自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友6歲,有倒及牙,想矯正,從其他jm口中得知有佘崢崢,林友港,劉潤華等矯齒醫生,比較近屋企的有梁苑莊醫生,請教下有冇jm有倒及牙搵梁苑莊醫生矯正過?效果好嗎?

珍珠宮

王國教室勳章

我小朋友有睇過佢,我只睇過佢一個矯齒,唔知係好定唔好,但我都好滿意。佢同其他職員都好有禮貌好有耐性。

大宅

唔好意思想問一問,6歲應該剛開始換牙,要咁快睇矯齒架?

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-8-24 23:54
我小朋友有睇過佢,我只睇過佢一個矯齒,唔知係好定唔好,但我都好滿意。佢同其他職員都好有禮貌好有耐性。 ...

請問小朋友係倒及牙睇佢矯齒嗎?

複式洋房

Gracenbb 發表於 19-8-25 01:33
唔好意思想問一問,6歲應該剛開始換牙,要咁快睇矯齒架?

因為係倒及,其實唔係先矯齒,係矯左上鄂先,我睇其他媽媽分享不能太遲,而每個人case唔一樣,想先檢查左先,睇下幾時可以開始

男爵府

快樂媽媽S 發表於 19-8-24 22:55
小朋友6歲,有倒及牙,想矯正,從其他jm口中得知有佘崢崢,林友港,劉潤華等矯齒醫生,比較近屋企的有梁苑 ...

我女三歲,都係倒級牙,請問要幾歲看醫生合適?

伯爵府

Ashleycorina 發表於 19-8-24 23:54
我小朋友有睇過佢,我只睇過佢一個矯齒,唔知係好定唔好,但我都好滿意。佢同其他職員都好有禮貌好有耐性。 ...

請問梁醫生收費如何?
我女5歲都有倒及,想找醫生看看應該何時開始可以矯齒。

珍珠宮

王國教室勳章

快樂媽媽S 發表於 19-8-25 08:06
因為係倒及,其實唔係先矯齒,係矯左上鄂先,我睇其他媽媽分享不能太遲,而每個人case唔一樣,想先檢查左 ...

係呀,每個人唔同呀,我細個時好多同學好細個就上gear(响外國),但我小朋友見左未係時候,所以只做了consultation ,遲d再見

珍珠宮

王國教室勳章

KA-Kay 發表於 19-8-25 13:04
請問梁醫生收費如何?
我女5歲都有倒及,想找醫生看看應該何時開始可以矯齒。
...

你可以打電話問下,佢哋好有耐性答。我無記錯就應該係$800 consultation ,我小朋友都係倒及

珍珠宮

王國教室勳章

快樂媽媽S 發表於 19-8-25 08:03
請問小朋友係倒及牙睇佢矯齒嗎?

係呀,都係倒及呀

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-8-25 13:12
係呀,每個人唔同呀,我細個時好多同學好細個就上gear(响外國),但我小朋友見左未係時候,所以只做了cons ...

請問梁醫生有冇話你小朋友要幾歲才可開始矯正或出左幾隻牙才開始?有冇講整個矯正要幾錢呀?我係其他post見有jm搵人refer, 係唔係有人refer平d?

珍珠宮

王國教室勳章

快樂媽媽S 發表於 19-8-25 21:42
請問梁醫生有冇話你小朋友要幾歲才可開始矯正或出左幾隻牙才開始?有冇講整個矯正要幾錢呀?我係其他post ...

我無人refer 㗎,乜refer 會平?我只係上網尋找矯齒,又响呢度問下人,逐個打電話問,最後約左梁醫生。
佢話每個小朋友好唔同,話我小朋友(6.5歲)未ready 做任何treatment ,話下次覆診照X-ray 至知詳情,佢無講幾錢,因為佢話可能唔上brace只用head gear ,但話要下次至決定

大宅

回覆樓主:

我小朋友睇緊,佢貴少少,但未算最貴。

矯齒牙醫係比較貴的。

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-8-25 21:46
我無人refer 㗎,乜refer 會平?我只係上網尋找矯齒,又响呢度問下人,逐個打電話問,最後約左梁醫生。
佢 ...

咁梁醫生約你地幾耐後復診?我女6歲2個月,我諗都要約期檢查左先,星期五問過話而家排星期六要排到10月,head gear即係點整?日夜都要戴嗎?諗起就覺得辛苦,但為左小朋友將來靚靚,一定要幫佢,我要同囡囡做心理輔導先

複式洋房

buzzanna 發表於 19-8-25 22:05
我小朋友睇緊,佢貴少少,但未算最貴。

矯齒牙醫係比較貴的。

請問你小朋友係倒及牙嗎?小朋友完成矯正未呀?你覺得梁醫生整得好嗎?有耐性嗎?

珍珠宮

王國教室勳章

快樂媽媽S 發表於 19-8-25 23:11
咁梁醫生約你地幾耐後復診?我女6歲2個月,我諗都要約期檢查左先,星期五問過話而家排星期六要排到10月,h ...

我地要下年夠七歲再睇。
你上網search head gear ,有d小朋友要帶12小時+,有d就要配牙套。佢會有個職員介紹曬你知,又有其他patient 個before and after 相睇。
你約左先,好快就到十月。上次做consultation 其實就係俾我女有心理準備

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-8-25 23:18

我地要下年夠七歲再睇。

嗯,我明天打去排期先,花800檢查買個安心,睇下醫生話囡囡幾時可以開始,我囡換脫了下排一隻牙,醫生有冇話你小朋友要出大牙才可開始或達到咩情況才可開始?我聽姑娘話一般第一階段要1年半,然後視乎情況要唔要進入第2階段。

珍珠宮

王國教室勳章

快樂媽媽S 發表於 19-8-25 23:23
嗯,我明天打去排期先,花800檢查買個安心,睇下醫生話囡囡幾時可以開始,我囡換脫了下排一隻牙,醫生有冇 ...

因為我女未甩牙,又未照X-ray 所以要等半年再決定。
你女靈齒時,咬合點呀?

複式洋房

Ashleycorina 發表於 19-8-25 23:28
因為我女未甩牙,又未照X-ray 所以要等半年再決定。
你女靈齒時,咬合點呀?
...

以我有限的知識,佢咬合係ok, 發音都準確,但下面包住上面,都包得幾嚴重

珍珠宮

王國教室勳章

快樂媽媽S 發表於 19-8-25 23:30
以我有限的知識,佢咬合係ok, 發音都準確,但下面包住上面,都包得幾嚴重
...

因為醫生話呢最重要佢咬合唔太嚴重都仲好樂觀㗎。
我女發音就有d字差d

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