自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-8-26 11:35
我隻貴婦,前主人唔想絕(因好貴買返黎唔捨得),我地絕左,健康緊要
So far 體態健美體重標準

其實昌緊要健康 我朋友就係怕做完之後 痴肥又多病 又要佢受絕育之苦 好似害左佢咁

男爵府

小c子 發表於 19-8-26 11:40
其實昌緊要健康 我朋友就係怕做完之後 痴肥又多病 又要佢受絕育之苦 好似害左佢咁
...

人狗一樣,絶育後唔運動、狂食,相信無絕都一樣。

複式洋房

做左少D病

大宅

回覆樓主:

男定女?獸醫話男仔到兩歲先絕重好,因為等佢骨骼完全發育良好先。

大宅

cherron416 發表於 19-8-26 11:44
人狗一樣,絶育後唔運動、狂食,相信無絕都一樣。

其實我都有咁講 但因為個個叫佢唔好絕既人 本身都熟狗 覺得絕左後遺症仲大
但我覺得絕左會乖的 定的 又少咁的生殖系統既病

大宅

A仔媽咪 發表於 19-8-26 11:49
男定女?獸醫話男仔到兩歲先絕重好,因為等佢骨骼完全發育良好先。

仔仔 所以見佢發情先覺得想早的絕

男爵府

小c子 發表於 19-8-26 11:54
其實我都有咁講 但因為個個叫佢唔好絕既人 本身都熟狗 覺得絕左後遺症仲大
但我覺得絕左會乖的 定的 又少 ...

我唔敢話對狗「好」熟悉,不過都養過好幾隻,反而越純種越多病痛不論有冇絶育。
Take care 佢地仲花時間金錢,相反混種就真係有得食玩訓就開開心心到終老。
但都係果句:支持絶育

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小c子 發表於 19-8-26 11:40
...

痴唔痴肥都要靠食同運動控制,當然先天都有影響
我隻狗一日落街兜個圈就走,懶到死,日日向唔同人呃飲呃食,見佢一直體重ok我地都唔太擔心
我妹隻哥基,唔食零食都超重,終於攪到有次腰有事拖住半身黎行,嚇鬼死,醫生話一定要減肥,都花左好一番努力至攪得掂

別墅

其實絕育除咗可以省卻某一啲疾病嘅風險,亦都免卻左動物發情又冇得攪嘅辛苦,同埋如果唔絕育出街見到異性嘅話,咁啱發情,係好大機會會走失,唔好諗住自己一定捉得返佢

珍珠宮

畀面勳章

建議絕育,老左容易有生殖器官毛病,我狗狗十三歲果陣有前列線病,果陣先做絕育,年紀大先做絕育,變相高風險手術

大宅

cherron416 發表於 19-8-26 11:58
我唔敢話對狗「好」熟悉,不過都養過好幾隻,反而越純種越多病痛不論有冇絶育。
Take care 佢地仲花時間金 ...

我都唔知佢係咪純種柴柴 可能有混既
因為其實都係人地比佢
其實都花時間 因為的人話柴柴其實一日都需要行 2 3次街 而呢隻柴犬有個習慣 係向街先會大小便 所以更加要同佢落街 好在佢媽媽無返工 日頭先可以同到佢去
其實都希望佢可以開心食訓玩咁過日子 但始終新手 所以真係要磨合
如果我係狗主 我一定會帶佢絕育

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-8-26 11:59
痴唔痴肥都要靠食同運動控制,當然先天都有影響
我隻狗一日落街兜個圈就走,懶到死,日日向唔同人呃飲呃食 ...

我都覺得運動緊要 其實我朋友每曰都有帶佢落2 3次街 但佢成日落到去又唔肯行 所以有時真係同佢落街痾完就上返樓了 運動量真係唔太夠 但又唔知點引佢跑 出晒玩具 零食都叫唔郁
我朋友都好克制隻狗食零食 所以佢應該唔會因為零食痴肥 但佢成日唔郁越坐越肥就唔奇了

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

絕育會對狗狗好 d
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

Mylove2017 發表於 19-8-26 12:06
其實絕育除咗可以省卻某一啲疾病嘅風險,亦都免卻左動物發情又冇得攪嘅辛苦,同埋如果唔絕育出街見到異性嘅 ...

我都有提及 但佢覺得到時拉實的 或者避開其他狗就得
佢真係覺得隻狗甩繩會企向度等佢 (其實都真係試過甩 佢又無走到)但有時意外既野

水晶宮

畀面勳章

我養過馬士提夫、骨咀沙皮、金毛/平毛、史立沙、松鼠、芝娃娃......絕育後唯一共同好處係「尿味勁減」「體味淡」

珍珠宮

2024年龍年勳章

好唔人道。

公爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我家小狗約1歲時絕育,女仔,咁又年來keep住差唔多磅數,好fit

肥通常都係零食太多,運動太少

公爵府

2018復活節勳章

小c子 發表於 19-8-26 12:15
我都覺得運動緊要 其實我朋友每曰都有帶佢落2 3次街 但佢成日落到去又唔肯行 所以有時真係同佢 ...

咁會唔會係正餐過量,因我隻小狗都係懶到出汁,落街唔願行,成日扭抱,喺屋企又淨係掛住瞓唔願郁,都好fit,不過我隻唔係柴犬

其實絕育對狗係最好,可以避免老左時好多病痛

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 小c子 的帖子

佢"UN"人/狗/物件唔一定係發情家, 有可能係純粹想征服嗰樣野/人, 顯示自己地位比佢高咁家咋所以絕咗育都唔一定可以杜絕呢種情況發生, 但應該會減少呢種行為

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆 小c子 的帖子

你上網搵有咩狗唔食得, 記唔食得易過記食得我記憶中有朱古力、熟雞骨、洋葱、提子呢D全部都唔食得
其實係可以煮飯時煮多少少比狗狗當零食共享, 但狗狗嗰份就唔需要落調味料, 特別係鹽千祈唔好落!!

首頁

尾頁

跳至