跳至

首頁

尾頁

大宅

我家狗狗三歲,好黐身,吋步不離,自己也視他如親子。今個年尾會與先生移民加拿大,起初真係好擔心怎樣帶狗狗過去,原因:
1) 搭十幾個鐘頭飛機,如果把他放入貨艙,唔凍死都驚死!
2) 怕做漏程序,行程就會好麻煩!
3) 雖然可以比agent 攪,但係好貴,二萬幾蚊!加拿大是全球寵物移民最簡易的國家,無理由自己做唔到架!

最後問了漁護署和航空公司,終於攪定了,狗狗機票錢也付了,依家是等時間一到就做體檢,準備好健康證明書後就可以上機,仲係一起坐客艙。安樂晒!

根據漁護署給予的資料,寵物在香港出境是沒有限制的,但入境其他國家,就要根據當地的入境要求自行處理。

加拿大方面,住家狗狗只需要注射了瘋狗針,有證明便可以了,抵步後稍作簡單檢查便可以回家,無需隔離。

航空公司(Air Canada)方面,就要求狗狗要有健康證明書,就可以上機(坐客艙只限細狗)。

我想分享下準備動物健康證明書的資料:
1) 狗狗需要在出發前十日之內在私家獸醫診所進行身體檢查,檢查後領取一張有獸醫簽署的健康證明書。

2) 連同
狗牌,正、副本
針卡,正、副本
已填寫的申請表AF300-HCA
現金$155

到長沙灣道303號長沙灣政府合署5字樓九號,辦理手續。
辦公時間星期一至五:08:30-12:30
13:30-17:15

第二日同樣時間就可以取回加簽的健康證明書了。

至於航空公司的手續:
1) 先詢問Air Canada 出發當日的機位有無得比狗狗上客艙(因為每班機得兩個quota),問清楚那幾行。
2) 立刻上AC網訂機票。
3) 訂完再打去AC, 通知他們你買的位置。
4) 信用卡付款,CAD 100.
5) 出發前再打去confirm 班機有無更改。

要注意的是狗袋有size 限制的。

大宅

appleshop 發表於 19-8-27 23:55
我家狗狗三歲,好黐身,吋步不離,自己也視他如親子。今個年尾會與先生移民加拿大,起初真係好擔心怎樣帶狗 ...

想問細狗定義係幾大,我想下年家人嚟探我順便帶埋嚟,我都同隻狗分開左一輪時間,依家都準備安排帶過嚟

複式洋房

回覆 appleshop 的帖子

你好呀!我黎緊會帶貓貓回加拿大以你申請,你前後總共用左幾耐時間?
自己搞大約幾多錢左右?我問過agent要8千幾蚊,我有兩隻,即係成萬7蚊!!因為個個都話帶貓狗去加拿大好似好簡單,如果可以自己搞到,我真係唔想浪費左錢係哩度
想問下你狗狗體型有幾大?體重多少?因為睇過air can cabin 係有限制
我盡可能都想我貓貓同我一齊係客艙,十幾個鐘飛機好長,佢地好癡我又細膽>< 不過佢size屬於大種貓貓!

大宅

vami 發表於 19-8-28 04:49
想問細狗定義係幾大,我想下年家人嚟探我順便帶埋嚟,我都同隻狗分開左一輪時間,依家都準備安排帶過嚟
...

根據加航資料,需要按該班機的大小而決定能否容納狗狗上機,所以要問清楚先好book機位。

入客艙是要按狗袋size要求,只要狗狗可以在袋內站立、坐、和轉圈便可以了。

袋Size 分開商務和經濟位的要求:

商務位是長41cm, 闊21cm, 高28cm

經濟位是長43cm, 闊38cm, 高21cm

請注意,若言狗狗回港,按民航處規例,狗狗可以坐客艙回港的,所以要考慮清楚。

還有出境前需要另辦入境手續,以便狗狗回港。

由於資料是2019年的,所以出發前也建議向有關部門詢問清楚,以防有更改!

jipjip119    發表於 20-6-7 18:29
DearDaniel    發表於 19-8-28 10:15

大宅

raidanz 發表於 19-8-28 09:24

你好呀!我黎緊會帶貓貓回加拿大以你申請,你前後總共用左幾耐時間?

