自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章

5歲的孩子本應無憂無慮過快樂的童年,家住黑龍江省的5歲男童陽陽,年紀輕輕已擔起照顧癱瘓在床爺爺的重擔,不但洗衫煮飯洗碗,更需要扶爺爺轉身,每天清理他的大小便。懂事的陽陽從未叫苦,臉上還總是掛著笑容。

根據內地媒體《看看新聞》報道,樂觀的陽陽在出生後,父母離異,隨後不知所蹤,當時照顧孩子的重任落在爺爺徐文昌身上。爺爺患有嚴重的風濕病,陽陽3歲時他仍能勉強走路,每天騎單車送陽陽到幼稚園上課。後來爺爺病情加重,只能終日臥床,自此陽陽放棄學業,在家學習做家務,照顧爺爺的起居。

爺爺表示,平時的一日三餐由陽陽的曾祖母送來,陽陽負責翻熱飯菜。惟記者問陽陽問誰做飯,陽陽笑言飯菜都是他自己做,既天真又懂事。兩人居住的房子破舊,飯鍋、水壺或電源都放在地上,原因為了讓陽陽方便使用。

https://www.youtube.com/watch?v=6CH0IdQVisk#action=share

侯爵府

回覆樓主:

真乖

別墅

大陸新聞都好信嘅,下邊係咪叫人支付寶捐錢咋。大陸都有社福機構㗎嘛有冇講到咁誇張呀

男爵府

小朋友,你真係好乖

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

男爵府

YellowDuckDuck 發表於 19-8-26 12:26
大陸新聞都好信嘅,下邊係咪叫人支付寶捐錢咋。大陸都有社福機構㗎嘛有冇講到咁誇張呀
...

咁又係,我唔信咁細個細路做到咁多嘢

伯爵府

2024勳章

YellowDuckDuck 發表於 19-8-26 12:26
...

原來係咁架

男爵府

自己就覺得唔係好合乎情理,有家人煮飯送過嚟,但係又唔一齊住,如果咁嚴重錢又係邊度黎呢

男爵府

...

咁講,佢地好窮困又欠人照顧,佢爺爺有病都係事實。我睇唔到同捐錢有咩相抵義,助人之心唔係咁

伯爵府

2024勳章

moksamuel 發表於 19-8-26 12:38
自己就覺得唔係好合乎情理,有家人煮飯送過嚟,但係又唔一齊住,如果咁嚴重錢又係邊度黎呢
...

公爵府

蛋花湯 發表於 19-8-26 12:21
5歲的孩子本應無憂無慮過快樂的童年,家住黑龍江省的5歲男童陽陽,年紀輕輕已擔起照顧癱瘓在床爺爺的重擔, ...
抱歉,我一D都不覺感動,反而覺得十分悲哀
一個5歲人仔本來應該淨係識詐嬌搗蛋掛住玩,呢個小朋友郤要擔此重任,一個地方的社會保障要殘缺到何種程度才能有呢D事發生?明明大國已經崛起,堂堂世界第二大經濟體,仍有小國民在過這樣的日子,說得過去嗎?我婦人之見,與其去一帶一路大灑幣,不如認真照顧好自己國民

伯爵府

2024勳章

mugtaitai 發表於 19-8-26 17:31
抱歉,我一D都不覺感動,反而覺得十分悲哀
一個5歲人仔本來應該淨係識詐嬌搗蛋掛住玩,呢個小朋友郤要擔此 ...

貧富懸殊

侯爵府

回覆 mugtaitai 的帖子

果然婦人之見。兩樣野扯唔埋。以前香港夠有人住木屋啦,又唔好大灑金錢起大橋呀機場咩

伯爵府

回覆樓主:

好生性

公爵府

homommy 發表於 19-8-26 23:06
回覆 mugtaitai 的帖子

果然婦人之見。兩樣野扯唔埋。以前香港夠有人住木屋啦,又唔好大灑金錢起大橋呀機 ...
可是起大橋起機場都係自己的基建,起好了係自己香港得益,帶動經濟,連帶市民受惠。再講香港大灑金錢起橋起機埸時,會仲有人家窮到連5歲細路都要停學照顧殘疾阿爺而仍得唔到社署緩助?

首頁

尾頁

跳至