懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔出世前照結構驗到腎漲,出世後照左一次超聲波都話有啲漲,但未係好嚴重。黎緊10月尾話照多次超聲波睇下情況點,仲係漲的話就可能要做核子素描之類既進一步檢查。請問有無家長小朋友有類似經驗?一諗到如果小朋友要做核子素描我就已經想喊:(

伯爵府

akko2morita 發表於 19-8-23 23:58
我個仔出世前照結構驗到腎漲,出世後照左一次超聲波都話有啲漲,但未係好嚴重。黎緊10月尾話照多次超聲波睇 ...

我大仔照結構時係話腎漲,出生後覆診至1歲多左右就不用再跟進。

複式洋房

回覆 ipcs 的帖子

多謝你回覆呀!請問你個仔出世後有照超聲波嗎?如有,結果如何?

伯爵府

akko2morita 發表於 19-8-24 21:09
回覆 ipcs 的帖子

多謝你回覆呀!請問你個仔出世後有照超聲波嗎?如有,結果如何?

返醫院兒科跟進時每次有照,歲半左右最後一次,腎仔size已經是可接受範圍就不用再覆診。

複式洋房

回覆 ipcs 的帖子

一直照完的結果都是正常範圍內嗎?我個仔黎緊要再照多次,因為出世後第一次照,腎都係漲,但醫生話未算好嚴重。

伯爵府

akko2morita 發表於 19-8-24 21:15
回覆 ipcs 的帖子

一直照完的結果都是正常範圍內嗎?我個仔黎緊要再照多次,因為出世後第一次照,腎都係漲 ...

我仔有一邊腎大過另一邊,大約半年覆一次診,直至照到兩邊腎的偏差符合正常範圍就不用跟進。

複式洋房

回覆 ipcs 的帖子

咁醫生有無建議你地做核子素描?

伯爵府

akko2morita 發表於 19-8-24 21:29
回覆 ipcs 的帖子

無呀,我未聽過,唔知係咪近年先有。
我仔而家5歲半了。

複式洋房

回覆 ipcs 的帖子

哦!明白多謝你回覆我啊!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

akko2morita 發表於 19-8-24 21:29
回覆 ipcs 的帖子

核子素描係點架?我仔4歲都係未出世時照到1邊腎大,寫紙返政府跟,出世後再照係2邊腎都大,政府就建議做尿道造影檢查,要插尿喉打彰顯劑,果時我仔做都未夠2個月

複式洋房

回覆 wai0824 的帖子

我都唔係好知係點!淨係知做核子素描會有輕微幅射。我咁你個仔個腎有幾漲?照左幾次超聲波先做果啲檢查?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

akko2morita 發表於 19-9-16 20:35

我都唔係好知係點!淨係知做核子素描會有輕微幅射。我咁你個仔個腎有幾漲?照左幾次 ...

我都唔記得了,唔算好大嘅我記得,出左世照左1次醫生就建議做尿道造影檢查,再keep住食抗生素預防佢有尿道炎,做左尿道造影檢查出嚟我仔1邊腎係有尿道倒流,1邊大少少直到而家都係keep住去醫院覆診,定期照超聲波睇吓個腎咁囉,只要無尿道發炎其實都問題唔大

複式洋房

你仔仔食左幾耐抗生素?我仔由出世到依家已經開始每晚食住抗生素,食咁長時間都擔心對身體有無影響:(

伯爵府

akko2morita 發表於 19-9-17 05:18

你仔仔食左幾耐抗生素?我仔由出世到依家已經開始每晚食住抗生素,食咁長時間都擔心 ...

食左1年就停了,因見都無咩問題

複式洋房

都要食成年呀?好長時間啊:(多謝你回覆我呀

首頁

尾頁

跳至