自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

有冇人開始諗?
或已進行中?
甚至返左去?

可以講下有幾好嗎?
花左幾錢置業?
習慣嗎?
E療可以嗎?

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

冇人去?
政府一直唱好,唔通唔夠落力?

男爵府

有身邊朋友,這半年,已移入大灣區生活,
每月回香港才2-3天,

我老公明年過年後,也話要辭工,上大灣區住一排,
再睇下真退休,定回香港再找工作。

男爵府

朋友有心臟問題,佢2-3個月回香港覆診,佢話唔累,早一晚回香港家,第二早覆診,之後約下香港朋友,第三天回大灣區,

現搬上大灣區後,佢話去旅行興趣都少左好多,因為佢地係大灣區間屋好大,會請鐘點幫手,又買左私家車,閒時夫婦會約當地香港人自駕周邊去下,飲下茶,生活寫意。

用戶要求終止服務

牛年勳章

是的 發表於 19-8-27 23:11
冇人去?
政府一直唱好,唔通唔夠落力?

政府想推動,不過一切都係剛剛開始,未有完善配套,唔急嘅等多兩三年睇吓做成點先考慮
未經許可,請勿轉載

水晶宮

大笨鐘 發表於 20-1-3 07:27
政府想推動,不過一切都係剛剛開始,未有完善配套,唔急嘅等多兩三年睇吓做成點先考慮
...

係,會越來越完善,港人可以買社保同埋聽講港人係內地係交香港稅(計法)

人社部:明年起港澳台居民可在内地(大陆)参加社保
https://m.guancha.cn/politics/2019_12_02_527089.shtml

珍珠宮

gogogodee 發表於 20-1-3 06:37
朋友有心臟問題,佢2-3個月回香港覆診,佢話唔累,早一晚回香港家,第二早覆診,之後約下香港朋友,第三天 ...

搵夠已退休就話啫,亞仔都未出身,要搵錢冇得諗

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

redhot 發表於 20-1-3 08:02
搵夠已退休就話啫,亞仔都未出身,要搵錢冇得諗

每個家庭,情況不一。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

眼見我識既國內人生活真係幾寫意架,屋又大,多數有車,假日係自駕去邊個農莊、邊個公園去

玩,真係幾羡慕架。

我同仔女講過,我年紀老尐時,同老公返內地住都唔錯喎,我大女唔多鍾意內地既,佢一聽就強烈反對。而我細嗰倆個都話最好唔好啦,會好難見面架喎,而家响香港,佢地工作忙又另外居住,都唔係成日見架喇。

仲話我,病時點算?唉,人總有些牽絆,都係第時再算喇。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

你而加咪住喺大灣區 lor ,大灣區包括香港
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

侯爵府

是的 發表於 19-8-27 22:43
有冇人開始諗?
或已進行中?
甚至返左去?

又問?!
香港咪就已經係大灣區一部分囉
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

侯爵府

我都籌備緊,C6 已退休,我亦申請緊提早退休,如果成事,好大可能明年初會進注內地嘅大灣區。現在留意緊唔同地區嘅樓盤,但同C6有啲分歧,我想揀中山,但佢想揀惠州,呢兩日見報紙好多廣告,週末打算去中山睇吓,希望可以打動到C6改變主意。

珍珠宮

回覆樓主:

你住係邊個省/城?
如果住香港的話,又何需移入大灣區?
香港本身已屬大灣區内。

禁止訪問

珍珠宮

ycmami 發表於 20-1-3 10:53
我都籌備緊,C6 已退休,我亦申請緊提早退休,如果成事,好大可能明年初會進注內地嘅大灣區。現在留意緊唔 ...

我都鐘意惠州,最後揀左中山。
內地每個地方都有屬於自己嘅方言,惠州方言多數係客家話,我同C6都唔識,難然話講普通話可以溝通到,但年紀大D既當地人普通話口音好怪未必聽得明,比如話請清潔EE,入醫院請 嬸嬸未必溝通到。
中山方言係白話=廣東話。適應問题比較易。

侯爵府

IloveJJ 發表於 20-1-3 10:58
呢兩個地區有乜吸引你?
我係中山人,家父年少時適逢戰亂,阿爺被日本仔打死,佢被逼與阿嫲離鄉別井避難落嚟香港,之後中山間祖屋仲被鄉下嘅叔伯侵吞變賣,家父曾經返去祖屋嘅位置探望,但已經屬於外姓人,呢個係家父幾十年嚟嘅遺憾,多年前佢亦離開咗我哋,所以我一直好希望喺中山買返間屋,當係一償佢嘅心願。再者,我每次去中山遊覽,覺得無論環境、空氣、食物我都好喜歡,但c6 就認為惠州有高鐵,又近深圳,應該比中山更加方便,更值得投資!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

點解唔直接講搬上大陸邊個地方住? 大灣區好大, 香港都係大灣區, 直接講搬去大陸邊度咪仲好....

男爵府

岩岩退休或者適合去住
一老左最後都係返香港
始終醫療係大問題
大陸有質素生活唔會平香港好多

揀平同質素 不如去泰國 醫療質素好啲 同埋果邊醫院都有普通話服務

不過 有長期病應該都返香港醫

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至