跳至

首頁

尾頁

大宅

Tebing 發表於 19-8-28 22:34
Added note:

其實一次過打去reservation hotline 可以做晒所有野, 因為邊個位都有control 的

我其實都有呢個疑問,點解佢唔幫我做埋訂位手續?不過我目標為本,就算吧!

水晶宮

appleshop 發表於 19-8-28 22:39
我其實都有呢個疑問,點解佢唔幫我做埋訂位手續?不過我目標為本,就算吧!
...

係做的

打去reservation 佢會一次過做晒

大宅

Tebing 發表於 19-8-28 22:40
係做的

打去reservation 佢會一次過做晒

大宅

appleshop 發表於 19-8-27 23:55
我家狗狗三歲,好黐身,吋步不離,自己也視他如親子。今個年尾會與先生移民加拿大,起初真係好擔心怎樣帶狗 ...

你年尾去加拿大settle down既地方係冰天雪地嗎? Agent 之前提醒我將來如成功去到 PEI,千其唔好揀冬天去settle down,佢話一定係揀無落雪既季節去,否則會好麻煩。 呢一點 香港agent 同加拿大agent 都係咁講。 由於當時十劃都未有一撇,我無追問點解。

大宅

wrymoep 發表於 19-8-29 16:56
你年尾去加拿大settle down既地方係冰天雪地嗎? Agent 之前提醒我將來如成功去到 PEI,千其唔好揀冬天去s ...

知道會好…好…凍!不過因為間屋的原因,逃不出冬天便要過去。我地都打好心理準備了。

水晶宮

appleshop 發表於 19-8-29 19:20
知道會好…好…凍!不過因為間屋的原因,逃不出冬天便要過去。我地都打好心理準備了。

如果屋的問題可暫租air B and B, as you once land, you need to go different departments to register.

水晶宮

不過其實除非喺街行, or else 全部indoor 係有heat, 唔怕的

大宅

Tebing 發表於 19-8-29 22:28
不過其實除非喺街行, or else 全部indoor 係有heat, 唔怕的

多謝您的鼓勵,我會克服到的

大宅

Tebing 發表於 19-8-29 22:27
如果屋的問題可暫租air B and B, as you once land, you need to go different departments to register. ...

我希望暴風雪前可以攪好晒D手續。

水晶宮

appleshop 發表於 19-8-29 23:16
我希望暴風雪前可以攪好晒D手續。

你initial 幾時走呀?

其實去apply 應該可以一日就ok, 之後係等佢send 比你

你有無開定bank account 呀?

同可以online study 下考driver licence, 你去邊個province呀?

大宅

不過建議你做好準備功夫,由於你帶埋隻狗,租酒店我估多數都唔得,租airbnb 要搵定邊間得。 長時間租車又會好貴。 冬天如果落大雪的話好多舖頭、機構都停止運作。 如果你係去PEI,最麻煩係要轉機。 香港去多數都要經多倫多,咁就要先要係多倫多辦理landing手續,但轉機時間得3個鐘頭,如果撞正香港遲起飛加上多倫多超多人入境你就麻煩,萬一miss 左班飛去PEI 機,你要問定AC到時可以點樣做?

大宅

你initial 幾時走呀? 我會17/12飛

其實去apply 應該可以一日就ok, 之後係等佢send 比你 是否報到和申請SIN 卡兩項就得?

你有無開定bank account 呀?
開了啦

同可以online study 下考driver licence, 你去邊個province呀?
咁好 我去PEI呀

大宅

wrymoep 發表於 19-8-30 08:32
不過建議你做好準備功夫,由於你帶埋隻狗,租酒店我估多數都唔得,租airbnb 要搵定邊間得。 長時間租車又 ...

我唔知要在多倫多做landing 手續喔

去邊個位置做?

大宅

appleshop 發表於 19-8-30 08:40
我唔知要在多倫多做landing 手續喔

去邊個位置做?

因為PEI 係個非常細既機場,無 immigration 入境。 你之前去PEI 唔係要先係多倫多 immigration 入境咩?

由於你係移民,入境就要辦理 landing 手續。 我未知詳情呀! 聽人講手續係你要跟其他旅客排同一條隊入境,到你地見到個immigration officer時,你就俾封landing 信佢睇,佢會帶你去入房搞landing 手續,如果順利都要搞半粒鐘,但如果你D文件唔齊(例如你帶入境D珠寶首飾無清晰估值文件、搬屋船運文件 等 諸如此類),或者佢問極你地問題都無清晰答案,咁就可能要搞好耐!

所以你最好問清楚 agent 關於landing 時需要做既準備呀! 如果你agent 有親自招呼過香港人,佢地應該知道有乜蝦碌嘢可能會發生。但如果佢地無自己辦理過香港客就麻煩D。

仲有,如果你會先租屋住,你要計返時間預早搵定屋,因為冬天通常無乜人放租盤出黎,因為當地人話無人會冬天搵屋租。 當然所有嘢都可以有例外,睇你運氣。 最穩陣係預早租定間屋,可能要丟空間屋一段時間。 不過如果到雪季丟空間屋又會有其他問題,因為天氣超凍,如果間屋無開暖氣,水管會結冰,有機會爆水管,咁就大鍋! 我覺得要做定 d precaution,詳情要問下人。 而且要買保險,但保險通常又唔包長時間丟空間屋,所以要問清楚所有詳情! 林林總總既問題會出現,要做定多D功課!

水晶宮

appleshop 發表於 19-8-30 08:36
你initial 幾時走呀? 我會17/12飛

其實去apply 應該可以一日就ok, 之後係等佢send 比你 是否報到和 ...

我actually 唔係新移民....just back and forth the country so know a lot.

Except SIN, you need health card, and driver licence as it takes time to schedule the road test.

Driving licence need written test and risc test. Written test can study online ..... can search online and practice.

Hope it helps

大宅

wrymoep 發表於 19-8-30 09:13
因為PEI 係個非常細既機場,無 immigration 入境。 你之前去PEI 唔係要先係多倫多 immigration 入境咩?

...

我正向agent 查問,因為我是先持工簽,後申請pr,可能手續會唔同,正期待回他的覆。

我都聽過冬天水管問題,所以空屋都會格外小心,十分感謝你的提醒

大宅

Tebing 發表於 19-8-30 09:26
我actually 唔係新移民....just back and forth the country so know a lot.

Except SIN, you n ...

Health card...ok., will do.

Yep. So, I am working hard in studying the driving guide, hope I can obtain the license ASAP.

Your sound likes a citizen rather than a new immigrant

水晶宮

appleshop 發表於 19-8-30 09:38
Health card...ok., will do.

Yep. So, I am working hard in studying the driving guide, hope I can ...

I m not a new immigrant la

Just I know the rules as I help our friends from time to time.

大宅

Tebing 發表於 19-8-30 10:10
I m not a new immigrant la, citizen for very long time

Just I know the rules as I help our ...

Good...good... So will I

複式洋房

appleshop 發表於 19-8-28 09:49
根據加航資料,需要按該班機的大小而決定能否容納狗狗上機,所以要問清楚先好book機位。

入客艙是要按狗 ...

“經濟位是長43cm, 闊38cm, 高21cm”

呢個尺寸既袋實在好難揾,請問邊到會有呢?我上網揾到個但size係闊同高掉轉。如果將個袋打側放,咁樣又得唔得呢?謝謝!

首頁

尾頁

跳至