自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

睇一睇新聞,先知韓國減去日本航班,因為日韓衝突
上年成日都聽到韓文同大陸口音普通話(我識分台灣同大陸口音),今年少左好多,但唔知點解比起上年暑假,連大陸遊客都少左??

https://www.hk01.com/即時國際/365816/韓國罷買日貨-uniqlo生意額大跌七成-大韓航空陸續停飛日本航線

https://www.hk01.com/即時國際/352105/日韓磨擦影響漸現-韓國赴日旅行團旅客減近半

男爵府

SabrinaR 發表於 19-8-25 17:35
上年成日都聽到韓文同大陸口音普通話(我識分台灣同大陸 ...

人民幣貶值?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wwtsy 發表於 19-8-25 17:46
人民幣貶值?

似係

琥珀宮

上年成日都聽到韓文同大陸口音普通話(我識分台灣同大陸 ...

記得6月已出新聞韓國唔妥日本,因二次大戰貼償問題,兩國關係緊張,7月日本將出口韓國半導體及顯示屏原材料從白名單中剔除,即要韓國申請,係報復措施,引起韓國不滿。

日韓兩國歷史上都互相交鋒,加上韓國係二次大戰受日本所傷害,兩個關係一向就麻麻。

而遊日大陸客點解少咗?咁就唔清楚嘞,可能中美貿易戰,連帶日本都成為大陸客制裁目標。

子爵府

大陸之前打貪,依家又貿易戰

邊有咁多錢

florflortt    發表於 19-8-25 23:54
good_pig    發表於 19-8-25 21:31

大宅

係唔係因為JPY貴咗,人民幣又跌咗?
我聽D大陸counter party話,雖然日本而家簡化visa,但買嘢唔抵。而歐羅同英鎊好平,分分鐘買一個手袋已經抵返哂機票

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

日韓有貿易紛爭,所以韓國人抵制日本,我七月中去東京時,都發覺無乜韓國人,大陸人都唔多,而家係廣島,中韓遊客都少,反而鬼佬客多
I 大蚊豬   

子爵府

日本人週街演講話慰安婦係虛構架,反韓,話中國韓國人老屈佢地

wcpcelia    發表於 19-8-26 11:31

珍珠宮

Rilakkuma12 發表於 19-8-25 19:59

男爵府

慰安婦係假!?咁都講得出,有無搞錯

琥珀宮

子爵府

吾止咁,我仲系德國科隆個大教堂附近見過日本人教人折紙hor(5),做show話日本廣岛長崎被暴原子蛋好惨好慘,日本人愛好和平,只字不提二戰,不提食蛋之因。
D外國人非常同情佢地,

另在印度D日本backpackers都系差吾多咁講架,我問我識D local印度人, 冇人知,包括我c6, 日本人曾對中國,亞洲做過D乜架!

伯爵府

fionlei88 發表於 19-8-25 19:45
日韓有貿易紛爭,所以韓國人抵制日本,我七月中去東京時,都發覺無乜韓國人,大陸人都唔多,而家係廣島,中 ...

外國人好喜歡去京都同廣島,因為傳統同歷史原因

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係假!無恥!咁都講出口!

禁止訪問

珍珠宮

二世龜 發表於 19-8-25 19:19
大陸之前打貪,依家又貿易戰

邊有咁多錢

錢總有用完嘅一日,否則習大大都吾駛捉走資啦

子爵府

ganbarima 發表於 19-8-25 20:26
日本人 ( 應該係全世界的旅遊區 ) 根本就討厭中國遊客, 大陸客少左, 大家都開心. ...

我住過的地方,至少希臘同印度一定非常歡迎中國遊客,

希臘呢,D shopkeeper好矛盾,一面中國人買嘢肯花$,另一面又度忌中國人買真名牌,當地希臘人買中國制假貨。

印度呢,而家D歐美日韓遊客吾使錢,希望中國人來玩不過個朵臭左。但而家都多左見中國人。

我系shop一定中意中國遊客多多過其他國家遊客。

男爵府

ganbarima 發表於 19-8-25 20:26
日本人 ( 應該係全世界的旅遊區 ) 根本就討厭中國遊客, 大陸客少左, 大家都開心. ...

唔單止大陸客,其實香港客亦都不受歡迎的,呢個是事實,日本人分到港客同大陸客的。

伯爵府

回覆樓主:

日韓貿易戰中

水晶宮

fionlei88 發表於 19-8-25 19:45
日韓有貿易紛爭,所以韓國人抵制日本,我七月中去東京時,都發覺無乜韓國人,大陸人都唔多,而家係廣島,中 ...

唔係喎,7月去大阪眼見韓國人同大陸人都多

首頁

尾頁

跳至