跳至

首頁

尾頁

複式洋房

raidanz 發表於 19-10-14 15:04
我仲耐喇,我上年11月入紙架
3月正式process, 因為漏咗嘢,所以我都就7個月
你有pre arrival 未?通常有p ...

你正式started processing time 係3月?

我 ECAS 係寫We started processing XXXXXX application on May 27, 2019.

即係你process左5個月先收到pre arrival letter ?
咁我應該再慢慢等下

我之前試過web form 問進度⋯但可能因為我用agent 申請,所以回覆我 唔係我email 登記,查唔到!今日叫左agent 幫我用web form 問下⋯睇下查唔查到

複式洋房

wueng 發表於 19-10-14 22:04
你正式started processing time 係3月?

我 ECAS 係寫We started processing XXXXXX application on May ...

我今日個GCkey approved 喇,條bar full左。
希望快啲有COPR

係呀,都5個月先有pre arrival
不過我睇今年啲申請人,大約6個月左右就approve

我諗你快啲應該都就黎有pre arrival
希望IRCC 快啲覆你agent
放心!!一切順利,加油

複式洋房

大家好我依家仲整理緊application,見到呢個post都幫助左我好多,我有野想請教大家
1 咩係DM, COPR呀?
2 依家由交application到正式批可以走係咪都係1年左右呢?
3 我見大家要補交Proof of Intention但依家交文件已經要交埋Proof of Intention, 係咪因爲果邊覺得個intention唔夠呢?點解要補交?
4 Proof how do u suppport yourself and the applicant 你地交左咩呀?可以用MPF statement證明嗎?
5 到時成功批左幾耐之內要走呀?

謝謝大家!

大宅

peggiesag 發表於 19-10-17 11:44
大家好我依家仲整理緊application,見到呢個post都幫助左我好多,我有野想請教大家
2 ...

1. DM = decision made, COPR = land紙
2. 網話一年左右,係由收到你application計
3. 應該係補料,可能d料唔夠或唔夠說服力
4. 我地寫了封信,內容提到我地可以找到咩類形既工,仲有銀行存款加mpfstatement加層樓估值,証明未找到工都夠養自己
5. 呢個要等其他人點你,因我也是剛起步申請

複式洋房

tamichu 發表於 19-10-17 13:48
1. DM = decision made, COPR = land紙
2. 網話一年左右,係由收到你application計
3. 應該係補料,可能d ...

唔該晒你,請問有提供埋銀行statement果啲嗎?要提供幾多個月做證明呢?謝謝!

大宅

peggiesag 發表於 19-10-17 18:19
唔該晒你,請問有提供埋銀行statement果啲嗎?要提供幾多個月做證明呢?謝謝!
...

我只提供了兩公婆所有戶口既statement頭一頁show到有幾多錢!

複式洋房

2 ...

係計你body check之後嘅一年之內就要land, 所以係睇你幾時做body check

複式洋房

2 ...

1,DM 即係批左搞掂喇! copr = land紙

2 ,多數一年內⋯除非出左好多問題

3.proof of intention 我都係交文件個陣就交埋,都係睇審批個陣覺得你intention夠唔夠!如果佢覺得你唔夠就會叫你再比多d資料去proof

4 ,交左搵小學,加拿大買樓,同公司申請調返去加拿大,銀行存款,上2年都返過去加拿大一次既相片,如果交到mpf 證明 當然仲好啦,但我比唔到佢住
5 驗身期一年,如果18/10/2019 驗身,即18/10/2020前要走!

加油!祝你一切順利!

大宅

今天收到"Bulletin 1"啦! 希望快啲收到copr = land紙.

大宅

我今日收到bulletin 2...唔知要等幾耐先收到land紙

複式洋房

2019年2月話收到application, 10月收到pre-arrival. 依家仲等緊啲DM. 希望快啲收到啦

我開咗個post講我嘅application Timeline 希望幫到其他人、有興趣可以入去睇

https://www.facebook.com/101092854680368/posts/101649947957992?sfns=mo

複式洋房

Jlyan028 發表於 19-11-5 18:10
2019年2月話收到application, 10月收到pre-arrival. 依家仲等緊啲DM. 希望快啲收到啦

我開咗個post講我嘅a ...

睇左你個timeline ,我遲你一個月到申請 ,希望今個月會收到pre arrival ...

複式洋房

wueng 發表於 19-11-6 01:12
睇左你個timeline ,我遲你一個月到申請 ,希望今個月會收到pre arrival ...
...

應該快㗎啦加油(emoji)(emoji)我嚟緊都會post我點樣準備返加拿大列如packing etc. 如果可以俾個like我啦(emoji)(emoji)

複式洋房

Jlyan028 發表於 19-11-6 11:45
應該快㗎啦加油(emoji)(emoji)我嚟緊都會post我點樣準備返加拿大列如packing etc. 如果可以俾個like我啦(e ...

係準備幾時返去呀?

複式洋房

wueng 發表於 19-11-6 23:18
係準備幾時返去呀?

2020 summer啊

男爵府

wueng 發表於 19-8-30 22:47
Hello ,我搵agent 搞既,大約每年2-3張照片,其他資料係交表時 一次過寄出!
...

請問agent攪收費?

別墅

raidanz 發表於 19-8-31 19:23
Hello
我3月process 我個application
6月轉左去香港IRCC

我問imm0008enu_2d的GENERIC APPLICATION FORM FOR CANADA,applicant 係我,先生sponsor 我。我見份form 填完第一頁personal details, 第三頁又再有personal details...係填老公仔女?(emoji)

大宅

baby_goddess 發表於 19-11-12 04:02
我問imm0008enu_2d的GENERIC APPLICATION FORM FOR CANADA,applicant 係我,先生sponsor 我。我見份form ...

第三頁應該係填dependents

大宅

想問問是不是只要applicant 做body check? Sponsor 不需要?

大宅

Montreal 發表於 19-11-20 14:42
想問問是不是只要applicant 做body check? Sponsor 不需要?

yes~

首頁

尾頁

跳至