跳至

首頁

尾頁

大宅

appleshop 發表於 20-2-8 01:37
不用,直至到達多倫多清關時才出示Health Certificate.

我打去AC hotline 問health cert 發出時間需要幾耐之內 同 需要政府endorsed ? 佢答半年內 及 只需要獸醫簽發就可以,佢無聽過一定要香港政府 endorse。 你在香港 AC counter check in時空姐有無提過關於 health cert 既條件?

大宅

wrymoep 發表於 20-2-10 09:02
我打去AC hotline 問health cert 發出時間需要幾耐之內 同 需要政府endorsed ? 佢答半年內 及 只需要獸醫 ...

因為我有漁護署加簽,所以全個過程(包括香港和加拿大)都無問題出現。

複式洋房

我打去AC hotline 問health cert 發出時間需要幾耐之內 同 需要政府endorsed ? 佢答半年內 及 只需要獸醫 ...

請問你call AC邊個電話?香港嗎?係咪可以即時訂埋機票?

大宅

chongrenee 發表於 20-2-24 21:10
請問你call AC邊個電話?香港嗎?係咪可以即時訂埋機票?

對,打香港hotline 800906519,係個香港 toll free number. 我未試過經 hotline 訂機票,不過應該得,你可以問下。

大宅

wrymoep 發表於 20-2-25 08:27
對,打香港hotline 800906519,係個香港 toll free number. 我未試過經 hotline 訂機票,不過應該得,你可 ...

可以在Hotline訂機票,不過要小心查清楚itinerary是否清楚列明Pet in cabin 及費用,我幫屋企人訂過,付款後沒有記錄,之後因改機票先知出錯,搞到好麻煩。

大宅

appleshop 發表於 20-3-1 09:55
可以在Hotline訂機票,不過要小心查清楚itinerary是否清楚列明Pet in cabin 及費用,我幫屋企人訂過,付 ...

無錯,最近要同確認operator 確認收費同 座位妥當!

題外話,PEI 超市呢排有無人搶購物品? 聽講溫哥華超市物品被搶購一空!

大宅

wrymoep 發表於 20-3-1 16:48
無錯,最近要同確認operator 確認收費同 座位妥當!

題外話,PEI 超市呢排有無人搶購物品? 聽講溫哥華超 ...

幸好現時PEI 生活如常,沒有問題出現。

複式洋房

我搵左呢個袋, 但比加航要求多左1-2CM, 但個袋係軟身既, 可以禁薄D。
有無人知咁樣得唔得?

https://shopee.tw/%E3%80%90SL%E3%80%91%E5%85%A8%E5%AE%B6%E5%85%8D%E9%81%8B-%E5%8F%AF%E8%B6%85%E5%8F%96-%E5%8D%87%E7%B4%9A%E5%8A%A0%E9%AB%98%E7%89%88-%E4%B8%89%E7%94%A8%E6%8B%89%E6%A1%BF%E5%8C%85-%E5%AF%B5%E7%89%A9%E6%8E%A8%E8%BB%8A%E6%8B%89%E6%9D%86%E5%8C%85-%E6%8B%89%E6%9D%86%E7%AE%B1-%E8%B2%93%E7%8B%97%E5%A4%96%E5%87%BA%E5%8C%85-%E9%9B%99%E8%82%A9%E8%83%8C%E5%8C%85-%E6%89%8B%E6%8F%90%E5%8C%85-%E7%8B%97%E7%8B%97%E5%8C%85%E8%B2%93%E5%8C%85-i.7268382.1778948507

大宅

chongrenee 發表於 20-3-17 11:09
我搵左呢個袋, 但比加航要求多左1-2CM, 但個袋係軟身既, 可以禁薄D。
有無人知咁樣得唔得?

加航不會太執著,不過我唔建議有拉桿,萬一放唔入椅下就麻煩了。同埋飛行期間,如果想抱住狗狗,有支桿頂住會好難抱。So far 我在PEI沒見過有人用袋拉狗。

複式洋房

appleshop 發表於 20-3-17 23:41
加航不會太執著,不過我唔建議有拉桿,萬一放唔入椅下就麻煩了。同埋飛行期間,如果想抱住狗狗,有支桿頂 ...

