自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今次我由雪梨來回香港時就遇到
(坐位是二四二 坐法)
香港飛雪梨時,我坐出面(二人)坐入面是鬼妹,我仔和老公坐後面。
一起機無耐,鬼妺把椅向後就瞓(我仔坐佢後面)空姐派餐時,佢無食。
到全機熄燈大家瞓覺時(包括我)
點知鬼妹就起身叫空姐比晚餐佢食
我瞓吾到,終於等佢食完再想瞓時,佢拍我前面坐位個後生仔熄咗個電視話「殘」住佢瞓覺,個後生仔無理佢照睇電影的 ..... 結果鬼妺又去叫空姐比個眼罩 ... 來來回回咁我真系瞓吾到。
返香港時,我們三仔「那」坐中間四座位,坐我間離系鬼佬,雪梨系冬天,佢著短袖+短褲 ,summer look 不是問題,但佢開始不停咳,系喪咳果隻,不停索鼻因流鼻水,不帶口罩也沒有用紙巾,每次咳完也望望我們,我頭已令開一面,期間咖啡啤酒不停,空姐比雪芭照食,所以咳得更厲害,我老公已「望」住他,他又「望」返我老公,我們不是歧視他咳,但他咳也不暗咀 ...
仲成日起身開頂櫃拎野,大力到跌了個枕頭飛落我和仔度 ...
結果我們又瞓吾到

你們有遇過麻煩鄰坐嗎?

珍珠宮

尼加拉伯爵 發表於 19-8-24 08:53
(坐位是二四二 坐法)
香港飛雪梨時,我坐出面(二人)坐入面是鬼妹,我仔 ...

真係超煩

我遇過老人家湊細路, 父母就坐隔離街, 老人家比i pad細路玩, 五分鐘之後, 老人家突然話i pad就快無電, 搶左部i pad熄機, 細路“dum”蹄“dum”爪咁喊

另一次係隔離坐左一對機上情緣, 兩個日本迷, 男嘅成日去追星, 女嘅留學日本, 一上機無幾耐不停講, 講左個幾鐘都唔收聲, 話題係日文關東腔同關西腔、去日本追星史。堅煩

伯爵府

KTKTKT5 發表於 19-8-24 09:18
真係超煩

我遇過老人家湊細路, 父母就坐隔離街, 老人家比i pad細路玩, 五分鐘之後, 老人家突 ...

咁樣真系想休息一下都吾得
吾系話想瞓覺,只是想休息一下咁落機可以去玩 ~

wcpcelia    發表於 19-8-26 15:26

珍珠宮

(坐位是二四二 坐法)

唉⋯⋯真係比人安樂都唔得

別墅

回覆樓主:

試過東京飛香港,有個南亞小朋友同婆婆坐我哋後面,他不停喪咳,是有病的咳,又不掩咀,食nuts仲舐吓手指,食完不停四圍摸!搞到我連飛機餐同雪糕都唔敢食,阿仔話好蝕!

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

坐長途機, 兩個日本妹隔走廊傾足差不多全程, 由上機, 食餐, 熄燈後都不停講嘢, 兩個開住頂燈, 週圍嘅乘客比佢兩個煩到想c

象牙宮

回覆樓主:

去加拿大,有個鬼仔係都要打開窗睇風景

子爵府

(坐位是二四二 坐法)

二程都遇到,真係慘

男爵府

好耐之前,有個韓國大媽坐我後面,除左對鞋,放隻腳在位與位之間的扶手,對腳有臭味,我同個空姐投訴:,個空姐叫佢放番低對腳,佢唔理,全機full曬,換唔倒位,我好嬲,除此唔撘呢個航空公司— 韓亞!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

坐俄羅斯機,兩個俄佬係識嘅,刻意book咗窗口位同近走廊位,我坐三人位中間又唔肯換位,重要大聲傾計...好彩係短程機

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

坐歐洲long haul 有個黑人女人全程發神經,投訴完杯奶茶就係個位,佢玩足全程,大吵大鬧,有人叫佢收聲,過一陣又話要飲乜食乜,佢真係唔攰㗎我地就好攰

上次飛韓國就係一家三口香港人,個仔有8-10歲,不停玩screen ,拍窗,玩櫈,三個大聲傾計尖叫同玩。人地食飛機餐就狂玩櫈,空姐都處理唔到,好彩係短程

公爵府

oceanshores 發表於 19-8-24 13:01
好耐之前,有個韓國大媽坐我後面,除左對鞋,放隻腳在位與位之間的扶手,對腳有臭味,我同個空姐投訴:,個 ...

你應該問空姐攞杯熱水,唔小心倒落佢隻腳嗰度

翡翠宮

回覆樓主:

長途機冇得休息真係好煩

複式洋房

(坐位是二四二 坐法)

好多年前和细佬搭加拿大返港,個時係淡季,我自己懶醒訂旁邊三人位外面的兩個位,諗住多數人自己一個唔會坐入去窗口位,我哋就可以坐闊D。點知林關機門一刻就有個女仔先上機坐個位。(其他三人位多是坐二個人 )
跟住到架機飛定開緊餐時佢拎部電話出嚟职歌想差電發覺佢個位冇電掣,問空姐,空姐見我個位有掣便問我可唔可以裨佢用住先,個挈係要放咗餐桌落嚟先用到,咁個時開餐咪俾佢用囉,點知佢一路插住我個位電挈,自己食完收左盘收摺抬就令轉頭就瞓,唔理我就要開住張摺枱坐都辛苦俾佢差電!自私精

男爵府

(坐位是二四二 坐法)

一次,香港飛Helsinki,有個印巴醉酒佬坐隔離,又臭、咳又唔「um」咀...

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

睇到樓上咁多JM遇到自私精, 真係好無奈. 可能我好彩, 暫時未遇過無品又厚顏的自私精

伯爵府

cherron416 發表於 19-8-24 14:47
一次,香港飛Helsinki,有個印巴醉酒佬坐隔離,又臭、咳又唔「um」咀...

睇到D字形容都想嘔

伯爵府

Ashleycorina 發表於 19-8-24 13:07
坐歐洲long haul 有個黑人女人全程發神經,投訴完杯奶茶就係個位,佢玩足全程,大吵大鬧,有人叫佢收聲,過 ...

咁樣真系令到坐附近的乘客好勞累

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

(坐位是二四二 坐法)
上次我帶4個細路坐夜機,我覺得我附近既人見到我咁既combination,應該頭都痛。

幸好幾個小朋友都訓到覺,冇扭。

係最後落機,因爲我地機尾,最遲落,最細果個忍唔住扭計,爸爸同我己經不斷安撫,但佢喊得太大聲,大家都好煩躁。比個鬼佬鬧我地控制唔到個小朋友。

首頁

尾頁

跳至