嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔10日前出過手足口病,今日變到對手咁甩皮(emoji)
其實3個月前都試過係咁
佢究竟缺乏d 咩呢?
回覆 my_lau_wong 的帖子

Hellomy_lau_wong, 小朋友現況係手足口病痊癒以後的正常現象, 要增強免疫力, 飲食同運動好重要, 多食含豐富維生素A同C食物, 例如柑、橙、士多啤梨、黑加倫子、奇異果、番茄等等, 都有助提升免疫力架! 小朋友幾大? 平日多唔多運動呢?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-26 16:06
回覆 my_lau_wong 的帖子

Hellomy_lau_wong, 小朋友現況係手足口病痊癒以後的正常現象, 要增強免疫力, 飲 ...

Thanks (emoji) 小朋友5歲,因為佢5月份有一次唔知咩事又發燒又手腫....之後都係甩皮
到7月又來過,中左手足口... 隻手仔出好多點點,之後就甩皮
佢已經成日食生果既小朋友,應該唔會缺乏吖
my_lau_wong 發表於 19-8-26 18:35
Thanks (emoji) 小朋友5歲,因為佢5月份有一次唔知咩事又發燒又手腫....之後都係甩皮
到7月又來過,中左手 ...

甩皮有機會係皮膚乾燥,如果無痕癢、炎症徵狀,一般只要做多D保濕,沖完涼同bb搽返無香料、成份天然嘅BB潤膚膏滋潤皮膚睇下有冇改善。小朋友有冇試過皮膚敏感?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-27 12:14
甩皮有機會係皮膚乾燥,如果無痕癢、炎症徵狀,一般只要做多D保濕,沖完涼同bb搽返無香料、成份天然嘅BB潤 ...

皮膚敏感? 又唔太覺喎,就成日甩皮,剛發現腳趾公都甩晒皮
因為我住係英國,唔知佢會不會因為水質或天氣問題?
my_lau_wong 發表於 19-8-27 16:20
皮膚敏感? 又唔太覺喎,就成日甩皮,剛發現腳趾公都甩晒皮
因為我住係英國,唔知佢會不會因為 ...
小朋友皮膚角質層比成人薄,天氣變化/乾燥會令BB皮膚失去水份,如果媽媽排除左係皮膚敏感,建議選擇中性或弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、沖涼時間唔好太耐,水溫唔好熱,每次只用少量沖涼液,沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion、薄薄凡士林、橄欖油、椰子油形成屏障作用架,隔3-4鐘做一次保濕都OK。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-8-28 15:19
小朋友皮膚角質層比成人薄,天氣變化/乾燥會令BB皮膚失去水份,如果媽媽排除左係皮膚敏感,建議選擇中性或 ...

Okok I will keep on do it, thanks a lot
my_lau_wong 發表於 19-8-29 16:56
Okok I will keep on do it, thanks a lot

首頁

尾頁

跳至