婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

alicego62 發表於 19-8-25 07:38
D房甘細未搬前已知,如果細到先生要瞓廳,搬之前亦知,甘點解仲搬入去
...

當初搬入時我都唔情願㗎!已經話細唔夠住(當時只是1家3口細仔未出世)個C6氹住我話住住先,住1年半載會搬返出去喎(點知搬咗入去好似搬唔返出嚟咁)加上當時剛冇用工人,話佢家姐鍚我仔好樂意幫手湊....仲有好多理由而氹我搬入去啦!
而我先生係後期因為細仔出咗世房冇位瞓要瞓廳,細仔出世後我都講咗兩年先搬到呀,同埋如果當初知佢家姐係咁有脾氣咁癲,根本有冇地方瞓都唔會搬入去

公爵府

kkwansasa 發表於 19-8-25 11:14
當初搬入時我都唔情願㗎!已經話細唔夠住(當時只是1家3口細仔未出世)個C6氹住我話住住先,住1年半載會搬 ...

算啦,從來一齊住就麻煩,搬左就算

琥珀宮

kkwansasa 發表於 19-8-24 16:29
但不是全間屋租哂俾我地住,還要跟個業主(即姑奶)一齊住,仲要兩間單人房超細,後期現變到我C6一個長期瞓 ...

「大家覺得抵/貴租嗎?」

你問人呢個就係講錢,答案一定係抵同唔貴租

住得是否開心,是另一回事!

別墅

木土土 發表於 19-8-25 11:21
「大家覺得抵/貴租嗎?」

你問人呢個就係講錢,答案一定係抵同唔貴租

所以我咪寫埋附帶條件-係要跟埋個親戚業主住....要忍受埋佢嘅性格脾氣,無理取鬧單單打打囉,呢啲咁”抵”嘅租唔係人人肯俾㗎

別墅

alicego62 發表於 19-8-25 11:18
算啦,從來一齊住就麻煩,搬左就算

唉!這幾年住到忍氣吞聲,實在有太多無理取鬧單單打打野,扮問我個仔(忘記關窗估我地開過冷氣)下午係咪開過冷氣?知道後就發癲同我仔講,你知唔知電費幾錢呀好貴㗎邊個俾你開冷氣(不斷重複呢幾句)但當時我仔得5歳點識聽/開,咪即係話我囉(已另外有俾電費佢),晚上我先生返嚟鬧埋我先生....其實自己覺得好委屈,點解要俾你咁話?真係慘過做女嗰時所以搬走咗都仲好嬲佢

男爵府

kkwansasa 發表於 19-8-25 12:44
唉!這幾年住到忍氣吞聲,實在有太多無理取鬧單單打打野,扮問我個仔(發現我哋開過冷氣)下午係咪開過冷氣 ...

其實我覺得根本就係一個死局

你姑9 角度,佢一定其實係益左你,但其實心靈上佢係依靠你哋
例如有人同住,有人管
仲有錢收

外人角度,7000 邊度搵,好心就忍下

你既角度,沒有了一家一主,仲要貼錢買難受

所以一開始根本就係一個錯

伯爵府

liumeowjen 發表於 19-8-25 13:12

分析得好好 !

別墅

liumeowjen 發表於 19-8-25 13:12

重點就是這樣,你講得好好好好啱!我兩仔都唔知俾咗幾多歡樂佢!最重要每月仲有7仟幾蚊收,你知嗎?本來她1人自己住根本就冇諗過分租出去,啲錢可以講係bonus....但她每事管每事理,仲要聽埋啲難聽過粗口嘅說話,唔好話7仟,佢唔收我租我都唔會再同佢住,有啲JM就淨係睇咗7仟租兩間房話梗係抵,根本冇睇我內文及附帶嘅問題⋯⋯如果親身經歷過咁程況我諗幾平租都冇人會肯住
同埋我就係知呢個係一個死局,所以同C6講死都要搬走,再住落去我怕我忍唔住真係開佢波
仲有呀!你真係講得啱呀!佢知我哋搵緊屋搬時幾唔想,話住埋個暑假先又話住到年尾先,我睬佢都儍難得我C6肯同我搬

男爵府

kkwansasa 發表於 19-8-24 12:19
想問問大家意見,如果1家4囗搬入間姑奶買入的姑婆屋同住(重點係同埋姑奶一齊住)交7仟幾蚊租俾佢, ...

