自由講場

跳至
.  

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

wan_sosin 發表於 19-8-25 10:07
係呀!食水果好易糖份超標!

我又識個人,話要減肥,每日中午只食生嘅甘筍,食到最後有胃病

呢個唔知係咪常識....
同一個生果,整個食同搾汁飲,吸收糖粉其實有分別,因為纖維有助阻隔糖粉吸收,如果打到纖維無哂,糖粉會加快吸收。
所以果汁係好肥的....

caryfox    發表於 19-8-25 16:50

男爵府

太平公主 發表於 19-8-25 12:37
加拿大有個London係常識,唔係啩

唔認同無所謂的。
我亦無講唔識、唔知嘅人係無常識。
起碼而家睇完呢個post 多人知左

男爵府

bdrescue 發表於 19-8-25 01:57
呢d唔係叫常識叫共識, 全世界唔只兩個london, 只認最出名果個為london有咩問題, 全世界都唔只一個michael ...

算啦,佢講咁多嘢只係想話俾人聽佢「 有知識」 我唔覺得唔識加拿大有個London 係冇常識

珍珠宮

cherron416 發表於 19-8-25 12:33
覺唔覺真係好主觀。
就等於樓主帶出,肌肉重過脂肪,就對好多人黎講都唔一定識。
亦都有人帶出,有人唔知 ...

呢啲唔知又唔一定關於常識,我會留意到多咗人移民,亦知多人移民加拿大,但我有咩原因要仔細到去知,當中唔同嘅城市同要求?

舉例,一位單身人士知道有升小升中派位,但佢未必完全知道內裡仔細程序和報學校方法,邊啲係直私,邊啲係官津,點樣報考。但我認為唔可以話佢常識唔夠。除非佢係家長,我先會覺得佢需要瞭解多啲。

珍珠宮

太平公主 發表於 19-8-25 12:44
算啦,佢講咁多嘢只係想話俾人聽佢「 有知識」 我唔覺得唔識加拿大有個London 係冇常識
...

唔知美國/中國/英國首都係邊就真係無常識,
一國外國城市,又唔係有咩原因特別出名,都要識得佢我諗加拿大london人都唔會覺得要外國人識得London 係常識

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cherron416 發表於 19-8-25 09:47
可能我表達唔好啦!
條友意思直頭係唔知警察要交稅,同好多最近「氣氛」都有人講一樣...
...

咁就低b 了

珍珠宮

goat 發表於 19-8-25 12:47
一國外國城市,又唔係有咩原因特別出名,都要識得佢我諗加 ...

係囉!其實都有好多外國人,唔知香港係邊度,咁佢唔就無常識?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一國外國城市,又唔係有咩原因特別出名,都要識得佢我諗加 ...

同意

男爵府

同意,如果有人話加拿大首都係多倫多/ 溫哥華,呢啲就真係叫冇常識

子爵府

cherron416 發表於 19-8-25 12:43
唔認同無所謂的。
我亦無講唔識、唔知嘅人係無常識。
起碼而家睇完呢個post 多人知左

你呢個應該係歸納去知識,而唔係常識。

如果你同大家分享其實加拿大都有個地方叫 London, 我相信大家會回你一句 : 呀,真係長知識。

而唔會答你長常識。

寶石宮

wan_sosin 發表於 19-8-25 12:49

常識嚟講,應該係計同一個生活空間,而大部分人都知嘅事,為之常識卦

例: 大家都知百佳係一間超市...

男爵府

wan_sosin 發表於 19-8-25 12:49

係!
意大利有人認為香港響日本
外國仲有人以為香港係國家,問香港嘅首都響邊。

珍珠宮

太平公主 發表於 19-8-25 12:49
同意,如果有人話加拿大首都係多倫多/ 溫哥華,呢啲就真係叫冇常識
...

事情真係好多人以為加拿大首都係多倫多/溫哥華

珍珠宮

cherron416 發表於 19-8-25 12:39

呢個唔知係咪常識....

當食過量嘅時候,點樣有纖維都假啦,正如我第一個回嘅帖,就係講有人認為健康食物就可以任食咁解。
果汁糖分高會肥,都好多人知

男爵府

hasting 發表於 19-8-25 12:50
你呢個應該係歸納去知識,而唔係常識。

如果你同大家分享其實加拿大都有個地方叫 London, 我相信大家會回 ...

其實呢到好多野,已經混淆常識同知識。
樓主都帶出「common sense is not common 」
而且,我從來無話任何人不是、無常識之類。
唉!唔認同其實無咩所謂....

珍珠宮

goat 發表於 19-8-25 12:54
事情真係好多人以為加拿大首都係多倫多/溫哥華

好似好多人當悉尼係澳洲首都一樣

男爵府

wan_sosin 發表於 19-8-25 12:54

當食過量嘅時候,點樣有纖維都假啦,正如我第一個回嘅帖 ...

因為我工作關係,接觸無數人講果汁好健康、尤其瘋魔一時嘅cold pressed, 跟埋佢地飲法,最後肥曬問點解。

男爵府

wan_sosin 發表於 19-8-25 12:58
好似好多人當悉尼係澳洲首都一樣

仲有紐西蘭威靈頓

子爵府

bdrescue 發表於 19-8-25 01:57
呢d唔係叫常識叫共識, 全世界唔只兩個london, 只認最出名果個為london有咩問題, 全世界都唔只一個michael ...

大宅

我分享一個:
當年初初出來工作,有份文件要送柴灣角街,我以為係柴灣,但原來係荃灣,俾公司個old seafood出街同事取笑

首頁
23456...9

尾頁

跳至