時政擂台

跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

眾位JM好。我係大陸人,唔識講廣東話,成日睇各位JM討論漸漸看懂少少。頭先發現呢個論壇我都好驚喜,睇到大家有理有據嘅反駁嗰甴曱,我相信香港還是有好多理性嘅人,而且都好叻!!
但系點解咁耐香港政府還係解決唔到呢幫暴徒,點解群眾對抗唔到佢哋,如果暴徒有兩百萬人,剩下的五百萬人去咗邊?(但我又唔希望嗰哋好人同佢哋對抗,佢哋癲嘎…)
阿爺嘅態度仲好曖昧,點解要釋放嗰十隻曱甴,我哋都冇放棄,求求你也不要放棄啊……
----

為防止意思走形,我用普通話再寫一次。
各位姐妹好,我是大陸人,不會説廣東話,每天看大家討論漸漸學會了一些(都是自學,獻醜了)
開始我發現這個論壇,特別驚喜,我看到好多姐妹不是無理謾駡,而是有理有據跟黑衫仔辯論,或用幽默的語言懟他們,我覺得你們好聰明好有素質!!也代表了香港一種理智的聲音!!
但是拖了這麼久,香港政府還是無法解決問題,群眾也是,就算暴徒有他們所說的兩百幻,那剩下的五百萬人呢?(當然我希望大家都好好的,畢竟那幫人已經陷入集體狂熱,沒必要為了他們讓自己處於危險中)
這次插旗事件政府的處理真的好怪,為什麼要放了那十隻蟑螂,根本不符合一貫的風格……真的不希望大陸放棄香港,我們這些普通人都沒放棄,希望政府也不要放棄,希望大家都能好好的,平安喜樂。

wendy17wendy    發表於 19-8-25 06:49
Jessy    發表於 19-8-25 02:50

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

乜國語有呢啲用語架咩:黑衫仔、兩百幻

P.S. 我唔係太識普通話,想求證下唧!

複式洋房

ChingYee123 發表於 19-8-25 02:14
乜國語有呢啲用語架咩:黑衫仔、兩百幻

P.S. 我唔係太識普通話,想求證下唧! ...
因為我打拼音輸入法,曱甴兩個字中文同粵語念法不同次次打不出,次次都要手寫輸入,就用黑衫仔代替咗,兩百幻是从呢個論壇学嘅,我猜嘅意思係未幻想自己有兩百萬人?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大陸人用亞爺代表中央?

十個趣

複式洋房

woodpecker 發表於 19-8-25 02:18
大陸人用亞爺代表中央?

十個趣
我們都是叫政府,因為天天看到你哋叫阿爺,其實覺得好奇妙好親切……哈哈

子爵府

而家好多晚都訓吾着,激到訓吾着!香港好似發神經咁!正常人都嬲!教兒不善!教兒不善!自由的香港比班畜生騎劫,政府無能!警察被绑手绑腳做吾到嘢!市民被欺凌!苦呀!

男爵府

唔好意思,我都覺得好奇怪
成篇野得兩個重點

1) 點解沉默嘅500萬人唔出黎
2) 暗指中央政府似乎已放棄香港

呢啲似乎係對家先會問嘅問題

內地人會稱中央做呀爺?
剛學廣東話,但識打廣東話口語?

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我都未試過用 "二百幻" 呢啲用詞啦。

複式洋房

vesley 發表於 19-8-25 02:21
而家好多晚都訓吾着,激到訓吾着!香港好似發神經咁!正常人都嬲!教兒不善!教兒不善!自由的香港比班畜生 ...
我都係咁!我係教師,依家在放暑假,七月底有好幾天每日三四點才瞓,因為看到fb、twitter、連登同高登的言論氣到瞓不著,直到睇到這個論壇嘅一日才睡咗一個安穩覺。
我想唔通點解係子女打父母咁顛倒,在大陸祇有父母忙住搵錢不管孩子時才有可能會有呢种情況,可是我睇嗰哋父母都好耐心同仔講道理,想唔明!!
仲有,我哋嗰地方雖然有很多時候亂糟糟,但絕無可能被一個人阻住地鐵門,以前有人試過卡門,被車裡一腳踢飛出去……所以其實是你們這些好人(包括警察)被法律束手束腳,反而暴徒沒得到應有的懲罰!!!

男爵府

thunkrid 發表於 19-8-25 01:58
眾位JM好。我係大陸人,唔識講廣東話,成日睇各位JM討論漸漸看懂少少。頭先發現呢個論壇我都好驚喜,睇到大 ...

