婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問問大家意見,如果1家4囗搬入間姑奶買入的姑婆屋同住(重點係同埋姑奶一齊住)交7仟幾蚊租俾佢,大家覺得抵/貴租嗎?會搬入去嗎?(註:30年樓,3房細廳兩廁,3間房超細已裝入牆櫃及單人床(唔俾拆轉雙人床)套廁房姑奶瞓,另兩單人房俾我哋自己分配))
*過來人經驗,想呻下或同人分享下

子爵府

kkwansasa 發表於 19-8-24 12:19
想問問大家意見,如果1家4囗搬入間姑奶買入的姑婆屋同住,交7仟幾蚊租俾佢,大家覺得抵/貴租嗎?會搬入去嗎 ...

話明係姑婆屋就梗係唔好住啦

男爵府

不如你試下出去搵樓租,你自然就有答案

別墅

breadcheung 發表於 19-8-24 12:34
話明係姑婆屋就梗係唔好住啦

有見地!我搬入前都覺得姑奶為人ok冇所謂,所以搬入,點知越住越唔對路,完全要受佢控制,無論開冷氣,開熱水爐度數,教仔問題⋯⋯甚至我同老公嘈交都要加把口

大宅

想問問大家意見,如果1家4囗搬入間姑奶買入的姑婆屋同住,交7仟幾蚊租俾佢,大家覺得抵/貴租嗎?會搬入去嗎 ...

邊區?好抵

別墅

Evildada 發表於 19-8-24 12:36
不如你試下出去搵樓租,你自然就有答案

真係明白哂,剛搬走了!簡直有重新及呼吸到新鮮空氣嘅感覺!

子爵府

回覆 kkwansasa 的帖子

七千就一定係平,你自己出去租,一家四口要租兩房就一定double 或以上先租到
不過我就寧願出去租都唔會搬入去,始終相處好,同住難,呢度都有幾個post話同姑奶不和。

別墅

calala 發表於 19-8-24 12:48
邊區?好抵

你一個人住可能ok囉!一個家庭就唔啱住喇,仲要個業主同你同住喎!大小事項都要管你理你,你ok?

別墅

HOPEFORBB 發表於 19-8-24 12:50
回覆 kkwansasa 的帖子

七千就一定係平,你自己出去租,一家四口要租兩房就一定double 或以上先租到

講得啱,收我哋7仟幾但地方真係唔合家庭住,零願俾多幾千都起碼似返個家,住佢度仲要每事管,唔鍾意就發脾氣,一係就單單打打俾説話你聽.....我覺得我呢個決定(同老公講唔搬就離婚)好正確!如果繼續住,就算平咗啲租都要去睇精神科或婚姻輔導都睇咗去

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

7000蚊絕對平
仲要有兩間單人房
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 19-8-24 15:54
7000蚊絕對平
仲要有兩間單人房

但不是全間屋租哂俾我地住,還要跟個業主(即姑奶)一齊住,仲要兩間單人房超細,後期現變到我C6一個長期瞓廳,又要俾人管唔俾開呢樣嗰樣,講真,7仟租地方住當然平,但如果有住過或有我呢個經驗,真係一啲都唔覺平,就算佢唔收我租我都唔住,寄人籬下及有人常跳掣發癲的心理壓力實在太大了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kkwansasa 發表於 19-8-24 16:29
但不是全間屋租哂俾我地住,還要跟個業主(即姑奶)一齊住,仲要兩間單人房超細,後期現變到我C6一個長期瞓 ...

明白
不過7000蚊喺出邊租,地方真係好細。你可以睇一睇先
咁當然最大問題同姑拉一齊住。
唯有少啲出廳,喺呢段時間儲蓄多啲快搬走
不要從別人的嘴裡去認識我

別墅

crystal媽咪 發表於 19-8-24 16:34
明白
不過7000蚊喺出邊租,地方真係好細。你可以睇一睇先
咁當然最大問題同姑拉一齊住。

我知呀!因為我哋剛搬走了⋯現在冇人事事管事事理(理埋我點教仔)....直頭連吸啖空氣都比以前新鮮好多,就覺得俾多幾仟都值

大宅

回覆樓主:

七千有兩間房加公用地方係平,
同分租業主同住係梗架啦。
有本事您叫佢過來分租您個單位住啦,您可以set規矩俾返佢守。

子爵府

kkwansasa 發表於 19-8-24 16:57
我知呀!因為我哋剛搬走了⋯現在冇人事事管事事理(理埋我點教仔)....直頭連吸啖空氣都比以前新 ...

自由可貴
畀多 幾千都~抵

別墅

ps1314 發表於 19-8-24 19:04
七千有兩間房加公用地方係平,
同分租業主同住係梗架啦。
有本事您叫佢過來分租您個單位住啦,您可以set規 ...

你唔知啲癲野喇,唔係乜野規矩咁簡單,係越嚟越過份嘅冇理取鬧同單單打打
所以現在已經搬走咗脫苦海了,再講我有冇本事都唔會再同佢同住啦!唔係普通業主租客關係,你估同姑奶住好過癮?

別墅

汽水餅 發表於 19-8-24 20:20
自由可貴
畀多 幾千都~抵

正確!直頭超值有我嘅慘痛遭遇就明白(但其實而家同C6啲關係都未修復好所以有得揀真係千祈唔好同男家任何家人同住,耐唔耐見下反而客客氣氣,一齊住實死梗

子爵府

回覆樓主:

呢個世界邊有咁大隻蚧乸隨街跳呀?

別墅

sinohk33 發表於 19-8-24 21:27
呢個世界邊有咁大隻蚧乸隨街跳呀?

有,不過你要包俾人無理取鬧,單單打打,開冷氣隨時發癲鬧你俾說話你聽,想煲啖湯飲下又話你用多佢煤氣,沖涼煤氣爐度數又話較好咗唔俾你再較....最勁係當咗你兩個仔係自己喎,你教仔鬧仔時佢鬧返你轉頭,隨時講埋啲叫你唔鍾意就搬囉的說話.....仲有最緊要一項,你C6長期瞓廳都ok?

公爵府

kkwansasa 發表於 19-8-24 16:29
但不是全間屋租哂俾我地住,還要跟個業主(即姑奶)一齊住,仲要兩間單人房超細,後期現變到我C6一個長期瞓 ...

D房甘細未搬前已知,如果細到先生要瞓廳,搬之前亦知,甘點解仲搬入去

首頁

尾頁

跳至