懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家喺邊度做產後檢查?邊間好?大概會檢查d咩ga?

別墅

yannylam1314 發表於 19-8-22 22:54

健康院做啊,聽日去檢查

水晶宮

yannylam1314 發表於 19-8-22 22:54

健康院,有需要可順便做埋抹片。
回覆 yannylam1314 的帖子

Hi yannylam1314 ,產後媽媽一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,產後六星期之後, 通常會安排做一次身體檢查,了解媽媽身體復原情況。 一般會為媽量血壓、驗血有沒有出現蛋白尿、子宮收縮、檢查傷口、惡露情況、檢查乳房等。媽媽可以致電居所附近健康院做登記, BB幾時預產期呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-26 18:06
回覆 yannylam1314 的帖子

Hi yannylam1314 ,產後媽媽一般都要6星期先完全回復番懷孕前嘅身體狀態架,產 ...

bb兩個半月喇(開刀)。已經去左健康院檢查,不過都係d簡單檢查。想去私家診所照超聲波睇下子宮有無問題,因為有時會肚少少唔舒服
yannylam1314 發表於 19-8-26 18:17

bb兩個半月喇(開刀)。已經去左健康院檢查,不過都係d ...
剖腹媽媽皮膚有三層傷口, 皮膚、腹膜及子宮,皮膚表面會最快復原,腹膜及子宮的傷口會耐D,可能需要半年到一年先完全康復,有時覺得傷口有少少隱隱作痛/拉扯感覺/少少唔舒服都正常架。健康院醫生點講呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

伯爵府

健康院做,睇下傷口,摸下個胸,加$100做埋子宮頸抹片。

複式洋房

yannylam1314 發表於 19-8-26 18:17

bb兩個半月喇(開刀)。已經去左健康院檢查,不過都係d ...

請問樓主最後有冇去私家診所到照超聲波啊?我自己都有相同問題,想了解了解

禁止訪問

別墅

雖然政府安排左我返去檢查,但安全起見自己去私家再睇多次,因為始終政府唔会睇清楚內裹面,我怕有野遺留在子宮或者其他問題,$800買個安心!

複式洋房

catgigi059 發表於 20-8-11 08:10
雖然政府安排左我返去檢查,但安全起見自己去私家再睇多次,因為始終政府唔会睇清楚內裹面,我怕有野遺留在 ...

請問你會去邊間做啊,因為我遲d都需要啊,謝謝

別墅

killcorn1704 發表於 20-8-13 11:11
請問你會去邊間做啊,因為我遲d都需要啊,謝謝
我住碩門邨,去石門京瑞一期,叫卓越,你上網睇找边个醫生,我之前揀左姓呂臨生前做了一次產檢,見佢几好所以揾返佢,又多左个新既女醫生你可以網看下資!好好笑嗰度場景用過拍戲古醫生,方醫生嗰套

複式洋房

catgigi059 發表於 20-8-15 08:03
我住碩門邨,去石門京瑞一期,叫卓越,你上網睇找边个醫生,我之前揀左姓呂臨生前做了一次產檢,見佢几好所 ...

謝謝你

男爵府

我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

健康院

大宅

cocomama428 發表於 20-8-20 17:00
健康院

宜家有翻產後檢查?

男爵府

健康院

大宅

我9月尾生,當時出院的時候,姑娘話而家政府cut 左媽媽產後檢查,有咩唔舒服要自己出去揾私家醫生睇,我開刀生都無得檢查。

大宅

因為疫情,冇得去健康院睇。。我去左私家睇同子宮收縮既照超聲波。

男爵府

HappyWorld2020 發表於 20-11-7 08:00
因為疫情,冇得去健康院睇。。我去左私家睇同子宮收縮既照超聲波。

係咪睇婦科?

大宅

回覆 lingling66 的帖子

係呀。。睇私家婦科。。果時我傷口痛,私家婦科醫生話線鬆左,俾藥水浸同抗生素,復診左兩次,最尾果次,幫我剪線頭同照超聲波,而家冇事lu。

首頁

尾頁

跳至