唔比轉兩人床已經唔洗唸啦,你地點瞓呀,兩公婆瞓碌架床?

別墅

ilovecafe 發表於 19-8-25 14:21
唔比轉兩人床已經唔洗唸啦,你地點瞓呀,兩公婆瞓碌架床?

分房瞓囉!當時我同我4,5歲大仔瞓,我C6自己瞓,諗住住短時間就會搬冇所謂,所以搬咗入去,點知惡夢嘅開始

水晶宮

想問問大家意見,如果1家4囗搬入間姑奶買入的姑婆屋同住(重點係同埋姑奶一齊住)交7仟幾蚊租俾佢, ...
我會自己想方法都不會同呢種生物同住!

大宅

回覆樓主:

有時姑奶比起99 更恐怖,特別係未婚的姑奶

別墅

Astra00 發表於 19-8-25 18:19
我會自己想方法都不會同呢種生物同住!

我”奶”過野都怕怕,以後更要少啲接觸為妙

別墅

Nagomi 發表於 19-8-25 18:23
有時姑奶比起99 更恐怖,特別係未婚的姑奶

係非常之恐佈,俾起啲99佢耳又靈眼又利,同佢一齊住簡直係活係佢操控監視內,完全冇自由可言(個別例子,但亦是我過來人感受)

別墅

真係唔好一齊住,我同姑仔住,由一家三口變一家四口都唔願搬,姑仔一間房,我們四個一間房,為了叫姑仔搬走,同c6嘈過無數次,我話99有間吉房,姑仔點都唔搬返99度住,c6又極錫個妹,佢寧願訓廳,有次又為左姑仔問題,c6發晒脾氣,跟住我冇再同佢講姑仔問題,話之佢訓廳,而我又冇同姑仔講野,姑仔知問題嚴重先買樓,c6問我係未好開心,我冷冷回應有咩開心,要等到出年聖誕節先可收樓
一間屋只可以一戶,千奇唔可以同住,唔係實後悔

別墅

小千大千 發表於 19-8-26 00:13
真係唔好一齊住,我同姑仔住,由一家三口變一家四口都唔願搬,姑仔一間房,我們四個一間房,為了叫姑仔搬 ...

你都話好啲嗰個係姑仔,我嗰個係姑奶,真係想話佢又唔係鬧佢又唔得,好多次喺度單打我或俾說話我聽時,我都唔出聲扮時運高聽唔到,同C6呻點知佢話一齊住係咁,我即時火都嚟,冇安撫我不特止仲講到你家姐啲無理取鬧野好理所當然好正常咁....我為乜要受你家姐啲老姑婆氣,根本佢就係有啲心理唔平衡....總之啲姑仔姑9真係好影響夫妻感情喇,但自己C6好似唔覺得佢哋啲姊妹有問題㗎
呢個同住嘅慘痛經歷我一定絕對唔會再犯

大宅

回覆樓主:

咁當初係佢主動要求你地搬過去架?

別墅

GOGOASIA 發表於 19-8-26 08:44
咁當初係佢主動要求你地搬過去架?

係呀!佢提出㗎!!!

嗰陣未一齊住過大家見到面都好客客氣氣正正常常,仲可以用nice形容佢....諗住同住都應該冇乜嘢
點知搬咗入去後....深切感受到”相見好同住難”同”寄人籬下”的感覺!

大宅

kkwansasa 發表於 19-8-26 08:58
係呀!佢提出㗎!!!

嗰陣未一齊住過大家見到面都好客客氣氣正正常常,仲可以用nice形容佢....諗住同住 ...

距離便是美,而家逃出生天就唔好再記著啦~

別墅

GOGOASIA 發表於 19-8-26 10:11
距離便是美,而家逃出生天就唔好再記著啦~

我講咗出黎嘅只有小部份,仲有好多癲野冇講,完全係童年陰影嘅感覺講真都好難唔記得

同埋搬出來後感受到好大嘅分別,都希望各JM真係有得揀都唔好同親戚一齊住(尢其是男家又輩分高個你嗰啲)C6點氹你都唔好信,到時實影響夫妻感情同埋要搬走就難....我都要講到離婚,或者我一個搬走呀先走到咋

首頁

尾頁

跳至