自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

話說尋日放假又做PTCM~孖老公去街巿買餸想食蒸倉魚, 一檔$7/兩, 一檔$9/兩, 我咁精明, 梗係買$7/兩啦~
點知我老公話, 一檔係白倉, 一檔係鷹倉
乜原來有分別
跟手去買煲湯料, 鮮淮山(同牛蒡好鬼似~差D買錯)
到揀鮮百合, 成日見只係白色, 原來仲有微粉紅色, 檔主話係火百合...
我又低低哋, 問佢~乜唔係花先有火百合咩? 佢笑笑口無理我

珍珠宮

鷹倉$9 兩算平了。鷹倉一定係海魚,好好味。
呢期休魚期完剛好有得買。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Ononluk 發表於 19-8-26 15:41
鷹倉$9 兩算平了。鷹倉一定係海魚,好好味。
呢期休魚期完剛好有得買。
我煮咗2X年飯, 都唔知~~反而我老公話我知
真係好似好味D囉 (其實我食唔出~)

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

BK2002 發表於 19-8-26 15:14
話說尋日放假又做PTCM~孖老公去街巿買餸想食蒸倉魚, 一檔$7/兩, 一檔$9/兩, 我咁精明, 梗係買$7/兩啦~
點知 ...

白鯧魚貴的,肉嫩d。黑鯧肉質粗d

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BK2002 發表於 19-8-26 15:14
點知 ...

我都好多蝦碌野
從不敢出post講煮食/烹飪……
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章

lina9316 發表於 19-8-26 15:51
我見兩款都係白色喎~只係條尾有分別,
一條尾係長D尖D, 一條尾短D~魚身明顯有細鱗~
黑鯧我仲識分, 黑黑哋吖嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 19-8-26 15:51
我都好多蝦碌野
從不敢出post講煮食/烹飪……
我都唔敢分享出POST講煮食...呢度高手雲集
我~反面教材~笑下

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BK2002 發表於 19-8-26 16:03
我~反面教材~笑下

之前我講唔識蒸蛋,好多人教路,但我無膽再試。
豬肉又係,一係太鞋、一係唔熟
仲有………………

象牙宮

回覆樓主:

笑左! 其實唔多煮又真係唔識分好多野,除非好似超市咁有名

寶石宮

無話可說 發表於 19-8-26 16:06
笑左! 其實唔多煮又真係唔識分好多野,除非好似超市咁有名

我去街市,前面係xx魚。我唔識分仲要問

象牙宮

crystal媽咪 發表於 19-8-26 16:07
我去街市,前面係xx魚。我唔識分仲要問

咁唔奇既,街市魚檔咁多魚,尤其係魚仔我都唔識分架!不過買黎買去都係果d囉,有相熟魚檔買開,d大姐都會講呢d咩魚,氹我買

侯爵府

回覆樓主:

我只識煮簡單野, 去街市超市學野睇新奇野

珍珠宮

2024年龍年勳章

無話可說 發表於 19-8-26 16:12
咁唔奇既,街市魚檔咁多魚,尤其係魚仔我都唔識分架!不過買黎買去都係果d囉,有相熟魚檔買開,d大姐都會講 ...
我金魚記憶, 魚檔阿姐呢頭講完係咩魚, 我轉頭俾錢唔記得,
只係認住D花紋顏色, 好食下次再買...
最常煮都係煎急凍三文魚柳, 無骨, 又易認

伯爵府

lina9316 發表於 19-8-26 15:51

鷹倉貴過白倉魚呀。鷹倉好味好多。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

BK2002 發表於 19-8-26 16:03
我~反面教材~笑下

豈能高手雲集

Bk 會員思路清晰、美貎智慧

珍珠宮

2024年龍年勳章

agee 發表於 19-8-26 16:19
我只識煮簡單野, 去街市超市學野睇新奇野
係~淨係菜檔好多煲湯材料我都未見過~
一堆草, 一札樹籐...搞唔清

侯爵府

BK2002 發表於 19-8-26 16:31
係~淨係菜檔好多煲湯材料我都未見過~
一堆草, 一札樹籐...搞唔清

山草仲深奥, 阿媽煮50年都未必知

珍珠宮

2024年龍年勳章

agee 發表於 19-8-26 16:33
山草仲深奥, 阿媽煮50年都未必知
係~所以我差D認錯鮮牛蒡同鮮淮山係一個高級錯誤

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

anson2007 發表於 19-8-26 16:23
鷹倉貴過白倉魚呀。鷹倉好味好多。

我係講白,黑

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至