想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

流產後到而家差不多半年了,每個月都努力備孕然後每個月都失望
心情無好過,一直唸住失去阿B呢件事,成日都喊,有時候好想就咁訓了永遠唔好醒番
係街度見人地大肚自己好難受(emoji)唉⋯⋯都唔知幾時先再有機會懷孕(emoji)
每日靠住果一點唔甘心而支撐落去,有幾多苦自己心理知⋯⋯

大宅

GigiLi_FB 發表於 19-8-28 00:03
心情無好過,一直唸住失去阿B呢件事,成日都 ...

唔好咁傷心,唔開心已經過去咗。
我同我太太結婚七年,中間我太太小產過4~5次。 試過ivf中咗兩個,先後9w and 21w走左,當時真係好似個天冧咗落嚟咁。 但當你諗返可能係自己個身體未配合到, 咁咪要試下其他方法。
如果係生理結構嘅,兩次小產或以上就要去驗下免疫系統。
如果係身體問題,就去搵個中醫調理身體, 兩夫婦一齊睇事半功倍。
我同我太太試咗七年,上年先生到個b仔,輕鬆啲就得㗎喇。

別墅

陶淵明 發表於 19-8-28 05:58
唔好咁傷心,唔開心已經過去咗。
我同我太太結婚七年,中間我太太小產過4~5次。 試過ivf中咗兩個,先後9w ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)你地嘎經歷我睇左好感觸,經歷左咁大咁多次痛苦(emoji)

大宅

GigiLi_FB 發表於 19-8-28 07:55
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)你地嘎經歷我睇左好感觸,經歷左咁大咁多次痛苦(emoji)

...

我太太身體上就好痛苦, 而我就荷包上好痛苦, 因為之前做人工受孕嗰啲手術,睇中醫睇西醫都用咗好多錢。
好彩最尾都畀我生番個b都算值得嘅,我試咗咁多年先得我都冇放棄,
你冇理由咁快放棄呀

別墅

陶淵明 發表於 19-8-28 08:14
我太太身體上就好痛苦, 而我就荷包上好痛苦, 因為之前做人工受孕嗰啲手術,睇中醫睇西醫都用咗好多錢。 ...

我係第一個B無左,可能係第一個又期待左好耐,特別傷心(emoji)
希望老天爺下次給我一個健康的B

大宅

GigiLi_FB 發表於 19-8-28 08:21
我係第一個B無左,可能係第一個又期待左好耐,特別傷心(emoji)
希望老天爺下次給我一個健康的B
...

其實呢啲嘢呢真係冇得急,冇得好強求, 之前我同我太太行房, 我就係因為每個月佢check住時間,搞到我心理壓力好大。 間接令到行房嘅時候唔順利,搞到自己又唔開心,她更加唔開心, 成日埋怨我miss曬啲機會。

所以你同你先生XX嘅時候,唔好為咗生bb而做,只要心情輕鬆啲咁就好快結果。

別墅

陶淵明 發表於 19-8-28 08:26
其實呢啲嘢呢真係冇得急,冇得好強求, 之前我同我太太行房, 我就係因為每個月佢check住時間,搞到我心理 ...

呢幾個月我都係計算時間,好似強逼我老公咁,真係每個月都好失落,我真係太心急,一直聽講話流產後半年係黃金時期,逼到自己和老公都辛苦⋯⋯真係越急越唔得,強求唔來⋯⋯跟著自己又係度傷心(emoji)一度覺得自己有抑鬱咁
我無左兩個月後細佬老婆有左,每個週末一起吃飯總是感覺好難受(emoji)
有時候係度唸,點解人地嘎就健健康康,好容易懷孕,點解自己咁辛苦得來嘎就點保胎都保唔住⋯⋯
唉⋯⋯我負能量太多了

大宅

GigiLi_FB 發表於 19-8-28 08:32
呢幾個月我都係計算時間,好似強逼我老公咁,真係每個月都好失落,我真係太心急,一直聽講話流產後半年係 ...

