自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

good_pig 發表於 19-8-25 14:52
揾返比你先,等等
我都miss 咗, 搵埋俾我呀, thx !

公爵府

2018復活節勳章

IloveJJ 發表於 19-8-25 15:26
我睇唔到佢修改前內容,咁的確係誤會咗,但去外國讀,有人係為了讀更好學校,有人係入唔到香港好大學,呢 ...

我覺得合理喎,如果話讀唔到書先要去外國讀,咁入牛劍嘅人係咪因為讀唔到書而去英國呢?正如返大陸讀書,又係咪因為讀唔到書先要返大陸讀,咁入清華嘅人係咪因為讀書唔好而返大陸讀?

我只係覺得樓主個topic係問喺英國讀完書係咪吃香d,但某人話識人讀唔到香港頭幾間大學,所以要去英國讀,繼而得出個結論係應該唔吃香,你覺得合理嗎?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

maymaggie 發表於 19-8-25 15:31
我都miss 咗, 搵埋俾我呀, thx !

pm你

珍珠宮

Sarah-Wish 發表於 19-8-25 10:23
咁讀完個學位返來,英國大學畢業係咪真係吃香啲

其實你睇下中國每年幾多人往外留學、海歸派佔幾多大企高位, 咪知有幾值得咯。

男爵府

我反而覺得如果我小朋友讀得叻我會送佢地去外國,如果讀得差的話我會留佢地喺香港

琥珀宮

畀面勳章

sasa@uk 發表於 19-8-25 14:54
well, 依家英國好多大學真係8 成大陸人,我諗學識國語機會仲多d

我小朋友以前幾抗拒普通話,都係出左國先練到流利普通話,因為幫大陸同學翻譯

男爵府

Yuki_Yeung 發表於 19-8-25 15:11
其實post內有顯示佢修改時間,既然你睇唔到佢未修改前講乜,有資格評論其他jm心盲眼盲?仲叫人睇清楚,你 ...

好彩你講返個事實岀嚟
男人老狗上師奶網噏得岀就噏,俾人話完佢就將啲嘢編輯又編輯,有人走岀嚟幫佢講兩句就扮委屈。
最叻就踩大學生,自己個仔入到三大睇下佢踩唔踩!

good_pig    發表於 19-8-25 16:46

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bopomofo2405 發表於 19-8-25 15:00
我知你講邊個Post.

我睇到都O嘴。

所以bk點解d言論係咁,好正路

公爵府

2018復活節勳章

我睇唔到佢修改前內容,咁的確係誤會咗,但去外國讀,有人係為了讀更好學校,有人係入唔到香港好大學,呢 ...

其實我都係就事論事,我入嚟回post#37都係就topic去分享身邊人嘅經驗,請唔好誤會我要針對人

琥珀宮

畀面勳章

sasa@uk 發表於 19-8-25 15:04
我最近都聽講好多都未必讀大學
A level 都未必讀,gcse 之後就直接職業先修入佢地想做嘅職業,佢地話大學 ...

請問係最近先係咁定一向係咁?我都係同我小朋友同一班留學生傾開先知,我以為歐洲人都覺得讀大學係 normal pathway 添

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

唉無心快語,係要上綱上線,冇辦法啦~

我在BK十年,什麼會員也都見過,這些情況常有, 近年我都慳番啖氣,無需要解釋,亦不入去睇那些抹黑,冷言冷語, 等班人自說自話,單打目標又唔出現,無引便收聲囉 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

SaBB 發表於 19-8-25 10:55
我識既LSE 朋友、都係來自DGS。
我記得、以前個一代、d 阿伯阿婆先會話讀吾到書先入國際學校、出國留學, ...

我有打算送仔女去英國讀boarding school,,但始終有好多憂慮放不了手,你可以推薦幾間學校名我參考一下嗎?我你想係year 10前送佢哋去。謝謝(emoji)

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

Del
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

水晶宮

maymaggie 發表於 19-8-25 11:11
樓上嗰啲咪以前嘅上一代囉,成日以為乜都可以用錢來衡量。
讀國際學校同埋出國讀好的名牌大學,都真係需要 ...

非常同意,自己外面(英國)讀過就會知教育制度好唔同,就算有壓力都讀得好開心,即使n年前科技未發達連internet都未有,響一個小town都可以有好多新事物去發掘!除擴闊視野外,生活上都要接觸好多唔同既人,尤其寄宿,可以加速成長同增強獨立能力,真係終生受用!

果啲未真正實踐過就諸多批評既人,思想太狹窄,非常膚淺!唔通入清華、北大又係因為入唔到香港幾間大學? 咁好多狀元都應該又係讀唔到書啦!今時今日嘅思想都仲咁封閉!

good_pig    發表於 19-8-25 16:48

男爵府

我會呀。考得入,我會送。老老實實,英美大學層次高幾班。

珍珠宮

好媽媽勳章

咁女仔幾多歲去好?太細又好擔心

伯爵府

99dogdog 發表於 19-8-25 16:04
非常同意,自己外面(英國)讀過就會知教育制度好唔同,就算有壓力都讀得好開心,即使n年前科技未發達連in ...

我認同,其實出國讀書除了成績以外,學習到的生活技能,交友圈子和眼界擴闊不少,對於以後的人生真的是非常受用。

唔係乜嘢都可以用錢來衡量,你出過去外國讀書你就會明白。

伯爵府

blackypurin 發表於 19-8-25 16:12
咁女仔幾多歲去好?太細又好擔心

幾多歲呢個好難講,要視乎你個女的性格和取向,或者先試吓比佢去短期遊學。睇吓佢鍾唔鍾意適唔適應先。

我個女12歳第一次去美國遊學一個月,14歲正式去外國寄宿,之後遊學,留學,exchange等...去了十幾個國家城市讀長短不一的課程。

伯爵府

SaBB 發表於 19-8-25 15:56
可以。pm 傾吧。
唔好pm啦,公開講啦!反正你都唔係得一個post重複又重複, 重複又重複, 重複又重複,講自己係英國如何地開心,如何地平步青雲。

講下你d奮鬥史,喺英國讀過乜嘢專科,令你而家做網購。在外國讀書令你可以打開無限眼界/發展興趣到而家放咁多時間在親子網上。

羡慕你嘅人生哦

首頁
45678...12

尾頁

跳至