你的普通話真的太普通啦,是不是剛在老深回來,腦筋轉不回呢

男爵府

thunkrid 發表於 19-8-25 02:46
我都係咁!我係教師,依家在放暑假,七月底有好幾天每日三四點才瞓,因為看到fb、twitter、連登同高登的言 ...

你是哪里人呀?是深圳嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

眾位JM好。我係大陸人,唔識講廣東話,成日睇各位JM討論漸漸看懂少少。頭先發現呢個論壇我都好驚喜,睇到大 ...

唔好扮啦!
1)扮大陸人,不知你識返個大陸人或上吓微博,睇吓佢地就算廣東話都唔係咁打
2)你啲問題係黃屍先會問2,唔好當我地傻啦!
3)你想收咩風?直接講啦!超老土啦你2,扮咩啫?

大宅

thunkrid 發表於 19-8-25 02:46
我都係咁!我係教師,依家在放暑假,七月底有好幾天每日三四點才瞓,因為看到fb、twitter、連登同高登的言 ...

哦。你哋嗰地方雖然有很多時候亂糟糟?

邊個時候亂糟糟啊?有具體例子嗎?

定係你唔記得你就係住個香港啊?
就係依家甘亂糟糟?

咦?你唔係唔識講廣東話?
點解全部廣東話口語文ge?
突然間唔係用拼音?

贈你一句:
若要人不知⋯唔好太低b⋯

角色扮演都投入少少~
唔好咁多破綻

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

文宣,你地唔攰?玩到冇嘢好玩,要叫返自己人做曱甴。好悶呀你?定收咗錢要打返一兩篇嘢交差?

返歸啦!曱甴難民營今晚唔開放咩?

複式洋房

z.mavis 發表於 19-8-25 02:25
唔好意思,我都覺得好奇怪
成篇野得兩個重點
不知道你看不看的懂普通話,如果看不懂我再試著打粵語……
我的廣東話看起來不怪嗎,唔該嗮!!
我叫阿爺其實是入鄉隨俗…我們都是叫政府,我覺得你們這個叫法比內地人叫的親切多了……
我覺得你很厲害,一下就抓到重點,我就是想不通,為什麼五百萬人打不過這些憨包……至少大家管一下自家的孩子呀!我看連登好多人都說跟家裡人政見不同,有個孩子堅持每天給他媽發毒果新聞,他妈妈開始還勸他,後面每天就只問他回不回家吃飯,我看的好心酸……我覺得暫時性的斷這些孩子的經濟來源是一個方法,有的小朋友想買東西就地打滾,家長不能總是買給他吧,把他扔在那裡躲在一邊看也是一種選擇呀……
至於政府放棄香港這件事,我同你們一樣害怕。因為政府做事風格一直是很颯爽的,不惹事也不怕事,這次這個操作我們內地人也很震驚,你可以去微博相關新聞的轉發里看看大家的憤怒……
無論如何希望你們能守護好自己的家園,希望你們還是那顆閃亮的明珠,早點搞定那群憨包……

水晶宮

因為香港受外國勢力入侵,曱甴只是被利用的工具!所以政府及中央對香港步步為營!香港太多賣國賊
自由太多會令世人失去平衡

複式洋房

LeannBB1102 發表於 19-8-25 02:49
你的普通話真的太普通啦,是不是剛在老深回來,腦筋轉不回呢
哈哈哈哈我真是大陸人,我們都在期待警察公佈深圳那個人被抓的錄像,免得又說被冤枉…

複式洋房

LeannBB1102 發表於 19-8-25 02:52
你是哪里人呀?是深圳嗎?
我是山東人,在一個四線小城市,我們城市特產是石油,我是八零後,我們這代人對香港有感情,從小看tvb和亞視長大的,而且我們八零後跟九零後看繁體字毫無障礙

複式洋房

kc_01k 發表於 19-8-25 02:53
唔好扮啦!
1)扮大陸人,不知你識返個大陸人或上吓微博,睇吓佢地就算廣東話都唔係咁打
2)你啲問題係黃 ...
jm不要急哈,我的廣東話是按照自己的理解瞎寫的…我不是黃屍,你怎麼罵人呢😂

男爵府

別想著剩下的人會走出來跟曱甴對抗。香港絕大部份人都是文明人。走出來對抗就變成暴徒對暴徒了。事情交給警察處理就足夠了。阿爺是要讓香港慢慢爛下去。這個訊號是強烈的。作為給14億人的一個借鏡。

首頁
12345...9

尾頁

跳至