懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

經驗分享

大宅

Ling2wan 發表於 19-8-25 16:09
經驗分享

4天,頭幾日係超痛。慢慢冇咁痛,但都會間中有少少陰d陰d痛
不過我有朋友話唔痛,第二日行動自如

複式洋房

momobbpig 發表於 19-8-30 21:41
4天,頭幾日係超痛。慢慢冇咁痛,但都會間中有少少陰d陰d痛
不過我有朋友話唔痛,第二日行動自如
...

謝謝分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)咁係米應該關乎個人體質和忍痛能力(emoji)同埋負責醫生開刀的技術和聯針手術做得比較好,傷口就會無咁痛(emoji)做媽媽真偉大

珍珠宮

回覆樓主:

我開兩胎,都係痛左一日,就係麻藥過左,落床果下~

複式洋房

做個靚太 發表於 19-8-31 21:44
我開兩胎,都係痛左一日,就係麻藥過左,落床果下~

謝謝你分享~ 希望我都捱到痛,要有d心理準備,聽講開刀是半身麻醉,上半身清醒,有點難以置信

大宅

我岩岩開完無耐所以好記得,開完刀麻醉藥開始過左之後開始痛,一開頭感覺好似經痛噤,之後第二朝麻醉藥過晒,拆左尿喉醫生叫你試下起身落床去下廁所,你一彎腰想做起身呢個動作時真係會痛到大嗌咗出嚟! 唔係講假,感覺真係好似陣痛噤痛(我食全餐)

複式洋房

我來緊都準備12月開刀,想問下有經驗既媽媽,開緊刀既過程係咪真係一點都唔痛? 幻想中有d驚

珍珠宮

Ling2wan 發表於 19-8-31 22:20
謝謝你分享~ 希望我都捱到痛,要有d心理準備,聽講開刀是半身麻醉,上半身清醒,有點難以置信
...

係~半身麻醉~
其實我本身係好怕痛嘅人,尤其怕打針,所以開刀前麻醉,我真係緊張到喊,但生完我又覺得好開心,因為真係比想像中舒服好多~

大宅

Ling2wan 發表於 19-8-31 21:14
謝謝分享(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)咁係米應該關乎個人體質和忍痛能力(emoji)同埋負責醫 ...

我諗係個人體質同忍痛能力,因為話唔痛那位朋友跟我用同一醫生開刀
其實我果幾日唔係傷口痛,係傷口周圍成個肚好痛,我問醫生點解,佢話我入面好多風,放多d屁就冇咁痛,不過真係,我不停放屁,放左係冇咁痛

大宅

Ling2wan 發表於 19-8-25 16:09
經驗分享

真係好睇個人忍受能力,我係食全餐,開到4cm已經想死!麻醉過後,醫院已經不斷俾止痛藥我食,第一晚個傷口好似熱熱辣辣,當然最痛,但都冇陣痛咁痛,都訓到,因為我未去醫院之前半夜陣痛時係會痛醒。醫院見我咁怕痛,俾我遲啲先抆尿喉,所以第三日先落床,唔郁係唔多痛,落床都痛,不過因為仲有尿喉所以覺得尿道仲痛。我第三日已經俾助產士趕我去沖涼,企係唔痛,行就痛啲,最主要係心理上驚個傷口爆!要行多啲喎⋯⋯所以有帶肚封,帶咗好行啲,不過因為我有落釘,所以唔想用。第5日出院都行到,當然我自己keep住食止痛藥。

男爵府

回覆樓主:

痛幾日,麻醉藥過曬後會痛,宮縮痛,之後拔尿喉後第一次小便又係勁痛

已刪除用户

複式洋房

momobbpig 發表於 19-9-1 14:30
我諗係個人體質同忍痛能力,因為話唔痛那位朋友跟我用同一醫生開刀
其實我果幾日唔係傷口痛,係傷 ...

我之前做過微創手術割盲腸,也是要放到屁才可以出院

複式洋房

Carmen8080 發表於 19-9-1 22:04
我個醫生唔止比止痛藥咁簡單 我一出黎掉住個包好似鹽水嘅野 其實都有止痛成份 所以我諗我生仔最痛個刻只係 ...

第一下落床真係要靠勇氣,會好擔心個傷口會爆裂

複式洋房

HK2GOU 發表於 19-9-1 18:01
真係好睇個人忍受能力,我係食全餐,開到4cm已經想死!麻醉過後,醫院已經不斷俾止痛藥我食,第一晚個傷口 ...

食全餐真係畢生難忘~~ 所以我應該直接揀開刀,個人太不能忍受痛>.<其實食止痛藥會否影響餵人奶

侯爵府

我係勁怕痛既人
但開刀完全唔覺痛
落床個下都唔痛
最痛係打個粒豆係手背

大宅

Ling2wan 發表於 19-9-2 00:48
食全餐真係畢生難忘~~ 所以我應該直接揀開刀,個人太不能忍受痛>.

啲藥係醫院俾,出院後買返一樣,而且香港政府派過本母乳書話OK~我食咗個零禮拜冇食啦,話曬都係藥又冇乜需要

大宅

Ling2wan 發表於 19-8-31 22:20
...

開刀係痛幾日,郁就痛啲唔郁唔痛,又有止痛藥,係越來越唔痛,麻醉時你會感覺唔到痛,不過有人拉你個肚,個B出咗世後,聯針時我依嘩鬼叫,唔係因為痛喎~個麻醉師落埋藥俾我訓一訓順產產前果種心情緊張大啲,如果第一胎,又唔知十級痛有幾痛,郁啲又以為生得,不過復原快好多。開刀係之後幾日自己照顧唔到BB,個心會唔開心~我超怕痛都捱到,你得既!加油!

複式洋房

yankiyan 發表於 19-9-2 01:09
我係勁怕痛既人
但開刀完全唔覺痛
落床個下都唔痛

我之前做過其他微創手術,都記得手背粒豆一拔針和入藥水超痛><

別墅

睇醫生手勢,同開幾多止痛俾你

首頁

尾頁

跳至