婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

其實你地婆媳不和,仲要旨意99湊...
咪盞火上加油!
唔放心工人湊我都明,不過工人可以觀察清楚,我之前都係咁,唯有慢慢試,因為就算有家人幫手,都總有時候需要工人湊,我就係慢慢觀察工人,同埋我真係會裝晒cam,暫時請左兩任工人都ok嘅~
點都好過99湊,傷和氣!

民房

Yup88 發表於 19-8-24 22:47
娘家無人幫手呀!如果我交俾其他人我老公都唔會制!到時99又周圍唱我

為母則強, 為左BB 都要同你99 講清楚,如果吾係到時辛苦都係自己。 加油呀 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

琥珀宮

Yup88 發表於 19-8-24 12:11
會呀!但要等bb 1,2歲先,我同老公要返工無人湊、工人更加唔放心第時我返工都係99湊
...

你一係接受99湊b方法,一係唔洗99湊!

無其他選擇,不可能又要馬兒好,又要馬兒不吃草!

唔洗99湊,似乎唯一方法係轉做FTM,再排育嬰園或搬走自己請工人

伯爵府

Yup88 發表於 19-8-24 08:21
我99係一個十分霸道既人、有佢講無人講!份人又姑寒仲以為自己對人好好!
未生前99知我要開刀唔順產、就係 ...

好討厭
我完全明白
到宜家我見到佢都好頭痛
聽到佢過黎我都想死

大宅

木土土 發表於 19-8-25 11:31
你一係接受99湊b方法,一係唔洗99湊!

無其他選擇,不可能又要馬兒好,又要馬兒不吃草!

育嬰園係點架?

大宅

flowerbabe 發表於 19-8-25 11:46
好討厭
我完全明白
到宜家我見到佢都好頭痛

唔洗同住已經好好

琥珀宮

Yup88 發表於 19-8-25 15:16
育嬰園係點架?

育嬰園通常非牟利,為學前期嬰幼兒提供照顧,方便在職父母

伯爵府

為左bb你都要有霸氣
比人跩到上心口喇

水晶宮

請有照顧嬰兒經驗的工人啦!不好比你奶奶湊!網友,你的經歷我有類似一半!我好明白你感受!自己取回主導權。

別墅

我個件都勁!係我陀緊嘅時候叫我同BB去死

複式洋房

我坐月個陣已經俾奶奶抑鬱
記得星期六出院, 因為bb唔識埋身飲
係咁俾說話我聽,
我去健康院搵母乳姑娘教, 一聽到bb喊即刻衝入黎, 個陣間房有好多人, 姑娘都嚇親
我好唔鐘意我奶奶,
坐月個陣 佢不斷同人講我有抑鬱,事實無佢我應該會開心d
我老公都冇幫過我口, 反而覺得我煩
而加就黎中秋
姑奶有左, 奶奶執曬bb d衫俾姑奶, 但bb仲著緊
奶奶話「邊有嫲嫲買燈籠架, 係婆婆買架」
講者無意 但聽者有心,
我知奶奶偏心姑奶, 但可唔可以唔好咁,
所以 表面say hi bye就算, 已經唔會上心

大宅

teresapoon926 發表於 19-8-26 20:36
我個件都勁!係我陀緊嘅時候叫我同BB去死

下?咁既說話都講得出係咪人?點解咁講

大宅

christypcyip 發表於 19-8-26 21:01
我坐月個陣已經俾奶奶抑鬱
記得星期六出院, 因為bb唔識埋身飲
係咁俾說話我聽,

我都想hi bye,但我同佢同住!今日我唔俾b佢抱佢係我手上搶!