流產後半年唔好做就真, 你都要等個子公好番先至得㗎

大宅

GigiLi_FB 發表於 19-8-28 08:32
呢幾個月我都係計算時間,好似強逼我老公咁,真係每個月都好失落,我真係太心急,一直聽講話流產後半年係 ...

教你一樣嘢, 如果見到小朋友多啲接觸佢哋, 喺佢哋身上吸番啲小朋友嘅氣。
或者經濟可以,你可以助養小朋友,小小哋一年千零蚊就夠, 可以增加你同小朋友嘅"善缘"。

別墅

陶淵明 發表於 19-8-28 10:08
教你一樣嘢, 如果見到小朋友多啲接觸佢哋, 喺佢哋身上吸番啲小朋友嘅氣。
或者經濟可以,你可以助養小朋 ...

好(emoji)多謝你嘎分享

大宅

回覆 GigiLi_FB 的帖子

我啱啱上個月引產,22週...我係做IVF,而且高齡,真係好難過,我唔係好敢試喇

別墅

Beanbean123 發表於 19-8-28 10:52

我啱啱上個月引產,22週...我係做IVF,而且高齡,真係好難過,我唔係好敢試喇 ...

抱抱,嗚嗚嗚

大宅

其實有好多人有我地嘅情況,大家只係唔好彩,如果你仲後生,一定要試,我係因為高齡同家族遺傳先好難有,而且今次引產因為大週數所以好傷身體,我先唔敢試...
如果你仲有時間,唔好放棄,最壞嘅情況我地已經遇到,所以唔好灰心~

大宅

Beanbean123 發表於 19-8-28 11:27

其實有好多人有我地嘅情況,大家只係唔好彩,如果你仲後生,一定要試,我係因為高 ...

人夫小秘笈話你知,
如果有兩次小產或以上就要去睇免疫科醫生,香港免疫科嘅醫生普遍開藥膠較台灣謹慎,相對價錢較貴。

大宅

Beanbean123 發表於 19-8-28 10:52

我啱啱上個月引產,22週...我係做IVF,而且高齡,真係好難過,我唔係好敢試喇 ...

驗咗個胎有冇話點解呢?

大宅

回覆 duckie919 的帖子

所有野,包括晶片都驗左,搵唔到原因,醫生只話唔好彩

大宅

加油……我自己都經歷過
明白個種既心痛同抑壓
希望小天使快返黎搵你

別墅

GigiLi_FB 發表於 19-8-28 00:03
心情無好過,一直唸住失去阿B呢件事,成日都 ...

完全明白你既痛,BB曾經同我地血脈相連,曾經存在過,呢種痛,對媽媽而言係一生既。但要堅信BB終有一日會再返黎......

我17年10月,第一次懷孕,先後失去twins,果段時間,妹妹懷孕,心好痛好痛,哭過、痛過後重新出發,宜家我囡已經九個月啦....要振作,知道嗎?等身心都ready,再出發,只要唔放棄,小天使終會再返黎...

唔需要刻意去忘記呢種痛,作為過來人,我好明白呢種痛係一輩子都忘記唔到,我都會同我囡講,佢係有哥哥姐姐既......

別墅

lovebb2018 發表於 19-8-28 17:41
完全明白你既痛,BB曾經同我地血脈相連,曾經存在過,呢種痛,對媽媽而言係一生既。但要堅信BB終有一日會 ...

嗯嗯,我成日都想逼自己忘記,卻越難受(emoji)

大宅

lovebb2018 發表於 19-8-28 17:41
完全明白你既痛,BB曾經同我地血脈相連,曾經存在過,呢種痛,對媽媽而言係一生既。但要堅信BB終有一日會 ...

Lovebb 2018

我好記得你吖 我之前都有見過你出post,恭喜你吖 囡囡已經9個月,我個小天使仲未返來我身邊,好灰吖

首頁

尾頁

跳至