自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人家,都要體諒下仔女,5千/月,忟忟緊拉.
如果要看私家醫生,甘就不夠拉.

珊瑚宮

Pan_fong 發表於 19-8-24 17:26
老人家,都要體諒下仔女,5千/月,忟忟緊拉.
如果要看私家醫生,甘就不夠拉.

加上2老高齡津貼6千幾=6600+5000=11,000

珍珠宮

回覆樓主:

老人家應該有生果金補貼,照計就夠

男爵府

夠!我一家五口都係$5000 伙食

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

父母有無長津,如果兩個取,多幾千好唔同。

大宅

bmuimami 發表於 19-8-24 16:21
之前唔使俾?

朋友話最近所有月費都做晒自動轉賬, 例如水電煤, 管理費, 差餉, 電話, 手機......每月都幾仟㗎; 所以現金家用要調整吓。睇醫生就醫療劵或政府。
遲些會考慮請印傭比父母, 而家計緊數, 佢估要每月都支出多$6000 (人工, 水電煤, 火食), 老公都有自己父母家用要比幫唔到佢。

子爵府

JJHK 發表於 19-8-24 16:12
代朋友問, 朋友父母自住過80歲, 水電煤... 所有雜費做晒自動轉賬, 朋友比。想問家用每月$5000比父母做伙食 ...
加埋生果金,日常生活可能够。

男爵府

代朋友問, 朋友父母自住過80歲, 水電煤... 所有雜費做晒自動轉賬, 朋友比。想問家用每月$5000比父母做伙食 ...

好慳$5000剛剛好啦,如果平時會買下野,可能緊D,$6000-$7000好D

伯爵府

回覆樓主:

如果兩位長者有攞高额長者金
每人3千5蚊夾埋有7千蚊
再另外畀5千蚊
咁應該係夠使嘅

水晶宮

JJHK 發表於 19-8-24 18:05
朋友話最近所有月費都做晒自動轉賬, 例如水電煤, 管理費, 差餉, 電話, 手機......每月都幾仟㗎; 所以現金 ...

都幾重負擔
但父母是否一點積蓄都冇?有冇收吓政府資助,如果乜都冇,真係好吃力
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

bmuimami 發表於 19-8-24 18:22
都幾重負擔
但父母是否一點積蓄都冇?有冇收吓政府資助,如果乜都冇,真係好吃力
...

負擔重都係㗎, 有次父母講有個街方要醫師上門推拿療程收$400ㄧ次, 要做10次; 佢話個心都離ㄧ離, 講笑咁講, 如果父母又話要玩, 咁就$8000

琥珀宮

夠,仲有生果金

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

JJHK 發表於 19-8-24 18:43
負擔重都係㗎, 有次父母講有個街方要醫師上門推拿療程收$400ㄧ次, 要做10次; 佢話個心都離ㄧ離, 講笑咁講, ...

叫你朋友幫父母申請生果金啦,依d係香港老人應得嘅,又唔係呃綜援。

子爵府

睇送食飯 無話夠唔夠... 真係唔夠用的話,開支方面有得cut... 茶唔係必須,百佳兩送飯貴過自己煮... 唔知你朋友經濟如何,如果佢已經盡比,咁都無辦法。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 JJHK 的帖子

如果只係食,$5000 應該夠,老人家食得唔多,仲有兩老生果金,如果仲有其他,如睇醫生就唔夠

子爵府

simpleAA 發表於 19-8-24 21:04
回覆 JJHK 的帖子

如果只係食,$5000 應該夠,老人家食得唔多,仲有兩老生果金,如果仲有其他,如睇醫生就 ...

樓主有一定負擔,好孝順,多方面考慮,好難得,做到幾多得幾多啦,支持你

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

JJHK 發表於 19-8-24 18:43
負擔重都係㗎, 有次父母講有個街方要醫師上門推拿療程收$400ㄧ次, 要做10次; 佢話個心都離ㄧ離, 講笑咁講, ...

5000蚊生活費,但其他費用自動轉帳已經ok
家人早前有職業治療師到家中評估,治療師sell佢如唔想去中心做訓練可叫佢上門。要$2000/小時,我心都離…………
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

兩老好大食?我c6 99好細食,食呢方面洗極有限

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

5000再加上兩老本身有高齡津貼,一定夠啦!
相信兩老會體諒嘅!

男爵府

高0生果金一份都三千幾蚊...兩個老人家都有再+$5000伙食費點會唔夠

首頁

尾頁

跳至