家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

件事發生在我朋友身上,
有日在instagram 識左個外籍人士,對方想跟佢做朋友,之後一直都有聯絡,好好傾,之後過左大概半個月,佢同我朋友講,佢買左啲禮物送比我朋友,到寄到香港,個間速遞公司就whatsapp 佢要比個運費同超重費,大概15700港元,我朋友沒有諗就過左,冇幾耐,個間公司又再whatsapp 佢就話裹面有現金,怕比海關查到,又要比41700港元去整張證明,過左大概一兩日,又話發現裹面有300000美金係裹面,要佢比235300港元,如果唔係就會比海關上門,而個sender不停叫佢攪掂佢,又話裹面份文件對佢好重要,究竟我朋友是否被騙

子爵府

虎到金來勳章

cpycpyhelen 發表於 19-8-24 18:13
件事發生在我朋友身上,
有日在instagram 識左個外籍人士,對方想跟佢做朋友,之後一直都有聯絡,好好傾, ...

好明顯被人

男爵府

princessgw 發表於 19-8-24 18:18
好明顯被人

聽到後,我都覺得佢係,我再幫佢向我有係海關啲朋友問,都話佢應該被騙

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

一定係被騙啦

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

princessgw 發表於 19-8-24 18:18
好明顯被人

x 2

明顯到小朋友都知啦 ~

你朋友應該係啲三,四十幾歲未結婚的女人吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

momofish2002 發表於 19-8-24 18:47
一定係被騙啦

男爵府

大力大力 發表於 19-8-24 18:50
x 2

明顯到小朋友都知啦 ~

係呀

大宅

警訊有一集講左啦,同你朋友個案99.999%相似

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cpycpyhelen 發表於 19-8-24 19:02
係呀

叫佢上網找一些資料,,大把討論區都有講這些骗子~

或者你上網找一下,把連結發給她
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Kkwong0816 發表於 19-8-24 19:09
警訊有一集講左啦,同你朋友個案99.999%相似

好容易找到了,情節完全一樣,物品被海關扣查~

警訊:網上情緣騙案」
https://youtu.be/viGj6w6SXmU

立刻傳給她看吧~

如果唔醒,真係幫唔到佢了~

男爵府

大力大力 發表於 19-8-24 19:20

好容易找到了,情節完全一樣,物品被海關扣查~ :h ...

謝謝你。我send比佢睇下

男爵府

大力大力 發表於 19-8-24 19:16
叫佢上網找一些資料,,大把討論區都有講這些骗子~

或者你上網找一下,把連結發給她

ok,謝謝你

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

件事發生在我朋友身上,
有日在instagram 識左個外籍人士,對方想跟佢做朋友,之後一直都有聯絡,好好傾, ...

邊有人仲會寄現金咁傻??所以我覺得係被騙
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

crystal媽咪 發表於 19-8-24 20:39
邊有人仲會寄現金咁傻??所以我覺得係被騙

初時聽到,我都覺得係

男爵府

件事發生在我朋友身上,

騙局

大宅

咩禮物呀,甘值錢,大齡剩女唔好甘飢渴呀
感情談錢的都係騙子,警訊都有講過呀。

男爵府

你朋友已經被編了...物品永遠到不了她手的,快停止過數

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有朋友個舊同事因為離咗婚所以寂寞, 有一日喺facebook度有個女仔add佢搵佢做朋友, 同你個朋友情況差唔多佢係從來都冇見過面但係好好傾, 直到有一日個女仔話買咗啲好貴重嘅禮物想寄過嚟畀佢, 但係唔記得咗係咩原因畀人扣查咗, 因為嗰份禮物係好貴重所以話要贖返去收啲行政費相對性都係好貴, 其實我朋友之前都有提醒過佢有好多呢類嘅騙案, 但係唔知佢係咪寂寞得滯非常信任呢個女仔, 甚至乎出去問財仔借錢total畀咗個女仔40萬左右…… 大家都知道故事落去就係個女仔失咗蹤佢又爭咗一身債, 最後佢阿媽返屋企一開門就見佢喺自己面前吊頸死咗

男爵府

kenobaby 發表於 19-8-25 19:48
你朋友已經被編了...物品永遠到不了她手的,快停止過數

我已經叫停左佢,佢都知衰

男爵府

魚肉翅 發表於 19-8-25 20:04
有朋友個舊同事因為離咗婚所以寂寞, 有一日喺facebook度有個女仔add佢搵佢做朋友, 同你個朋友情況差唔多佢 ...

好慘個個外藉人同我朋友講,送左啲好名貴既野比佢,之後叫佢收,然後就話發現有現金係裹面,要交錢比海關,比左兩次,都仲未收到,仲話要比多廿萬,我朋友話冇,個外籍人士一直慫恿朋友借錢比左,話比左之後都會拎得返,仲話等佢幾個月再後香港探佢,之後等朋友愈諗愈唔對路,問左海關話佢好明被騙,所以報左警同block左個個人,之後個個外藉人士用另外個電話同佢講,佢對佢甘好,點解要block左佢,佢想自殺,我朋友依家仲驚緊佢會唔會真係會黎香港搵佢

首頁

尾頁

跳至