跳至

首頁

尾頁

大宅

BB 10月就要返學啦, 唔知返學前是否一定要學會用杯杯飲水, 去廁所(戒片)等自理能力呢? 仲有冇其它要注意啊? 好担心佢返學咩都唔識, 有冇媽咪有經驗可以分享?

男爵府

畀面勳章

我個仔今年會讀n1, 我都想知....

男爵府

我個大仔係11月出世, 都係插班既, 佢番Nursery時係未完全介片成功, 學校會叫你bring多一套衫褲, 佢地會幫手教架啦, 佢地會一個鐘'的'佢地去一次toilet, 好快就幫我train到阿仔介片, 有好多nursery佢地會分大細仔班, 咁就會照顧得好D囉...至於食野, 未番nursery時, 阿仔都會自己食, 不過就食到天一半地一半, 但係番左一個月, 阿仔既自理能力已經好左好多...我諗你唔洗咁緊張, 如果你信得過學校, 佢係可以幫到我地train小朋友既自理架...
原帖由 sthnothing 於 2009-5-11 16:56 發表
BB 10月就要返學啦, 唔知返學前是否一定要學會用杯杯飲水, 去廁所(戒片)等自理能力呢? 仲有冇其它要注意啊? 好担心佢返學咩都唔識, 有冇媽咪有經驗可以分享? ...

大宅

chapman媽 , 我都正擔心緊點同亞囡介片, 因為日頭係99湊. 唔知佢攪唔攪得掂. 希望佢讀N1 時可以有改善啦

原帖由 chapman媽 於 09-5-13 11:56 發表
我個大仔係11月出世, 都係插班既, 佢番Nursery時係未完全介片成功, 學校會叫你bring多一套衫褲, 佢地會幫手教架啦, 佢地會一個鐘'的'佢地去一次toilet, 好快就幫我train到阿仔介片, 有好多nursery佢地會分大細仔班, ...

男爵府

nancy,
講真, 嘉嵐番nursery我諗你真係唔洗擔心, 佢地會好有辦法幫佢介片, 我依家係擔心珈珈囉, 因為佢唔會番nursery, 自己係屋企介就真係有難度, 依家都睇緊有乜方法幫佢介囉...
原帖由 nancy0411 於 2009-5-14 09:05 發表
chapman媽 , 我都正擔心緊點同亞囡介片, 因為日頭係99湊. 唔知佢攪唔攪得掂. 希望佢讀N1 時可以有改善啦

複式洋房

嗯. 其實由現在. 歲半開始慢慢幫佢介尿片.
我平時中午至下午時段. 唔比片片仔仔著. 但"豆"佢. 佢係唔會柯既. 只會懶. 咁我尤得佢懶.....
而用水杯飲水..其實係要學習既..平時都要. 唔係因為返N1. 係平時都要TRAIN UP..
我在仔仔 13 個月開始TRAIN 佢. 到 16/7 個月已經不用睇住佢飲水...

大家10月媽咪..一齊努力介片片...

禁止訪問

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

飲水柸 都ok, 有時會up side down 倒水, 因為用飲筒柸 都唔會倒到成地水.
大個仔是"華"

男爵府

2024勳章 BK Milk勳章

戒片,,,要努力. 唔會有 single 比大人知佢想vv 或者開大.

至於食野, 阿仔都會自己用spoon食, 不過就一定是每匙少少同埋食到dirty:;pppp: 但好唔鐘意你握住佢手仔食spoon
大個仔是"華"

子爵府

原帖由 vienchan 於 09-5-18 17:12 發表
我都幫仔仔戒緊片... 不過... 我會繼續努力,但如果唔成功,就唯有等返N1先戒,因為個主任都已經話左開始要著學習褲先,話怕就算仔仔本身已經戒左片,不過去到新環境未適應都會出事喎.... 真係會架???

自己用杯飲水, ...
我估佢地未適應新環境, 可能會出現唔出聲geh情況, 或者驚/喊到失禁都唔定

http://hk.myblog.yahoo.com/loveyi_ivy

首頁

尾頁

跳至