時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

中國既一帶一路,簡直厄神騙鬼

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

安全第一

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hl2003 發表於 19-8-25 13:31
https://mp.weixin.qq.com/s/2QN3YhPylcI18zrlRQmEeA

張圖咁細
請更年期大媽唔好追擊我, 高抬貴手

大宅

2019勳章

https://mp.weixin.qq.com/s/2QN3YhPylcI18zrlRQmEeA

認同中國現時的效率。但對中國的基建質素還有待時間證明。

有些人會問為何中國經濟富強後,還有人擔心他們出品質素呢。重點是中國人的價值觀還跟別的國家有很大差距。

大宅

good_pig 發表於 19-8-25 15:44
張圖咁細

又殘體千字文,共產文宣

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

好帖!多謝樓主分享!全世界都在羨慕中國,欣賞中國基建,中國不是越發強大,特朗普也不會視中國為敵人,想法子抵制中國

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

good_pig 發表於 19-8-25 15:44
張圖咁細

點會睇圖架,梗係睇連結啦

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bufferzone 發表於 19-8-25 15:52
點會睇圖架,梗係睇連結啦

驚毒link

Jordan_2006    發表於 19-8-25 16:00

寶石宮

白糖糕 發表於 19-8-25 15:51
又殘體千字文,共產文宣

阿爺萬歲~~~~

珍珠宮

good_pig 發表於 19-8-25 15:58
驚毒link

我睇左啦

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

井底蛙永遠都不相信井外之物。

伯爵府

畀面勳章

之前睇過一套有關中國現今建設的影片,原來中國已經這樣進步了。技術超越好多西方國家。特別係鐵路建設。

曾經中國真係有好多豆腐渣工程,但亦欣賞佢哋從錯誤中糾正過來。近期真係冇聽到佢哋有乜嘢大事故發生。有待時間來證明是否真心改過。

別墅

bufferzone 發表於 19-8-25 15:51
好帖!多謝樓主分享!全世界都在羨慕中國,欣賞中國基建,中國不是越發強大,特朗普也不會視中國為敵人,想 ...

華為:多謝特朗普

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實深圳既地王大廈都起左成二十幾年,成六十幾層樓高,而家都無事

大宅

2019新春慶豚圓

小小bb 發表於 19-8-25 16:13
之前睇過一套有關中國現今建設的影片,原來中國已經這樣進步了。技術超越好多西方國家。特別係鐵路建設。

...

我會視之為進步,唔係改過。香港七八十年代建築都係參差,早幾年都有冧樓事件。路是一步一步走來的,中國新一代上場已文明好多的了。

男爵府

好鼓舞,同時又好慨嘆。
細個時,過時過節要返大陸,以前要搭 10個鐘車,仲要係行山路,架車浪到一程路要嘔三次。而且電力唔穩定,全個鎮停電都試過 (細個冇冷氣,停電時直情上天台睇住星星瞓覺..)
中國急速發展,要犧牲好多( 自然環境, 古蹟文化, 集體回憶,甚至係人命),亦因為自己有呢 D 經驗,先顯得一切得來不易,反而會珍惜....

男爵府

小天使 發表於 19-8-25 16:07
井底蛙永遠都不相信井外之物。

伯爵府

畀面勳章

章太郎 發表於 19-8-25 16:23
我會視之為進步,唔係改過。香港七八十年代建築都係參差,早幾年都有冧樓事件。路是一步一步走來的,中國 ...

同意。最近幾年真係感受到佢哋進步神速。

最近佢哋部華為手機真係矚目,冇諗過P30 pro的解像度咁勁。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

小平媽媽 發表於 19-8-25 13:45
14億又如何,有4億人係度做假野做騙子做豆腐渣樓,已經令人無信心。
到而家我見到大陸啲樓越起越高,真心驚 ...

你好大膽
你知唔知維權人士嘅下場係點
豆腐渣工程受害者嘅家長都唔敢出聲
你找C

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

中國其實變左好多,大家有時間不妨去玩下、了解下,唔使睇文字、圖片,用身體力行去睇睇、感受一下,將一年飛幾次其他地方嘅其中一次留俾中國
從未適應這份工

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