份證的大陸人考DSE而入果批吧

佢地都係跟本土生一齊通過DSE考試成績 ...

No,我係講non jupas 入既內地生,以前多數入三大,而家八大都有,係咪全部高材生,自行判斷吧!

子爵府

馬明嫂 發表於 19-8-23 14:02
以前香港都唔係只靠自由行
為左內地人 其實得失左其他人
包括自己香港人都承受緊

"會唔會重新檢討香港旅遊事業 唔好再放重點係內地人呢?

支助小店 香港多元化 慢慢去改"

我支持呀,只是你都識得講"慢慢去改",咁即係一時三刻沒咁快改變到,咁即係香港會有一段簫條期
況且,問題是現在唔係只嚇走自由行咁簡單,係乜X國藉的遊客都嚇走晒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

至愛朱古力 發表於 19-8-23 14:15
講得啱,佢地唔會支持本土香港人既鋪,只諗無左自由行好似會死咁。

本土香港人既舖!! 講得好! 睇下有咩政見先講支持喇!
可能圍舖, 鬧爆fb都算係另類支持
放下自在

大宅

leungszeon 發表於 19-8-23 14:05
整體黎講,中國學生D英文水平一D都唔高,好多都好差的(我長期stay係深圳,也袓藉的大陸人都見過,但識英 ...

我條team 有個北大畢業, 口音嚴重, 不過性格好進取,大陸好多講得好的都是特別再學過,有人執過的

以前在美國交流見到好到大陸船主/ tutor 英文都是不敢恭維,或許佢地寫得好好, 講就口齒不清( 都來自重點大陸的大學)

所以有 jm 話俾自己仔女返大陸讀, 我,大陸叻學生九成都好進取又有野心, 香港學生真是比較怕羞又被動, 返去英文更加難學好, 是多啲機會講普通話咁囉

伯爵府

cattz288 發表於 19-8-23 14:21
社會咁唔穩定, 睇唔到會有小店會有咁幹勁去創業囉!

咁說就看政府既能耐啦

禁止訪問

象牙宮

至愛朱古力 發表於 19-8-23 14:27
呢到何嘗唔係?

一男bk會員尤其受歡迎
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 19-8-23 14:25
本土香港人既舖!! 講得好! 睇下有咩政見先講支持喇!
可能圍舖, 鬧爆fb都算係另類支持 :badfeel ...

先唔好講政見問題
藍黃兩邊都有錯

亦都借今次機會 看到香港既問題
只依賴自由行
結果未出事

子爵府

Mm233 發表於 19-8-23 14:11
我都唔明點解有人會咁諗 如果對大陸人無影響咁點解中國要貶值? 怕美國人享受唔到平野?
...

因為美國要收關稅,另到中國製做的產品對於美國來說成本上升,目的是為了美國人減少買中國貨

有見及此,中國則利用貶值的方法,使產品對於美國來說成本下降,來抵抗關稅的影響,而不是因為經濟差而貶值。

但對大陸平民來說,真的沒有影響,因為佢地又唔係美國人要買中國貨

所以,特朗普一直說中國要談判,先決條件係不能貶值

子爵府

com7hk 發表於 19-8-23 10:31
回覆 cattz288 的帖子

應該係時候清下血啦,你看港台32真是抵炒,出政府糧駡政府,還有些公務員長期放假 ...
政府為何咁多外判?

問番第一任特首同梁錦松了。

香港人都應該知噃。

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-8-23 08:25
真係好幼稚,要自己身邊有人做先會知既咩?無讀經濟?無睇新聞?無用腦?
有無睇到旅遊業者、的士都話無生 ...

伯爵府

leungszeon 發表於 19-8-23 14:23
"會唔會重新檢討香港旅遊事業 唔好再放重點係內地人呢?

支助小店 香港多元化 慢慢去改"

香港都唔係魔術咁一變由漁港變成國際金融中心啦
都要時間架
個個國家都唔係一帆風順架
經濟唔好 你估係第一次發生?
唔做 就一定唔得

oceandrive    發表於 19-8-24 04:33

首頁
23456...10

尾頁

跳至