嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

丫仔一個月内發左3次,睇過醫生,比抗敏藥,但係隔陣又發,唔關食物事,又唔似過敏,好心痛,唔知咩原因

回覆 lingling66 的帖子

Hi lingling66 ,出蕁痳疹(俗稱風癩) ,常見原因係身體對某外來物質或刺激產生過敏反應,譬如比昆蟲咬、化學物、塵蟎、花粉等,不過主要原因仍然不明,如果小朋友抵抗力果排差左,都可能會易D有過敏反應,免疫力好D 會有幫助。建議暫時盡量減少接觸寵物、 花草、保持家居環境清潔,衫仔、床單多曬太陽。如果情況持續經常反復,媽媽可考慮幫佢做敏感測試,搵出致敏源呀。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

lingling66 發表於 19-8-27 09:27
丫仔一個月内發左3次,睇過醫生,比抗敏藥,但係隔陣又發,唔關食物事,又唔似過敏,好心痛,唔知咩原因

你小朋友便便係咪硬?我女出過半年,腸胃都唔太好,便便粒粒,最後飲開奶茶,腸胃變好咗,慢慢就無事了

男爵府

LaiMe 發表於 19-12-27 00:54
你小朋友便便係咪硬?我女出過半年,腸胃都唔太好,便便粒粒,最後飲開奶茶,腸胃變好咗,慢慢就無事了
...

有時有熱氣 佢係蛋白質過高 唔食海鮮就唔出 連食半個月就出

大宅

lingling66 發表於 19-12-27 08:17
有時有熱氣 佢係蛋白質過高 唔食海鮮就唔出 連食半個月就出

即係海鮮敏感?

男爵府

yuenyee0719 發表於 20-1-11 02:09
即係海鮮敏感?

唔可以食多

首頁

尾頁