謝謝你。另外請問有無香港獸醫可以簽發健康証明書,問左2 間都要via agent先做,自己攪就唔做。

大宅

chongrenee 發表於 20-3-18 00:11
謝謝你。另外請問有無香港獸醫可以簽發健康証明書,問左2 間都要via agent先做,自己攪就唔做。
...

SPCA 可以出 health cert,而且我估比獸醫舖頭平好多。 但如果你隻狗狗唔係由佢哋度領養我就唔肯定,你可以先打電話去問清楚。

水晶宮

chongrenee 發表於 20-3-18 00:11
...

你住邊區呀?

不過你用agent 佢可以幫你去埋漁農署endorse 就方便d

水晶宮

你過immigration 佢地要睇health cert 的

複式洋房

Tebing 發表於 20-4-2 18:50
你住邊區呀?

不過你用agent 佢可以幫你去埋漁農署endorse 就方便d

無揾agent, 自己攪

水晶宮

chongrenee 發表於 20-4-2 19:14
無揾agent, 自己攪

咁你再搵d有經驗的vet, 我識的在港島區

洋房

請問dog healh certifcate 要抽血驗嗎 ? 係半年內定係出發前10日既驗身報告?我狗狗年紀大,怕出發前result 唔靚出唔到health certificate。
另外,睇加拿大官網,話只係要針咭,唔洗health certificate。 邊樣先真?

大宅

samseesee 發表於 20-4-15 20:21
請問dog healh certifcate 要抽血驗嗎 ? 係半年內定係出發前10日既驗身報告?我狗狗年紀大,怕出發前resul ...

狗我就唔知,我隻係貓。 加拿大官網無講要health cert, 但實際係咪就唔知。 我覺得有好過無。
我隻貓去 SPCA 攞health cert,我問個獸醫洗唔洗抽血,佢話要唔要驗血係主人決定,你要自己搞清楚入境國家是否需要驗血 同埋 張health cert 要提供乜資料,佢哋就會配合你要求去安排檢查,因為 health cert 無國際規格。 SPCA 既 health cert 都只係寫隻寵物是否適合飛行。

我問過加航 hotline,佢地話只需要寵物半年內 health cert 就得, 證明寵物適合飛行,可以帶佢上機。 佢哋唔會理加拿大國家入境要求。 入境要求要你自己去查。 但hotline 回覆是否可信就自己判斷,因為航空公司網頁都無寫。

但當我攞張 health cert 去政府漁農署申請 endorsement時,我見到佢哋窗口寫住一般國家要求10日內有效。 但你問佢哋加拿大有無10日要求時,佢都係叫你自己去問返加拿大去確定。

我覺得歸納返所見所聞,其實都只係一盤生意。 如果問唔到加拿大官方回覆的話,就唯有搏一搏。

我未帶寵物去,因為疫情關係,要 postpone,等遲D再重開關口我先再去搞過 health cert。

大宅

samseesee 發表於 20-4-15 20:21
請問dog healh certifcate 要抽血驗嗎 ? 係半年內定係出發前10日既驗身報告?我狗狗年紀大,怕出發前resul ...

我隻狗狗入境加拿大前沒有驗血的,只準備Health Cert,當中註明已打瘋狗針。

在多倫多機場清關時,關員看完Health Cert便叫我付CAD 35,之後就可以離開,好簡單的。

雖然官網沒有寫明要Health Cert, 但穩陣起見,我覺得準備定好些。反正上機前也要出示加航。同埋出發前十日內準備,咁就萬無一失,安心好多。

複式洋房

你好呀! 超級感激你詳細分享
我家五歲松鼠狗囡囡年尾會去多倫多
去開既獸醫話要我透過agent 搞,要半年時間🥺
想請問你去邊間獸醫診所拎健康證明?
有standard format 嗎?

謝謝你❤️❤️🙏🏼

水晶宮

jipjip119 發表於 20-6-3 02:11
你好呀! 超級感激你詳細分享
我家五歲松鼠狗囡囡年尾會去多倫多
去開既獸醫話要我透過agent 搞,要半年時 ...

唔需要半年吧

如果你有睇開的vet 佢識的話, 3-4 weeks 都可以啦

最緊要有機位, 有打針record, 做health check 如果自己有時間自己做都可以

用agent 就有人可以做跑腿

首頁

尾頁

跳至