夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 heiheikwok 的帖子

他都係有其他女人,但話等二年先離,唉。本來話雙方分居一年大家同意離,宜家甘,可能真係要揾律師幫手單方申請,膳養費小朋友生活費個d,我預左無。只係想搞清手續。

侯爵府

BK Milk勳章

yybaby2016 發表於 19-8-30 08:01

他都係有其他女人,但話等二年先離,唉。本來話雙方分居一年大家同意離,宜家甘, ...

首先,你哋要坐低傾清楚,要大家有共識,要雙方明白,汝期大家都相處唔到,不如分開放生大家;但如果大家有心想一齊,雙方都要努力,例如要佢同小三斷,做返你認為令你有安全感、令你可以相信佢嘅嘢。

大宅

唔會再一起,俾左好多次機會,心已死。他話簽但要我等二年,我叫親他一起搞手續,他就會瘋。分開呢段時間有一起陪小朋友,但經濟上無付出俾小朋友,我對呢個人無期望喇

侯爵府

BK Milk勳章

yybaby2016 發表於 19-8-30 14:48

唔會再一起,俾左好多次機會,心已死。他話簽但要我等二年,我叫親他一起搞手續, ...

點解要等兩年呀!

大宅

二年可單方提出離婚,他意思係宜家唔簽唔搞,二年後我自己搞。我覺得他想拖住拖住

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

係痛苦...
但真係唔需要理其他人感受
小朋友...自然會明白
最緊要幫左自己先

大宅

其實我蠢唔曬,所有佢出軌的證據,我有齊曬,不過,我認,我對住佢仲有留戀

男爵府

回覆 crazydog 的帖子

樓主我好明白你心情..幾年前我都經歷過, 當時真係好信任對方, 直至發現對方經常話工作忙, 唔返屋企訓, 先開始懷疑...直至搵到證據。我都即刻攤牌, 對方亦係話唔想離婚又話同對方斷, 又搵婚輔, 可惜一次一次地發現佢講大話, 我當時好似冇左全世界咁, 想自殺, 唔敢同人講, 又嬲又傷心又憤怒..可幸既係, 我仔女已經唔細, 我離婚冇咁大顧慮。我覺得, 你先要衝量下自己既經濟能力, 如果有能力, 我真係建議離婚, 除非你見到你C6真係有心同你繼續行落去(記住係睇佢行為, 唔係聽佢UP), 否則你硬留住佢個人, 但日日諗佢係咪同個小三一齊, 真係人都會癲。選擇分開左, 係需要一段時間適應, 凡事總需要時間, 一定會行得返出黎。
其次, 如果你而家落唔到決定, 唔好迫自己, 但你係好需要聆聽者同支持自己既人, 如果唔想同家人朋友傾, 你能力許可, 試下搵社工輔導, 或者明愛有支持熱線比你傾訴一下, 慢慢會好好多, 到時再決定前路。我當時搵社工輔導左自己2年, 我覺得人係一定可以行返出黎的。
祝福你!

首頁

尾頁

跳至