自由講場

跳至

首頁
34567...12

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

nintendo 發表於 19-8-25 23:02
黑人區即係邊個區?

Detroit

男爵府

jellomama 發表於 19-8-26 01:39
我最近去過溫哥華,我覺得嗰度好適合中國人/香港人生活,治安好,感覺好安全,亦完全唔覺有歧視。
...

跟本Vancouver就係香港嘅衛星城市啦, 香港人同加拿大人嘅比例就好似去左中環咁

伯爵府

maymaggie 發表於 19-8-25 23:07
你住過紐約咩?

我估佢旅行都未去過

男爵府

jacobkit 發表於 19-8-26 00:15
新聞一則

仲有詳細內容我唔post了
其實香港人自己本身都夠黑人憎,自以爲高人幾等,又long黎麻煩,着數擺到盡。D鬼係當你係中國新移民,因為你本身係中國人丫嘛。
利申我都係香港出世香港大,自己都知香港人d衰野,剛移民時,同學問我where are you from?我話HongKong,佢再話So you are from China. 我話我係香港人,唔同passport㗎,鬼佬都識話but Hong Kong belongs to China .我冇聲出

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

InkCartridge 發表於 19-8-25 13:06
Detroit

Detroit 我住過,只要你住Detroit suburbs (Novi, Troy, Royal Oak) 都係好好環境,只係Detroit 市內先多crimes,我嗰時住Detroit住得好開心,去Toronto又方便,中國人又多,只係唔近屋企人先搬返近屋企人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

美國每個城市有唔好治安的地方,只要你唔住嗰d地方,唔會話唔安全,唔好成日睇到美國有開鎗咁就覺得全個國家係咁,美國好大,唔係區區日日都有鎗擊,你唔怕悶,住North Dakota/South Dakota/Idaho/Wyoming 嗰d州,包你好安全,根本冇咩罪案

男爵府

剛去完夏威夷。好太平。好多美國人來渡假,好nice喎。我第一次去美國地方,感覺上美國人易相處過澳洲人。

男爵府

rayrayus 發表於 19-8-26 04:35
美國每個城市有唔好治安的地方,只要你唔住嗰d地方,唔會話唔安全,唔好成日睇到美國有開鎗咁就覺得全個國 ...

算吧……我都非是出聲
Idaho我們久不久揸車過去farmers market, 非常不錯!

所以,d人話美國吾好,但吾好又有甘多人來,真奇怪!

我老公有朋友,上年才以投資移民去美國,生活寫意!

bopomofo2405    發表於 19-8-26 09:22
rayrayus    發表於 19-8-26 05:53

伯爵府

回覆:其實移民美國安全嗎?

現在美國反華,白人主義抬頭,治安己經非常差,租金和醫藥費十分貴等等,如果你想早一點到達天堂,美國真是一個好地方!

bettylovingbb    發表於 19-8-27 04:09

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rayrayus 發表於 19-8-26 04:35
美國每個城市有唔好治安的地方,只要你唔住嗰d地方,唔會話唔安全,唔好成日睇到美國有開鎗咁就覺得全個國 ...

呢度係咁架!如果有人話大陸唔安全,會被人圍,牛頭角順嫂會第一個標出嚟話人井底蛙,又會話人大陸都未返過就話唔安全

但如果一講美國呢!順嫂又會立即標出嚟獻醜,講到好熟美國咁

happyyiyi    發表於 19-8-27 11:41

翡翠宮

stkyo 發表於 19-8-25 15:32
呢度係咁架!如果有人話大陸唔安全,會被人圍,牛頭角順嫂會第一個標出嚟話人井底蛙,又會話人大陸都未返 ...

我終於明白在我來講,美國唔會比中國危險得去邊,你上youtube睇CCTV 12台,大把講大陸的案件,唔通大陸又好危險? 大的國家自然有好的區份唔好的區份,相信世界冇一個國家係完全冇窮人冇罪案,都係同一句,你住幾千人幾萬人人口的town仔,根本十年都未必有一次murder,只不過大家住開香港,斷估嫌悶唔會移民去咁既town仔

伯爵府

stkyo 發表於 19-8-26 05:32
呢度係咁架!如果有人話大陸唔安全,會被人圍,牛頭角順嫂會第一個標出嚟話人井底蛙,又會話人大陸都未返 ...

阿順嫂有邊個國家未踩過先?
除左佢大愛嘅中國

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

A_lcy 發表於 19-8-26 06:10

阿順嫂有邊個國家未踩過先?

佢以為呢度啲JM未見過世面,淨係識煮飯湊仔,成日走出嚟扮4條,結果越嚟越多人叉能廚佢

水晶宮

回覆樓主:

如果好多錢,中產以上係幾好,不過搵埋啲錢交晒稅

如果過去做低下層就慘了

睇下Lebron James點講
http://www.bballman.com/news/16737.html

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

想知移民美國,
是不是入左藉都冇得投票選總統?

男爵府

iriswy 發表於 19-8-25 22:42
我住在美國,好太平

你有冇資格選總統?

公爵府

呢個topic 在BK 出現過好多次, 反而我想問吓點解會覺得唔安全?

我去過美國都唔少次,成日都一條友週圍走朝早夜晚都試過。出年年頭都會移局過去, 所以都想了解吓大家覺得唔安全的地方邊。

大宅

H_A 發表於 19-8-26 06:57
想知移民美國,
是不是入左藉都冇得投票選總統?

揸綠卡時無,要宣誓完可以申請美國護照就可以選。

男爵府

Jcmfong 發表於 19-8-26 07:07
揸綠卡時無,要宣誓完可以申請美國護照就可以選。

咁唔通我個已移民美國的朋友攪錯左?
佢話佢入左藉都冇資格選,
只有在當地出生才有資格。

bopomofo2405    發表於 19-8-26 09:24

大宅

SandyKL 發表於 19-8-25 23:00
美國持槍唔使申請攞牌,暴徒隨時攞槍掃射。而且睇吓新聞,美國種族歧視嚴重。

不過,未試過唔死心,鍾意 ...

我老公去過美國都係咁話

首頁
34567...12

尾頁

跳至