自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:54
回覆 mercurycc 的帖子

她做左兩個零月先有左,成個合約係三個月
呢幾個月經濟差咁多,合約完都唔一定會續約的,
你都係唔好諗咁多,安心養好胎。

公爵府

vickylau0810 發表於 19-8-25 00:41
回覆 喊包媽媽 的帖子

朋友係意外懷孕既,她無諗過有左bb就會無左份工

算la, 叫你friend專心湊bb。
天意。

伯爵府

回覆樓主:

.

珍珠宮

mandysio 發表於 19-8-25 05:15
因為知道就馬上解約,你朋友可以告佢

我有無理解錯?
是完約不是解約

子爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

睇唔到唔續約同大肚有直接關係。

1) 樓主假設公司慳$唔想比產假,所以唔續。你有冇計過,轉你做 full time, 你都唔會有有薪產假。

2) 人地有機會轉長工, 唔代表100%,當初接受offer, 相信無其他更好選擇, 睹大細。

3) 香港零售環境: 樓主做前線好清楚差了多少。你睇下近期上市美容公司公布業績差了幾多便知。退一步, 你睇下酒店, part time cut晒, 仲係甘,遲d長工都會

如果樓主覺得不公,可打去平機會問意見。
專心養胎吧

伯爵府

佢依家係唔續約
唔係同佢提前解約
無違法的

wcpcelia    發表於 19-8-26 15:08

伯爵府

del

大宅

princessgw 發表於 19-8-25 09:52
睇唔到唔續約同大肚有直接關係。

1) 樓主假設公司慳$唔想比產假,所以唔續。你有冇計過,轉你做 full time, ...

同意。

我覺得樓主fd可能而家大肚,好易諗埋一邊。其實accept得contract工,就算冇大肚or經濟轉差,一樣未必可以轉長工。如果唔係,點解唔一開波就offer長工?就算係第二個雇主做第二份工,類似industry同工種,相信個差別都唔會好大。

不如同fd講,當係個天俾佢提示,疊埋心水,好好養胎,生完先算。大肚婆開開心心,對個B嘅發展都好D。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友在呢間公司做文職,大肚時完全冇俾公司歧視,樓主你同你朋友諗多左,唔續約就歸咎於大肚而唔考慮而家經濟因素同個人工作表現問題,似乎武斷左d

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:56
回覆 stagea 的帖子

所以未就係擺明要員工隱暪,合約根本保障唔到大肚婆,有左就無左份工好陰工 ...

隱瞞係個人操守問題, 不能認同

大宅

yaubb2014 發表於 19-8-25 07:57
係咪你本人……

新國民梗係死都話「佢朋友」!仲使問

大宅

回覆 ferrari2007 的帖子

明白但公司係好明顯她有左無提解約,可能驚賠7日通知同投訴,所以自己拖到就完約前一星期,我朋友問公司主管先講唔續,當中係咪刻意隱瞞同拖延時間,可能都有呢個可能性,我只係知我朋友有心做份工當初亦諗住無經驗由低做起,點知有左就無左份工

大宅

回覆 ayakaya 的帖子

她就係唔知合約工咁樣第一次簽,不過依家搞成咁,都只可安胎唔係可以點

大宅

回覆 硬任務 的帖子

呢度討論既重點好似唔係呢樣,咁鐘意落井下石,唔明有咩咁好笑囉

大宅

vickylau0810 發表於 19-8-25 11:53
回覆 硬任務 的帖子

呢度討論既重點好似唔係呢樣,咁鐘意落井下石,唔明有咩咁好笑囉 ...

我回的是另一jm的問題!吾係答緊你的問題!我笑吾笑要你管、要你明?咁我都吾明作為合约員工,公司有咩必要同「你朋友」續约!合约完結,相方責任巳完!

侯爵府

vickylau0810 發表於 19-8-24 23:08
是咁的呢件事發生友人身上,代她出Post

友人因經驗不足去見工時公司話可以由counter assistant 為期三個月 ...

有左未過試用正路唔續啦、講真你大肚好多時其他員工要做埋你嗰份,你係新丁,又邊嗰會鐘意幫新丁?舊同事有交情就話

水晶宮

kayen 發表於 19-8-25 12:11
有左未過試用正路唔續啦、講真你大肚好多時其他員工要做埋你嗰份,你係新丁,又邊嗰會鐘意幫新丁?舊同事 ...

唔續約無犯法架、其實樓主朋友就算有產假都唔會有錢架喎、安心養胎吧

珍珠宮

vickylau0810 發表於 19-8-25 11:46
回覆 ferrari2007 的帖子

明白但公司係好明顯她有左無提解約,可能驚賠7日通知同投訴,所以自己拖到就完約 ...

「但公司係好明顯她有左無提解約,可能驚賠7日通知同投訴⋯⋯」
咁更加肯定係唔關有咗事啦,點解係都要主觀覺得公司係因為有咗而唔續約?根本就係欲加之罪~
而家市道唔好,有啲公司開始裁員、停工,合約員工完約唔續約基本上係合情合理合法,睇開d啦
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

琥珀宮

回覆樓主:

即一入職已有咗?咁照計返放緊產假都唔會full pay架

大宅

7月有左,點解唔等到8月續左約先講?一日未轉,變數都好大,你朋友太心急。

首頁

尾頁

跳至