自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

nintendo 發表於 19-8-25 23:11
應該係睇完秋天的童話,以為 NY 好雜。

笑左。

利申,我冇意笑任何JM,請不要自己對號入座。

大宅

2019新春慶豚圓

我時常去LA(西岸),有時一年去二,三次,每次一個月到二個月不等!主要去探姪女姨甥仔女及朋友(因為我以前在LA讀書)

我好鐘意在美國住,好舒服,野食好好味,餐廳d 位又舒服,揸車可以周圍去,我覺得好安全!我有出夜街和朋友去飲珍珠奶茶,食宵夜咁,我唔驚,一泊好車,餐廳已在前面,所以冇乜好驚!

當然夜晚我唔會去d 不熟悉的地方!

侯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

vivi3719 發表於 19-8-26 00:06
纽约咁大,除非你係黑人啦,如果唔係都唔會走去住黑人區啦。老一輩唔識英文就住唐人街多,後生既都簡好既 ...

我估佢連 "黑人區" 係邊都唔知。

香港又好安全嗎?我而家都唔想去北角。

珊瑚宮

Mm233 發表於 19-8-26 00:07
前妻移民英國果然都係移民派

佢阿爸受盡老毛迫害,所以所有仔女除習近平都移民去哂美加澳洲。政治動盪,有能力都移民,水往低流,正常現象,每個年代都一樣。

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

習嘅兄弟姊妹全移民咗美國、澳洲,央行行長易剛係美國浸完咸水然後工作好耐先返嚟,依㗎仔、新抱都係美國人,前外交部部長李肇星仔、新抱、孫全係美國人,呢啲全部公開嘅,仲有好多。

大宅

hennyyoyo 發表於 19-8-25 22:48
美國冶安好,又有合法監控。

仲有可以買槍自衛

特X普話只係精神病人多d,要開多d精神病院咁啫

侯爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

978212 發表於 19-8-26 00:29
習嘅兄弟姊妹全移民咗美國、澳洲,央行行長易剛係美國浸完咸水然後工作好耐先返嚟,依㗎仔、新抱都係美國人 ...

大把內地人去美國讀書,好多係內地高官富豪子弟,
人地條命矜貴過我地呢 d 平民,一樣去美國讀書去美國定居。

有乜好驚?
利申:我非美國籍。

APIGMA    發表於 19-8-26 16:16
978212    發表於 19-8-26 00:32

男爵府

大陸嘅精英、有錢人政治敏感度高,人人撈一筆就想走佬。

大宅

姬絲汀汀 發表於 19-8-26 00:01
我c6有美國護照,但我堅決唔會過去,因我討厭美國係國際上的無恥。我都好想知道,而家有邊個地方係相對生活 ...

親人響溫哥華、以前工作上嘅老闆都係。
就算唔識英文都生存到,周圍香港人。
但地方點都係大好多、唔逼、空氣好,四季分明、尤其冬天,多數要揸車,呢D就同住香港唔同。
或者澳門, 廣州, 台灣

男爵府

nintendo 發表於 19-8-26 00:31
大把內地人去美國讀書,好多係內地高官富豪子弟,
人地條命矜貴過我地呢 d 平民,一樣去美國讀書去美國定 ...
前幾日加拿大,香港留學生支援反送中集會,大陸官家富豪子弟個個揸幾百萬嘅名跑車嚟踩場,譏諷香港留學生死窮鬼,大陸好多討論區嘩然,自嘲底層根本冇資格愛國。

男爵府

978212 發表於 19-8-26 00:36
前幾日加拿大,香港留學生支援反送中集會,大陸官家富豪子弟個個揸幾百萬嘅名跑車嚟踩場,譏諷香港留學生死 ...
平民百姓移民我覺正常。

但前高官,高官家人或國家領導人移民,我就覺得很諷刺。

豬BBBB    發表於 19-8-26 14:08

大宅

2019勳章

cherron416 發表於 19-8-26 00:33

親人響溫哥華、以前工作上嘅老闆都係。

可以生存⋯無錯,不過嗰邊人工好低,d野又貴,如果family income 有加紙10k一個月已是極好,扣埋稅得4千5用⋯我可以話,如果你好有錢嘅,去美國又好,去加拿大又好,生活都一定非常之好!
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

男爵府

SandyKL 發表於 19-8-26 00:28
佢阿爸受盡老毛迫害,所以所有仔女除習近平都移民去哂美加澳洲。政治動盪,有能力都移民,水往低流,正常 ...
咁都係中國或者其他非和平國家姐。未聽過美國總統家人會移民去外國

bopomofo2405    發表於 19-8-26 00:56

大宅

saltato 發表於 19-8-26 00:49
可以生存⋯無錯,不過嗰邊人工好低,d野又貴,如果family income 有加紙10k一個月已是極好,扣埋稅得4千5 ...

其實香港人去左外國,尤其香港土生土長,相信好多野都一定有轉變甚至犧牲。所以要自己衡量...
我老公老家係非英語國家.... 要生活就知好多野都唔係well organised, 但life quality 就好好,例如小朋友可以放3 個月暑假,夏天連大人都會安排放3-4wks 暑假
食物美酒係世界公認好。呢D反而香港唔會有...
至於美國,我都有朋友響果邊,大部分都生活理想,小朋友開心

大宅

其實,每個州每個城市都有治安不好的地區.不過整體治就還可以.(纽約你不會走入哈林區).入夜又不會单身坐地鐵.
不過,天氣近年成日返常,LA勁熱,東岸又勁冷就真

公爵府

2019勳章 熱血勳章 hashtag影視迷勳章

唔係喎,近年好多外國讀書的返哂內地發展喎,佢地有個名詞叫海歸,好多都學完野,返左去做要職

特別班高幹子弟,可能驚中美關係緊張,外國會捉佢地做要脅,所以好多都返左去啦

男爵府

hennyyoyo 發表於 19-8-25 22:48
美國冶安好,又有合法監控。

仲有可以買槍自衛

其實多不多人亂槍掃射,好驚

珊瑚宮

Mm233 發表於 19-8-26 00:50
咁都係中國或者其他非和平國家姐。未聽過美國總統家人會移民去外國

誰大誰惡誰正確,如今美國世界話哂事,點會移呀?佢地祖先多數英國移過嚟㗎啦!我就冇去瞭解過美國歷任總統嘅家人有冇移民。

侯爵府

2019新春慶豚圓

姬絲汀汀 發表於 19-8-26 00:01
我c6有美國護照,但我堅決唔會過去,因我討厭美國係國際上的無恥。我都好想知道,而家有邊個地方係相對生活 ...
我最近去過溫哥華,我覺得嗰度好適合中國人/香港人生活,治安好,感覺好安全,亦完全唔覺有歧視。

別墅

回覆樓主:

我住美國十幾年,暫時都好滿意,睇邊區及運氣

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