少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我個仔十五歳,係資優學生,學業成績音樂運動方面都喺學校獨當一面,去年全級六百幾人考第一。
唯獨是可能我前世做咗唔知咩野壞事,十三歲嗰陣佢同我坦白講佢鐘意男仔同女仔,我以為佢只係性向好奇,點知佢真係鐘意男仔,仲有一個女人型嘅同班同學做男朋友,我一怒之下就話我哋屋企都會俾屎忽鬼住,然後將佢鬧走咗,宜家有返學(因為我哋住喺外國)但唔肯返屋企。

宜家唔知點算!

水晶宮

性取向誰也不能改變,只能問自己接受自己孩子嗎?
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 goodsnooky 的帖子

老實講, 唔想冇左個仔, 唔接受都要接受, 正值青春反叛期, 亦唔會因為父母阻撓而改, 只會更堅持。慨然雙性的話, 比我會慢慢引導, 大前提係要保持良好關係先, 日後好說話好辦事, 趕走佢只會更冇回轉機會吧了! 明白父母係好難做同按受, 但都要試著做!

珍珠宮

回覆 Jin2012 的帖子

謝謝你的回覆,結果我要出動佢班主任勸佢返屋企。自問真係接受唔到佢嘅男朋友,雖然佢男朋友都是資優學生,比我個仔有過之而無不及,但他一舉動一投足都像個女孩子,想起都毛管棟。我又唔明點樣佢嘅爸爸媽媽可以咁開通,可能外國人想法唔同,倒轉頭話我個仔係一個細心嘅保護者,我應該為佢地快樂而欣慰!我唔敢問佢兩個做過啲乜,佢阿媽又話唔俾佢返去(因為我係單親爸爸),我真係好難做!

複式洋房

回覆樓主:

小朋友可能係先天或後天嘅問題,爸爸就一定係後天嘅問題,唔係話選擇鍾意同性或異性就可以揀,如果叫爸爸試下同性戀,你一定不能接受,有冇諗過小朋友可能都會一樣?佢始終係你個仔,如果連你都唔接納佢,佢仲可以有咩依靠?

複式洋房

goodsnooky 發表於 19-8-25 10:38
我個仔十五歳,係資優學生,學業成績音樂運動方面都喺學校獨當一面,去年全級六百幾人考第一。
唯獨是可能 ...

雙性戀又點?得罪你咩?如果將來你迫個仔同女人結婚生仔 但你個仔一啲都唔開心 咁你好受?人地雙性戀係人地嘅事 又唔係同你過人世

珍珠宮

回覆 angels'mom 的帖子

你講得好啱,但點同佢溝通好?

複式洋房

goodsnooky 發表於 19-9-1 18:36
回覆 angels'mom 的帖子

你講得好啱,但點同佢溝通好?

其實有乜要溝通?佢好老實同你講佢嘅性取向,係你接受唔到,如果你暫時改變唔到自己嘅諗法,你只要知道你小朋友快樂便OK,起碼佢仲肯同你講,而你亦認識對方,好過識一個令佢傷心嘅女人吖。

如果係我我會老實同佢講自己暫時未接受到,但假如佢開心我亦只能欣然接受。千祈唔好關閉溝通渠道,兩父子都ready咪傾下囉。

別墅

唯獨是可能 ...
接受並體諒...佢都唔想.

複式洋房

回覆樓主:

老實說依家e個年代可以說好普遍。你除左接受同慢慢開導冇其他選擇。除非你想逼佢走

珍珠宮

體諒加接受

別墅

唯獨是可能 ...

其實佢肯同你坦白,當時佢都好信任你 不過屎忽鬼嗰句又真係hurt啲
一係你whatsapp佢: 當時我唔冷靜接受唔到, 而家我諗通咗,希望你返嚟住,畀我慢慢適應下
等佢再次信任你的時候,試下了解點解佢鍾意男仔,同埋介紹啲高質素女仔俾佢識下

男爵府

唯獨是可能 ...