我的狗狗同你隻貓一樣,好嗲…好嗲!

Book機位係預早越好,依家多人移民,以防佢無位入客艙。其他是出發前十日內處理好便可以了。

我隻狗狗有4.2kg,因為佢高,所以安全起見,我轉了商務位,免得到時麻煩!就當用agent費黎買機票啦!

如果身型是肥矮,我就會建議用經濟位。

複式洋房

Haha...肥矮,我笑左,我兩隻分別都5點幾kg, 普通貓嘅身高,不過係肥底十日就得喇?個agent話要3至4個月嘅?
咁加拿大入口要咩文件手續呀?同埋你自己搞連文件,健康證明,打針,機票等等total幾錢左右呀?

複式洋房

appleshop 發表於 19-8-28 09:49
根據加航資料,需要按該班機的大小而決定能否容納狗狗上機,所以要問清楚先好book機位。

入客艙是要按狗 ...

想問下你個袋係軟身嘅,定係硬膠嘅飛機籃?
同埋佢地真係會check你隻狗狗活唔活動到架?
係上機前check?

大宅

raidanz 發表於 19-8-28 11:26
想問下你個袋係軟身嘅,定係硬膠嘅飛機籃?
同埋佢地真係會check你隻狗狗活唔活動到架?
係上機前check?

軟的,要再早半小時check in ,因為佢地會做量度的,軟袋差1-2cm佢地都會算,但硬箱就難些了。

複式洋房

咁萬一地勤姐姐話個袋唔啱點算呀?即刻轉做cargo都趕唔切架wor

同埋由申請到去加拿大,洗唔洗3至4個月時間?

大宅

raidanz 發表於 19-8-28 12:13

咁萬一地勤姐姐話個袋唔啱點算呀?即刻轉做cargo都趕唔切架wor

所以買袋時要度好呎吋。

大宅

raidanz 發表於 19-8-28 11:15

Haha...肥矮,我笑左,我兩隻分別都5點幾kg, 普通貓嘅身高,不過係肥底十日 ...

你再看多次上文資料,如果用三個月前的文件出發,我怕…

最好是直接睇官網和打電話問有關部門。想慳錢就要花功夫了

大宅

健康證明,打針和機票費都好睇你搵邊間診所做,同埋出發的日子。你知啦!機票向來是海鮮價,都好難講。

不過除開機票費用,我預一千元左右,瘋狗針會直接去漁護署打,順便續狗牌。
加拿大只著重寵物有無打瘋狗針,以及寵物入境時的狀態而已。

水晶宮

你只要跟size 便ok

袋香港難搵, 可在amazon 訂!

如果你vet 係熟的, 佢知要打乜針同出cert, 出cert 後自己可去漁農署攪或叫agent 做跑腿

大宅

Tebing 發表於 19-8-28 18:39
你只要跟size 便ok

袋香港難搵, 可在amazon 訂!

我在淘寶買到一個

水晶宮

appleshop 發表於 19-8-28 19:26
我在淘寶買到一個

good good

水晶宮

我家狗狗三歲,好黐身,吋步不離,自己也視他如親子。今個年尾會與先生移民加拿大,起初真係好擔心怎樣帶狗 ...

Good! Safe trip!

到步加拿大, 應該要比cad$35 tax per cat or dog, prepare 細amount 的note!

不過有時唔收

水晶宮

Added note:

其實一次過打去reservation hotline 可以做晒所有野, 因為邊個位都有control 的

大宅

Tebing 發表於 19-8-28 22:32
Good! Safe trip!

到步加拿大, 應該要比cad$35 tax per cat or dog, prepare 細amount 的note!

收到,謝謝您!

水晶宮

如果follow 他們的袋size 的rule, 係無問題的放心

Ground crew 係會measure 個袋的size, 所以要follow 足呀

水晶宮

appleshop 發表於 19-8-28 22:35
收到,謝謝您!

Welcome!all the best in Canada!

首頁

尾頁

跳至