自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

ayi1 發表於 19-8-24 20:56
咁事情相當有可疑……我都唔敢同你講,我仔出世前,我交幾十蚊水費咋 我天熱已經一日沖兩次涼,洗 ...

原來我都用很多水,要慳D先得喇,我一期要交11××元

伯爵府

Daisywong313 發表於 19-8-24 20:04
洗衣機已係一級,一日bb一日大人咁洗
飯都冇煮,係煲飯仔比bb
洗奶樽,洗食具

歐洲機可能慳水啲。不過,我仔細個嗰時,我買部細細哋5.5kg嘅日立機專門洗佢嘅嘢,日日開機,佢一日洗幾次patpat(幾盆水)未計佢浴缸沖涼添,都係百幾。所以,我真心唔明三人小家庭點解可以用幾百上千嘅水費$_$

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

如果有得揀,我相信好多香港人寧願比多少少錢,都想飲優質少少嘅水,而唔係比「合理」價錢飲啲含菌量超標嘅水

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

frombetter 發表於 19-8-24 15:20
其實如果你真係有大水源,你大可以賣出去大賺一筆。但你係冇吖嘛。要同人買,人地收你幾多都要畀啦。
如果 ...

我只想講香港啲水係高幾倍價錢買返嚟,有俾錢㗎,唔該唔好講到香港人係乞衣,係大陸施捨我地先賣水俾香港,講到大陸對香港人不知幾好,簡直令人作嘔

伯爵府

stkyo 發表於 19-8-24 21:06
如果有得揀,我相信好多香港人寧願比多少少錢,都想飲優質少少嘅水,而唔係比「合理」價錢飲啲含菌量超標嘅 ...

有人話滴水之恩要湧泉相報。好似大陸免費供水比香港咁!

伯爵府

回覆樓主:

我家四口子平時都算好節約用水,希望留更多地球資源比下一代 而家我每期水費2-350元。以前用3-500元。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ilovebb2019 發表於 19-8-25 00:07

係呀!我睇到個堆文章好感動,感動到喊

大宅

回覆樓主:

樓主,我支持你呀~英國水費好貴

禁止訪問

禁止訪問

大宅

pbpk03845784 發表於 19-8-24 15:32
點解我每個月要三佰幾蚊

三人家庭

我5人家庭一期先交二百幾蚊水費咋喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Daisywong313 發表於 19-8-24 20:06
成日聽人地一百蚊,我從未試過
漏水應該唔會掛,新用幾年嫁咋
我地都唔煲湯,只煮bb野食

咁可能係開水問題? 除左花灑之外,我唔會開到個水喉最大

子爵府

ilovebb2019 發表於 19-8-25 00:07

香港人對大陸既就真係恩情。

大躍進文革年代大陸人窮到褲穿窿,靠香港親戚接濟,年年返鄉下帶舊衫電視比鄉下窮親戚。

汶川大地震,華東水災,希望工程....香港人捐款次次第一,次次一二百億咁捐。但係當中嘅錢有幾多比貪官貪晒,大家心裏有數。

一個政權究竟要點衰法先會令當年無條件捐錢俾祖國嘅人,變成中共同港共口中嘅暴徒、曱甴、港獨!

伯爵府

ilovebb2019 發表於 19-8-24 16:48
既然又話背靠祖國,點解祖國要每個合約都加水费仲要香港包底,用唔晒都照啃?既浪費水資源又浪费香港納税 ...

中國各省有繳交國税給中央政府,所以水費平合理。香港係沒交國税,所以用咁價錢去買水一定不算貴。

伯爵府

windywinnie 發表於 19-8-24 16:19
香港買水,由2016 加價到7.14/立方米,
日常水費單見到既價錢只係用納稅人錢補貼,羊毛出自羊身上 ...

中國各省有繳交國税給中央政府,所以水費平合理。香港係沒交國税,所以用咁價錢去買水一定不算貴。
還有,經歷過2014年佔中,當時已有香港人嘈不買東江水,陰謀論方丈小氣,2016即加價。

大宅

hahaha789 發表於 19-8-24 14:57
成日講到天價。
我想帶出香港水費已是世界上低水平。
但其實每家庭一個月都係一百幾十。

或者你交緊好平水費啦!但香港人絕對冇用過平水囉!

男爵府

點解無拿拿講水。
買水賣水係一個business,講咩恩情。

象牙宮

MeowMuiMui123 發表於 19-8-25 06:22
點解無拿拿講水。
買水賣水係一個business,講咩恩情。

呢兩日好多簡體字文宣講一大堆歷史,中國點樣「幫助」香港。我睇到非常感動,感動到濕哂⋯⋯⋯對眼

大宅

莎拉公主 發表於 19-8-25 00:36
樓主,我支持你呀~英國水費好貴

多謝你。

子爵府

babyf 發表於 19-8-25 03:45
...

我記得國稅中國得唔夠10個城市有份交

其他城市係唔夠數

首頁

尾頁

跳至