自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

伯爵府

leungszeon 發表於 19-8-23 14:53
所以未打貿易戰攞! 美國收我關稅,我又收佢關稅,減少進口美國貨

但貶值唔係因為經濟差而貶,而是對抗貿 ...
我回覆緊前面中國經濟問題 唔係貶值影響中國人問題

貶值係因為中國經濟受影響而出現既措施 唔係原因

不過你話 入口貴對中國人無影響也是錯 你以為華為唔駛入口大量外國零件咩

貶值只可以抵消關稅打個和,但壞處就中國硬食

子爵府

木土土 發表於 19-8-23 14:57
影響有幾大,人人看法不一樣,時間自會説明

但你話「有些JM就仲好似春風滿面,拍晒手掌咁話好野」,我就 ...

咁都話沒﹖有不少JM仲估意開post話條街少晒自由行,都不知幾開心,可以輕輕鬆鬆去行街; 去玩又唔駛排隊

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

有無人知今日人民幣匯價幾多?

男爵府

有無人知今日人民幣匯價幾多x2

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mm233 發表於 19-8-23 14:54
其實香港不嬲都唔係靠旅遊業 香港最大支柱產業係金融同貿易物流

點解咁多人搞錯

我意思係旅遊業係其中一樣! 唔係主要!! 全球旅客都係target, 而唔係單靠內地客!
放下自在

子爵府

yuenloklok1 發表於 19-8-23 15:05
有無人知今日人民幣匯價幾多?

上網查話90.3X

伯爵府

cattz288 發表於 19-8-23 15:07
我意思係旅遊業係其中一樣! 唔係主要!! 全球旅客都係target, 而唔係單靠內地客!
...
咁你意思真係表達得有d差異喇

子爵府

Mm233 發表於 19-8-23 15:01
我回覆緊前面中國經濟問題 唔係貶值影響中國人問題

貶值係因為中國經濟受影響而出現既措施 唔係原因

打貿易戰就一定會兩贁俱傷,就睇下邊個快些沒血

男爵府

leungszeon 發表於 19-8-23 15:08
上網查話90.3X

唔該曬jm

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

leungszeon 發表於 19-8-23 15:08
上網查話90.3X

多謝JM告知
新聞話10年來最低,我早3年見過90.5仲以為抵得咁緊要Tim

伯爵府

leungszeon 發表於 19-8-23 15:10
打貿易戰就一定會兩贁俱傷,就睇下邊個快些沒血
中國點解明知貶值會帶來咁大傷害都要做? 背後原因唔通係擔心美國人享用唔到中國製廉價貨生活過得唔好?
當然係因為對中國打擊大!
而家美國入口商就因為貶值而可以承受關稅,同時美國又有關稅入袋貼番俾美國農民等

咁你估吓邊個係最大贏家 ? 前面講咩中國無事 激死侵侵都係笑話

子爵府

yuenloklok1 發表於 19-8-23 15:14
多謝JM告知
新聞話10年來最低,我早3年見過90.5仲以為抵得咁緊要Tim
...

不用客氣

3年前90.5你是指找換店的價嗎﹖我印象中銀行價沒有去到過90.5

今日最低好像去過90.46,找換店就唔清楚幾多

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Mm233 發表於 19-8-23 15:18
中國點解明知貶值會帶來咁大傷害都要做? 背後原因唔通係擔心美國人享用唔到中國製廉價貨生活過得唔好?
...

如果唔係激親侵侵, 佢又點解成日鬧中國係滙率操縱國
放下自在

大宅

leungszeon 發表於 19-8-23 15:20
不用客氣

3年前90.5你是指找換店的價嗎﹖我印象中銀行價沒有去到過90.5

三年前無可能去到90.6
我成日唱錢 都係80幾

侯爵府

Margaret1011 發表於 19-8-23 08:45

認同,少左自由行, 影響一部份人收入少了, 他們從而 ...

人總是自私的。

伯爵府

cattz288 發表於 19-8-23 15:22
如果唔係激親侵侵, 佢又點解成日鬧中國係滙率操縱國
話俾美國人聽佢場貿易戰打得岩囉 你以為佢真係係白宮嬲嬲豬dum晒地咩

大宅

Kx16 發表於 19-8-23 08:49
Sorry 我讀書應該多過你。
無讀經濟無睇新聞的係咪你?
失業率2.9,全世界有幾多地方會咁低?

我身邊做楂旅遊巴既而家生意小左六成,酒店員工要放無薪假,因為有薪假被逼放完,做旅遊業的士業更加唔洗講啦,我地開零售奢侈品生意更首當其衝,我全部做地產同商舖部同事話經常開唔到舖因為示威,加上信心唔夠搵個客睇樓都無,做金行,賣化妝品就更加唔洗講啦,我做開facial係銅鑼灣和尖沙咀美容師都話少左生意,一遊行示威就會取消Booking

象牙宮

Mm233 發表於 19-8-23 15:25
話俾美國人聽佢場貿易戰打得岩囉 你以為佢真係係白宮嬲嬲豬dum晒地咩
...

當自己係救國英雄? 呢兩年佢家族都搵唔少喇

Mm233    發表於 19-8-23 15:38
放下自在

子爵府

Kammui916 發表於 19-8-23 15:23
三年前無可能去到90.6
我成日唱錢 都係80幾

2016年12月係試過跌到差不多90

子爵府

leungszeon 發表於 19-8-23 14:59
是,有些不受歡迎的大學的學系是這樣