別墅

Yup88 發表於 19-8-27 00:34
下?咁既說話都講得出係咪人?點解咁講

因為當時期佢偷睇我去廁所,但係我已經俾佢激到一個唔想再話佢嘅地步。我就只係黑面但佢仲話我冇禮貌周圍同人哋講。
然之後我哋冷戰有一日突然之間就兇啤我同我講:睇吓你幾時死呀「仲要係我陀緊仔嘅時候」

我起初都以為自己可以忘記因為我同佢當時聽我就不停自己講當佢廢up當佢廢up。
但係到我生完又再次見到佢個啲pk眼神我先發現我忘記唔到,記憶猶新

大宅

teresapoon926 發表於 19-8-27 10:31
因為當時期佢偷睇我去廁所,但係我已經俾佢激到一個唔想再話佢嘅地步。我就只係黑面但佢仲話我冇禮貌周圍 ...

你99好過分!洗唔洗同住?唔洗既唔好俾佢過黎

別墅

Yup88 發表於 19-8-27 13:32
你99好過分!洗唔洗同住?唔洗既唔好俾佢過黎

要呀ಥ_ಥ
我琴晚夢見佢同我搶BB之後我抱實唔俾佢。點知最後係搶嘅期間BB跌咗落地下
我即刻喊住大叫
我老公拍醒我問我咩事先知原來我真係喊住咁大叫咗

大宅

Yup88 發表於 19-8-24 12:11
會呀!但要等bb 1,2歲先,我同老公要返工無人湊、工人更加唔放心第時我返工都係99湊
...
你返工都係99湊就翻身無望啦。你無話語權架啦,除非你可以完全不用她湊。

別墅

Yup88 發表於 19-8-24 14:39
係呀!我99專恰我、因為我平時好少駁佢咀同忍讓佢!相反大嫂好有霸氣、99反而驚左佢!bb出左世後我都駁佢 ...

嘩!講嘅嘢完全同我奶奶一樣啊!
我有產後抑鬱唔多唔少都係因為佢!但佢完全唔覺得自己有問題!我坐月喊足30日,每日對住佢都勁大壓力,好驚,每日都要躲喺房唔敢出去!我地話請陪月,佢唔俾喺度發癲,話我地寧願信陪月都唔信佢。口口聲聲話幫我坐月,但完全唔覺佢有整d咩我食-___- 反而我媽咪每日過嚟煮嘢我食,結果佢嬲埋我媽咪,話我食媽咪煮嘅嘢唔食佢嘅嘢!照顧bb叫佢唔好咁咁咁....就一尾話我過份緊張,話佢以前都係咁湊大d仔女,點解佢地得我個bb就唔得,話我bb係咪零舍矜貴d?!?! 其實我真係勁想搬走,奈何買咗樓供緊,佢又要痴住個仔無得走!!!!!

別墅

MAMAEGG 發表於 19-8-28 16:16
嘩!講嘅嘢完全同我奶奶一樣啊!
我有產後抑鬱唔多唔少都係因為佢!但佢完全唔覺得自己有問題!我坐月喊足 ...

我地之前話請工人幫手分擔,佢又發癲發脾氣話我地唔信佢!我最後不斷解釋話請工人姐姐係幫手唔相佢太辛苦,想大家都舒服d佢先肯妥協!其實我都唔明,錢佢又無份出,但就永遠意見多多,嘜都要聽佢講要佢話事!!成日都話帶bb去酒樓真係好令我反感!但我話唔好,唔想,佢都係唔聽,仲喺bb面前話: <<你阿媽痴線架唔俾你出街架>>!真係令我唔開心

大宅

Yup88 發表於 19-8-24 08:21
我99係一個十分霸道既人、有佢講無人講!份人又姑寒仲以為自己對人好好!
未生前99知我要開刀唔順產、就係 ...

完全明白你心情
我99都千方百計想我去政府產檢同生BB
佢話錢要用係值得用既地方
但因為我係孖胎 所以就算生係政府生
我中間都有去私家做產檢

佢話我唔駛陪月 因為佢會黎幫我坐月
結果 我坐月到生左兩個半月 佢都無出現過一次
然後到而家佢都話緊我之前去私家做產檢嘥錢

首頁

尾頁

跳至