自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019勳章 大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kayen 發表於 19-8-28 16:14
係759買D紫菜,好似韓國人咁就一碗白飯自己包,我仔早餐久唔久就咁包嚟食+隻煎蛋
...

如果咁都方便,係咪比d飯佢,等佢自己包
36日咋...緊張緊張

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

hate3party 發表於 19-8-28 16:22

係丫!好似韓國人咁開一包紫菜,佢自己包,食一啖就迫佢食啖餸,仲有准山開胃,可煮多些比細路食

子爵府

2019勳章 大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kayen 發表於 19-8-28 16:26
係丫!好似韓國人咁開一包紫菜,佢自己包,食一啖就迫佢食啖餸,仲有准山開胃,可煮多些比細路食
...

淮山無味,我仔唔肯食,試過用鮑汁都唔制
36日咋...緊張緊張

大宅

2019新春慶豚圓

我仔5歲又係好鍾意自己包飯團,你可以去12蚊店買三角型既飯團模,煮好飯加D壽司醋,開罐tuna或肉鬆,比佢自己包,我仔一路包一路食,可以食好多個,我又唔洗理佢,佢自己攪掂

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Danjunior 發表於 19-8-28 14:31
same here。。。我都諗唔到辦法。 我個仔直頭係唔鐘意食野。 所以啲人話餓佢一,二餐包佢食呢一招完全唔 ...

You r not alone! 我個又係咁,餓足一日都可以唔食夏天煮到大汗搭細汗,佢仲要唔肯食我好想反枱

大宅

2019勳章

脾胃虛,應該要搵人調理下

子爵府

竇漪房 發表於 19-8-28 17:03
You r not alone! 我個又係咁,餓足一日都可以唔食夏天煮到大汗搭細汗,佢仲要唔肯食我好想反枱 ...

好明你,有時我會好唔開心,可能我整得唔好食
36日咋...緊張緊張

子爵府

hate3party 發表於 19-8-28 16:54
淮山無味,我仔唔肯食,試過用鮑汁都唔制

我煮熟鮮准山+香蕉/蘋果+冰水,用攪拌器整果汁比佢飲、甜+凍佢細時好鐘意

子爵府

慢慢改善吓飲食餐單睇佢鐘意乜嘢,必須等佢改善食飯問題,唔係上小學午餐佢食得慢或唔食,老師會成日打嚟投訴,佢亦有可能會越來越瘦,因我仔就係咁,攪咗成半年先好返

男爵府

2019新春慶豚圓

hate3party 發表於 19-8-28 14:28
醫生話小食多餐,平時紫茶,蛋糕餅仔,零食已經改左做番薯,粟米杯,提子,藍莓呢類方便,唔使返工就話自 ...

小食唔好食蕃薯粟米,改雜苺,乳酪,火龍果,一啲開胃啲的食物。
晚餐煮多啲牛肉,加紫菜食,比塊紫菜俾佢自己包飯包餸,食得開心就唔小心食多D。
煮飯試吓加小米,小米健脾胃。

子爵府

kayen 發表於 19-8-28 17:25
我煮熟鮮准山+香蕉/蘋果+冰水,用攪拌器整果汁比佢飲、甜+凍佢細時好鐘意
...

呢個得喎,當奶昔
36日咋...緊張緊張

子爵府

moma1023 發表於 19-8-28 17:35

小食唔好食蕃薯粟米,改雜苺,乳酪,火龍果,一啲開胃啲的 ...

好呀,有時自己都鑽左牛角尖,依家唯有樣樣都試下
36日咋...緊張緊張

子爵府

moma1023 發表於 19-8-28 17:35

小食唔好食蕃薯粟米,改雜苺,乳酪,火龍果,一啲開胃啲的 ...

係咪黃色細細粒果隻,如果係已經加左喇,
36日咋...緊張緊張

子爵府

kayen 發表於 19-8-28 17:30
慢慢改善吓飲食餐單睇佢鐘意乜嘢,必須等佢改善食飯問題,唔係上小學午餐佢食得慢或唔食,老師會成日打嚟 ...

佢下年小學我都擔心,到時有工人姐姐,希望可以整到d卡通飯盒比佢,佢會好d啦
36日咋...緊張緊張

水晶宮

mysterious22 發表於 19-8-28 15:28
番薯,粟米杯....好飽肚喎,仲點有胃口食正餐

個醫生超級廢

民房

其實正式番左學就應該會好少少,因為格離同學仔一齊食,佢自然都會跟住食,我個姨生仔之前都係唔肯食野,番左學就好好多了

伯爵府

2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

有無試下食 烏冬 / 炒飯 / 炒面 / 銀針粉 之類?

會唔會係中餐食到厭?

如果出街食係咪會食得好啲?

我仔都鐘意紫菜包飯, 有時啲餸佢話唔啱食, 佢會自己去拎味素撈飯再包紫菜

我地都會煮下其他野, 例如炒意粉, 焗蒜蓉包, 日式咖哩配漢堡扒, 冷面配青瓜絲蛋絲蟹柳 試下唔同食物睇下佢有咩鐘意食再投其所好

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

做運動,例如游水,會好開胃

子爵府

焦糖媽 發表於 19-8-28 17:43
有無試下食 烏冬 / 炒飯 / 炒面 / 銀針粉 之類?

會唔會係中餐食到厭?

應該話粥粉面飯都麻麻,今日整豬扒雞肉意,半碗都食唔到
36日咋...緊張緊張

子爵府

hate3party 發表於 19-8-28 17:45
應該話粥粉面飯都麻麻,今日整豬扒雞肉意,半碗都食唔到

全日食左半件蛋治,小半碗意粉,50ml 2杯奶,
36日咋...緊張緊張

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