少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

個仔就快15歲,現在在家中一得閒就上床攬住部iPad 看自己喜歡的節目, 或者和同學傾電話, 今天我特登入房想同佢閑聊兩句, 他嫌我煩叫我出返去睇自己的電視. 我說想同佢傾吓計,他說冇乜嘢想同我傾。他以前很乖很溫柔的,亦沒有什麼脾氣,我明白少年時期是這樣的,但被他這樣對待,總是很傷心,我辛苦工作每天給老闆鬧,都只是為了他,如果不是他,我一早不做這份工作不需受這樣的氣,但現在得到這樣的對待。打算明年送他去外國讀書,我想到時他都不會再睬我了,就是這樣他的人和他的心便飛走了,我只是一部提款機,不知要等10年定20年之後,他才會想起我這個媽媽。唉!

水晶宮

JarJarBin 發表於 19-8-24 23:43
個仔就快15歲,現在在家中一得閒就上床攬住部iPad 看自己喜歡的節目, 或者和同學傾電話, 今天我特登入房想 ...

你不孤單,專家說人人都會經歷反叛期,我們唯有等幾年!
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

個仔就快15歲,現在在家中一得閒就上床攬住部iPad 看自己喜歡的節目, 或者和同學傾電話, 今天我特登入房想 ...

唔好咁諗,孩子並非心裡沒有你,只是他的成長需要空間吧,又或者孩子與你沒有共同話題,所以覺得同你冇野好頃。

其實作為家長都須要接受小朋友已經長大呢個事實,他是一個獨立個體,會有自己思想及喜好,渴望自由及結交朋友。小朋友開始長大,生活圈子亦不會再圍繞在父母身旁,所以家長都要調節好心態,無關痛癢嘅事都不用太介懷,只須跟孩子保持良好關係,父母愛錫佢他們是會知道的。

公爵府

牛年勳章

諗下自己青少年, 其實都無咩同父母講, 現代, 兒子有自己興趣, 玩得食得睡得, 妳就各自各精彩吧! 買d 他愛吃的食物給他, 俾佢知道, 妳明白和認同佢, 我enjoy囝囡有自己朋友圈, 最起碼假期有一起早晚餐的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

青春期, 想同佢傾計真係要睇佢當刻有無mood.... 仔唔主動同我傾, 我都唔會再講... 免得佢覺得我煩, 我又唔開心佢咁樣... 我接受仔長大了... 唔再係以前成日痴住我了... 搵自己的興趣吧... 唔好再focus係個仔身上...

別墅

回覆 mickeywinnie3 的帖子

我剛好相反!

水晶宮

May_yy 發表於 19-8-27 15:41

我剛好相反!

唔明!什相反?

別墅

個仔好痴身😜

水晶宮

May_yy 發表於 19-8-27 17:44

個仔好痴身😜

以前呀仔也很痴身,但又怕他乸,不夠男子漢!好麻煩!

別墅

唔會呀!仔仔從小已經有保護我嘅心態

複式洋房

read

別墅

回覆樓主:

佢由細到大係6299/工人揪?如果自己揪大好少會咁㗎喎。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

你擁有佢的十年已到期了
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

我仔都就嚟15, 佢都經常食完飯, 沖完涼就入房睇IPAD/聽歌/做功課, 不過我地屋企無關房門既習慣, 所以我地行出行入都睇到佢做緊咩!
傾計通常係食飯時傾吓講吓佢學校發生咩事, 我地係公司又發生咩事, 最近有次見佢唔開心問佢咩事, 佢話自己HANDLE到, 叫我比D空間佢, 我話OK, 明白, 你有咩再同我地講, 爹地媽咪幾時都會支持你, 我就出咗房啦!
跟住見佢都無咩嘢就無再問啦!

禁止訪問

珍珠宮

回覆 JarJarBin 的帖子

我可能比你幸運一點,大仔都是十五歲,但會和我有學術交流,做功課或project會問我意見。他與男朋友的關係也毫不掩飾,雖然我在這一刻未能接受。有時候他要私人空間,用discord 和同學討論遊戲丶音樂或學習的問題,我想樓主可以和個仔共處可以找一個平衡點,有些男仔比較內向,不喜歡告訴你,但其實心裏很愛你,給他一點時間,慢慢地觀察你便知道了。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

每個媽媽必經階段,尤其係男仔,佢會有自己朋友,女友,將來有老婆,媽媽佔佢既部份只會愈來愈少,當然做媽媽會唔開心,個心戚戚然,但無奈係事實,媽媽要學會放下,試問自己都唔會成世痴父母,每個人都係獨立個體,會有自己生活。但佢個心唔係唔愛你,要保持家庭和睦要由細做起,尤其青少年,同佢地傾計都要揾岩時間,佢地先會彩你。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

如送他出國讀書,好大機會回香港放假時佢會有轉變,出了國才知父母的好,會更珍惜大家相處之時。我仔便是如此。放開一點,青少年就是這樣。

禁止訪問

子爵府

.

"如果不是他,我一早不做這份工作不需受這樣的氣"

這句話不能對孩子說,佢地好反感,佢要自己明白,否則只會令情況更差..我一向是認為照顧孩子只要讓他們明白作為父母已經盡力就是最好,不要勉強,而新一代對呢句說話好敏感. 比D耐性,佢地一有壓力就更唔采你

題外話,做父母可以試下扮弱者,有好多野扮下做不到須要佢幫忙,等佢覺得自己被須要,唔知有無些少用,我平時是這樣做的

hksarhksar    發表於 19-11-15 21:31

首頁

尾頁

跳至