家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

件衫是新買的,洗完、用乾衣機乾完之後,就發現一達達好似油跡嘅嘢(但應該唔會有油),其實之前都試過,但都唔知咩原因(尤其是深色衫),請問大家知道點樣清除嗎?

大宅

回覆樓主:

呢隻好好用

男爵府

SmileCheung 發表於 19-8-23 20:29
呢隻好好用

我已經去除咗啲漬!不過都唔該晒你
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

珍珠宮

LuckyGirl 發表於 19-8-23 11:49
件衫是新買的,洗完、用乾衣機乾完之後,就發現一達達好似油跡嘅嘢(但應該唔會有油),其實之前 ...

我試過用大量洗潔精敷一下跟住洗衣機洗就得, 不過係要未掂過水即日處理

男爵府

LuckyGirl 發表於 19-8-23 23:24
我已經去除咗啲漬!不過都唔該晒你

請問你用咩去除啲漬?

男爵府

rhky 發表於 19-8-31 00:59
請問你用咩去除啲漬?

用圖片呢隻,又試過用cif
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

LuckyGirl 發表於 19-8-23 11:49
件衫是新買的,洗完、用乾衣機乾完之後,就發現一達達好似油跡嘅嘢(但應該唔會有油),其實之前 ...

試吓梳打粉十白醋浸幾分鐘再搓洗

男爵府

藍尾巴 發表於 19-9-15 03:22
有機會係柔順劑直接落落衫。。。加柔順劑時先用水開左先落洗衣機就ok

我用乾衣紙的

男爵府

Duckduckbuddy 發表於 19-9-16 15:26
試吓梳打粉十白醋浸幾分鐘再搓洗

好,下次試吓,唔該晒

首頁

尾頁

跳至