自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

hahaha789 發表於 19-8-24 16:07
其實香港水費已比新加坡平50%.
2018年7月1日起,新加坡口費加價14.64%∼14.95%。

香港有政府補貼,新加坡呢?

大宅

ayi1 發表於 19-8-24 16:13
以我所知,廣州居民用水¥2.93/立方³,約$3.2每立方³,咁計落,唔平得香港幾多啵。深圳唔知,應該貴過廣 ...

香港買水,由2016 加價到7.14/立方米,
日常水費單見到既價錢只係用納稅人錢補貼,羊毛出自羊身上

大宅

pbpk03845784 發表於 19-8-24 15:32
點解我每個月要三佰幾蚊

三人家庭

新加坡人因水費加價而諗到省水秘技,你可以參考:
https://local.6parknews.com/index.php?act=view&nid=671077

上面秘技都幾實用。我個人提議:
-另外可以用3M省水閥,
-換一級省水洗衣機,儲埋一機洗。
-花灑,消委會有測試邊款省水。
-用洗碗機洗碗
-洗菜水留起備用。
我覺得洗衣機最食水,省水的型號真的有幫助。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

pbpk03845784 發表於 19-8-24 15:32
點解我每個月要三佰幾蚊

三人家庭

一期?
水費係一季3個月計

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

windywinnie 發表於 19-8-24 16:19
香港買水,由2016 加價到7.14/立方米,
日常水費單見到既價錢只係用納稅人錢補貼,羊毛出自羊身上 ...

咁我寧願納嘅稅幫補我水費好過俾班有破壞無建設嘅人。
再且,香港有錢過廣州唔止幾倍,水費就算7個幾貴1倍,都合理。

大宅

ilovebb2019 發表於 19-8-24 16:16
香港有政府補貼,新加坡呢?

你知嗎,馬來西亞與新加坡供水協議最後續約是1962年,到期日是2061年。所以個價錢停留在57年前,當中通脹了很多。
呢個價錢,供應方馬來西亞極度不滿早前更兩度想毀約。
馬來西亞都說這供水價錢極度不合理。
試問現時再重新訂立合約的話馬來西亞政府定必大幅加價!早在2002年[17年前,馬來西亞都已提出加價100倍]

如果直接比較一份57年前訂立合約價有欠公允吧。

https://asean.thenewslens.com/article/99163

現時香港買水:每年48.07億除以11億立方$4.37/立方

馬來西亞總理馬哈迪認為廉價供水新加坡太荒謬
馬哈迪說:「在20世紀90年代,或20世紀30年代,這還說得過去。但是現在,3分錢能買到什麼?啥也買不到」

https://fnc.ebc.net.tw/FncNews/world/42456

伯爵府

ayi1 發表於 19-8-24 16:21

咁我寧願納嘅稅幫補我水費好過俾班有破壞無建設嘅人。

點解香港有錢就要比貴d買同一樣既水呢?咁咪香港補貼大陸?但佢地講到益我地咁喎

伯爵府

hahaha789 發表於 19-8-24 16:41
你知嗎,馬來西亞與新加坡供水協議最後續約是1962年,到期日是2061年。所以個價錢停留在57年前,當中通脹 ...

既然又話背靠祖國,點解祖國要每個合約都加水费仲要香港包底,用唔晒都照啃?既浪費水資源又浪费香港納税人錢。

子爵府

點解我每個月要三佰幾蚊

三人家庭

我地都係2大1bb,一次交700-800

伯爵府

ilovebb2019 發表於 19-8-24 16:45
點解香港有錢就要比貴d買同一樣既水呢?咁咪香港補貼大陸?但佢地講到益我地咁喎
...

咁香港山長水遠買人哋啲水,拉管道起水壩應該都要錢呀!香港人工咁貴,計返落嚟買大陸嘅水費佔嗰四個幾銀錢/立方米嘅好小一部份咋。

伯爵府

Daisywong313 發表於 19-8-24 16:48

無check過水管漏水?我都係2大1細噃,日日開機洗衫,不過唔係日日煲湯但唔會特登就住咁用水。一期$100多啲。

大宅

ayi1 發表於 19-8-24 16:50
咁香港山長水遠買人哋啲水,拉管道起水壩應該都要錢呀!香港人工咁貴,計返落嚟買大陸嘅水費佔嗰四個幾銀 ...

算啦,未必全部人認同。
就算買入價都係$4.37/立方米❨=1,000公升).
即係每公升$0.00437。貴定平各人自有判斷。

我好辛苦自己搵數據出來的。
多謝你捧我張帖場。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

flyinsky 發表於 19-8-24 15:42
新加坡以前under 大馬,就係唔想食水命脈被控先發展再生水,新加坡做到香港無可能唔得,唔講政治經濟,水 ...
https://www.wsd.gov.hk/tc/core-businesses/operation-and-maintenance-of-waterworks/waterworks/capacity-of-impounding-reservoirs-in-hong-kong/index.html

其實可以參考吓香港水塘可供應量,只僅僅滿足到香港人用水量,如果降雨量低,如早兩年水塘乾塘,根本係要制水

https://www.wsd.gov.hk/tc/publications-and-statistics/pr-publications/the-facts/index.html

再睇一睇數據,香港人每年向內地購買東江水,多出來的,只係夠香港人,人均儲備每年100立方米,即是每天0.27立方米

所以以穩定水源來說,沒有特別買了多餘貴水。

大宅

多謝你的數據,集思廣益。

大宅

Daisywong313 發表於 19-8-24 16:48

BB衫開機次數多?

[size=1.25em]個人提議:
-另外可以用3M省水閥,
-換一級省水洗衣機,儲埋一機洗。
-花灑,消委會有測試邊款省水。
-用洗碗機洗碗
-洗菜水留起備用。
我覺得洗衣機最食水,省水的型號真的有幫助。

希望有用

大宅

洗菜,我有買個304不銹鋼洗菜盤連隔浸菜。
拉起個菜隔,下面水便可以用。
另外,沖涼用天然肥皂,也比沐浴露省很多水

子爵府

hahaha789 發表於 19-8-24 17:07
BB衫開機次數多?

個人提議:

洗衣機已係一級,一日bb一日大人咁洗
飯都冇煮,係煲飯仔比bb
洗奶樽,洗食具
沖涼15分鐘

子爵府

ayi1 發表於 19-8-24 16:53
無check過水管漏水?我都係2大1細噃,日日開機洗衫,不過唔係日日煲湯但唔會特登就住咁用水。一期$100多啲 ...

成日聽人地一百蚊,我從未試過
漏水應該唔會掛,新用幾年嫁咋
我地都唔煲湯,只煮bb野食
不過開水係開到最盡咁開

琥珀宮

hahaha789 發表於 19-8-24 14:29
香港水費其實已經好平。平均每月幾十蚊。
比較世界各地香港水費已低水平。
係貴過台灣少少,但相對來說收入 ...

有政府補貼

伯爵府

Daisywong313 發表於 19-8-24 20:06
成日聽人地一百蚊,我從未試過
漏水應該唔會掛,新用幾年嫁咋
我地都唔煲湯,只煮bb野食

咁事情相當有可疑……我都唔敢同你講,我仔出世前,我交幾十蚊水費咋 我天熱已經一日沖兩次涼,洗頭沖涼不間斷開水沖半個鐘,又唔係節水花灑

首頁
12345...6

尾頁

跳至