既然個仔肯向你老實講出佢鐘意男仔,雖然樓主接受唔倒,但你冷靜落來後應該要開心你個仔肯向你講出佢心底話。 你覺得難開口既,不如試下用文字去同佢講你現在雖然未能接受,但你好appreciate 佢肯同你老實講。有好多野真的退後一步,還原基本步去諗,由你個仔一出世,你只想佢健康快樂去生活,你本著呢個心,慢慢俾時間去接受你個仔鐘意男仔呢個事實啦。 你越反對佢佢只會越走越遠,做人父母真的不易,樓主仲要單親壓力也不輕,加油啊!

公爵府

改變唔到阿仔,你就改變自己吧!雙性戀係好難接受,但好過冇左個仔啦!keep住同佢傾好似朋友咁,分享下你以前拍拖既事,佢可能之後遇到個好女仔,轉返鐘意女仔呢!唔好咁灰心先啦!

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

感情既野 愈打壓就愈難捨難離
只有接納同包容
你先唔會失去佢

別墅

回覆樓主:

香港都越嚟越多基何況外國。算好啦對方係資優唔會教壞你個仔,聽聞外國基成日濫藥。BF似女人唔好,咁唔通似男人好咩,到時變咗你個仔俾人桶喎。慢慢接受再望天打掛佢最後會揾女人組織家庭。

大宅

我覺得性向係某程度上係in born
因為我有對twins 叔仔,
佢哋都係gay 嘅

我99對於佢地嘅性向係半接受態度
佢接受兩個仔同男人拍拖,
但係佢地唔會帶男朋友返屋企見親戚,
但係我99對佢地感情事都係有傾有講嘅

珍珠宮

回覆 傻之達人 的帖子

我同意性向是天生的。你99算是開通了,換轉是我的爸爸媽媽,一定強烈反對。所以就算我有多少不認同,我並沒有將大仔同一個鬼仔拍拖的事告訴他們。這次大仔返來住(因為我和前妻共同撫養),好像很開心。前日告訴我他的男朋友很愛他,我只是聆聽而沒有認同,反而他的弟弟用他不擅長的廣東話罵哥哥是「死gay佬,and will eventually die of AIDS」,兩兄弟大打出手,平時兩兄弟感情不錯,竟然因為大仔同男同學拍拖而兩個反目相向。我將兩兄弟分開(我也挨了大仔原先打二仔幾拳),大仔就突然抱頭痛哭,話全世界都不能包容他與男友的關係,原來他在學校因性向被人欺凌。現在term break,我想我要去學校找他的guidance counselor 和dean了解一下。

大宅

goodsnooky 發表於 19-10-8 19:49
回覆 傻之達人 的帖子

我同意性向是天生的。你99算是開通了,換轉是我的爸爸媽媽,一定強烈反對。所以就算 ...

我只係諗,
如果全世界都包容唔到我兒女嘅性向,
如果連我都唔可以包容佢,
佢就無處容身。。。

珍珠宮

王國教室勳章

goodsnooky 發表於 19-8-26 18:01
回覆 Jin2012 的帖子

謝謝你的回覆,結果我要出動佢班主任勸佢返屋企。自問真係接受唔到佢嘅男朋友,雖然 ...

爸爸,明白你是單親爸爸會好辛苦,但請你不要,永遠不要放棄佢!
佢最重要的人係你
我都响外國大,我以前有同學係讀書運動好叻,父母係香港移民,家教好嚴。佢好細個知自己係lesbian 但怕屋企人知就會男仔拍拖,但又會有女朋友,所以俾屋企人以為佢bisexual ,攪到好多事,最後佢坦白係lesbian ,佢父母好傷心,媽媽話寧願佢自己有事都唔想個女咁。
佢父母要時間接受,朋友打算大學去好遠度讀避開屋企,父母知道就同佢講只要佢安全就夠。其實你需要時間適應,加油

首頁

尾頁

跳至